18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Studenţie de nota 10

Absolvirea facultăţii cu media 10 nu este un rezultat uşor de obţinut de către studenţi. Cu atât mai puţin la Facultatea de Drept, despre care se ştie că implică acumularea unui volum mare de cunoştinţe şi multe exerciţii de logică. Sunt puţini cei care au avut numai 10 la examene. Irina Iacob se numără printre cei care au reuşit să se apropie de acest rezultat. Cum a ajuns să facă performanţă, dar şi dacă sunt avantaje după asemenea rezultate, am încercat să aflăm chiar de la tânăra absolventă a acestei facultăţi.

Aflată la finalul studiilor de master, Irina Iacob priveşte acum în urmă şi îşi aduce aminte de începuturile vieţii de student.
„Când am început Facultatea de Drept, nici nu mă gândeam cu ce medie voi absolvi, vroiam doar ca atunci când voi termina să am un bagaj de cunoştinţe care să mă ajute pe viitor să pot profesa ca executor judecătoresc“, povesteşte tânăra. După patru ani de licenţă şi alţi doi de master, Irina şi-a construit o carte de vizită pe care o prezintă şi cadrele didactice ale facultăţii. „Este o studentă de media 10“, aşa o recomandă inclusiv decanul facultăţii, conf.univ.dr. Sevastian Cercel. Ştiind că examenele de la Drept nu sunt uşoare, am încercat să aflăm reţeta pe scurt a succesului. „Notele mele au implicat multe sacrificii: nenumărate zile petrecute printre cărţi, timp pentru prieteni mai puţin, 10-12 ore de citit în zilele de sesiune. Am trecut uşor peste acest efort pentru că Dreptul este domeniul care îmi place şi care chiar mă caracterizează“, povesteşte tânăra.

Locul I la concursurile naţionale

În timpul studenţiei şi-a ales partea de Drept civil. A făcut această opţiune încă din anul I de licenţă şi şi-a propus să facă şi performanţă.
„Imediat după ce am început cursurile, am aflat de Hexagonul Facultăţilor de Drept, o competiţie ştiinţifică şi sportivă la care participă studenţi de la principalele şase facultăţi de drept din ţară: Craiova, Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Sibiu. Probele de examen sunt de Drept civil, Drept penal, Drept consituţional (din acest an – n.r.), fotbal, şah, tenis de masă, baschet feminin. Am fost dezamăgită să aflu că la materia pe care mi-o alesesem, Drept civil, din cauza tematicii, puteam să particip abia în anii III şi IV, dar mi-am fixat ca obiectiv să particip atunci când regulamentul avea să-mi permită“, povesteşte Irina. Şi a venit şi momentul să aibă acest drept. „În anul III, sub atenta îndrumare a prof.univ. dr. Sevastian Cercel, a lect.univ.dr. Manuela Istrătoaie şi a conf.univ.dr. Oana Ghiţă am participat, împreună cu Simona Puchiu, la Hexagon şi am obţinut locul I la Drept civil“, îşi aminteşte Irina. Şi nu a fost singurul premiu. Acelaşi loc I l-a obţinut şi în ultimul an de licenţă.

În plină perioadă de stagiatură

Anii de licenţă au trecut însă repede. A urmat masterul, care a continuat să-i aducă satisfacţii prin rezultate pe care le-a fructificat pentru a-şi începe profesia. A avut de ales între a deveni judecător, procuror, avocat, notar public, executor judecătoresc, consilier juridic. Pentru oricare din aceste profesii trebuie să susţină un examen la magistratură. De la început, Irina şi-a dorit să devină executor judecătoresc. Şi a reuşit să obţină acest drept. „Ca executor trebuie să urmez o perioadă de stagiatură de doi ani, pe care am şi început-o. Pe baza unui referat pe care mi-l face executorul judecătoresc care mă îndrumă, pot obţine o dispensă de un an. În acest timp de stagiatură doresc să-mi aprofundez cunoştinţele de Drept civil şi Drept procesual civil“, spune încrezătoare absolventa Facultăţii de Drept.
Irina Iacob este pentru profesori un exemplu de reuşită pentru începerea unei cariere în domeniul juridic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS