15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacturile la electricitate vor scădea cu 4-5% de la 1 ianuarie

Facturile la electricitate vor scădea cu 4-5% de la 1 ianuarie

Tarifele de distribuție a energiei electrice vor scădea în medie cu 12% de la 1 ianuarie 2016, ceea ce va însemna o reducere de 4-5% a valorii facturii finale, a declarat,  pentru Agerpres, Marius Vladu, șeful Direcției Comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul din Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit acestuia, ANRE monitorizează investițiile făcute de operatorii de distribuție, iar cele justificate sunt recunoscute în tarife. Vladu a mai spus că ANRE nu recunoaște în tarife investițiile începute, ci doar pe cele finalizate și puse în funcțiune.
Oficialii autorității precizează că, din analizele efectuate în vederea stabilirii corecțiilor valorice anuale, a rezultat că venitul reglementat realizat de operatori în anul 2015 este mai mare decât cel cuvenit. „În consecință, sunt necesare corecții negative, a căror amânare presupune admiterea ca operatorii să beneficieze pentru o perioadă de timp de venituri suplimentare nejustificate, ceea ce considerăm că aduce prejudicii utilizatorilor și este în favoarea operatorilor de distribuție. În plus, dacă se menține această tendință, ar rezulta de la an la an cumularea unor venituri negative amânate importante, de care operatorii de distribuție concesionari ar beneficia nemeritat și care ar fi din ce în ce mai dificil de reglat înainte de finalul perioadei de reglementare 2014 — 2018”, precizează reprezentanții ANRE.
Pe de altă parte, potrivit distribuitorilor de energie, tarifele de distribuție pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuție și cu 7% pentru tariful mediu ponderat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS