5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR amână pentru 4 octombrie sesizarea în cazul dezincriminării conflictului de interese

CCR amână pentru 4 octombrie sesizarea în cazul dezincriminării conflictului de interese

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, joi, pentru 4 octombrie sesizarea mai multor deputați privind dispozițiile legii pentru interpretarea articolului referitor la dezincriminarea conflictului de interese în cazul parlamentarilor care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013, conform Agerpres.
Președintele CCR, Valer Dorneanu a explicat că judecătorii CCR au solicitat date suplimentare de la ANI pentru examinarea documentelor primite de la Agenția Națională de Integritate, precum și a problemelor foarte complexe pe care le presupune această lege, s-a dispus reluarea dezbaterilor pe 4 octombrie.
Parlamentarii care au semnat sesizarea către CCR consideră neconstituționale prevederile actului normativ, deoarece adoptarea acestei legi de interpretare ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, care „asigură interpretarea și aplicarea unitară a legii de către celelalte instanțe judecătorești, potrivit competenței sale”, conform art. 18 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, republicată, privind organizarea judiciară.
Deputații arată că acest proiect de lege are efecte retroactive. Se încalcă astfel, susțin ei, principiul neretroactivității legii, consacrat de prevederile art. 15 alin. (2) din Constituția României.

În opinia acestora, legea „asigură o clauză de impunitate retroactivă fiind o ‘subtilă dezincriminare retroactivă, o veritabilă amnistie’ pentru parlamentarii care au angajat rude înainte de data la care a intrat în vigoare această interdicție (…), aceștia nemaiputând fi trași la răspundere juridică penală și civilă”.
Parlamentul a adoptat recent o propunere legislativă prin care senatorii și deputații care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013 să nu poată fi urmăriți de Agenția Națională de Integritate. Propunerea legislativă precizează că dispozițiile din Statutul deputaților și senatorilor potrivit cărora parlamentarii nu-și pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv și nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârșite înainte de intrarea în vigoare a acestor dispoziții, adică înainte de 21 august 2013.
_____________

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS