18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO fotografie, o poveste

O fotografie, o poveste

http:http://www.youtube.com/watch?v=lAwNqisJFyg

„Fotografia este artă, visare, magie, delicateţe, obscuritate, frumuseţe, evadare…“, aceasta este viziunea Alexandrei Petcu despre pasiunea şi dragostea ei

Luptă cu timpul care trece îngrozitor de repede. Doar aparatul ei de fotografiat îl poate face o secundă să se oprească. Tot astfel cum, cu numai o apăsare de buton, „orice chip îl poţi păstra tânăr. Orice dimineaţă poate să rămână luminată când este noapte. Orice persoană poate să devină un actor. Orice trandafir rămâne proaspăt. Orice zâmbet nu dispare şi orice lacrimă nu se mai şterge“. Aşa descrie, pe site-ul său, Alexandra Petcu, tânăra craioveancă de 24 de ani, fotografia, cea care o ajută să spună în fiecare zi o poveste.

Început de drum

Fotografia sa nu este una banală, ci vine să transmită, să comunice celui care o priveşte, sentimente, trăiri, de fapt, să aducă o poveste. Şi-n fotografia care ar oglindi pasiunea sa, jocul cu aparatul de fotografiat şi Photoshop-ul, totul începe cu a fost odată. „De mică am fost atrasă de fotografie. Tatăl meu avea această dragoste pentru fotografie. Ba mai mult, îşi făcuse un minilaborator aici, în casă. Developa fotografii, mai întâi alb-negru, apoi color. Stăteam pe lângă el şi urmăream cu atenţie ceea ce face. Tot el a fost cel care, pe la vârsta de opt-nouă ani, mi-a pus în mână primul aparat, un Zenit. Tot timpul mă uitam pe albume, le răsfoiam. Apoi, în timpul liceului, am început să iau mai în serios treaba cu fotografia. Cu ajutorul internetului am început să analizez fotografiile marilor maeştri în arta fotografică şi să încerc să înţeleg ce au vrut să exprime, ce au surprins, ce au vrut să transmită“, îşi aminteşte cu drag Alexandra Petcu.
Pasiunea s-a aprins şi de atunci tot arde. Au urmat zile şi seri lungi petrecute în faţa calculatorului, în care a studiat singură fotografii, tehnici, dar şi cursuri de specializare cu Mircea Anghel şi Bogdan Panait, „care m-au ajutat foarte mult“. S-a îndrăgostit iremediabil de această artă şi a încercat să facă dintr-o simplă fotografie o operă. Un pic de imaginaţie, un pic de talent, la care s-a adăugat dragostea pentru desen. Aşa s-a născut fotografia conceptuală, care „aduce ceva din lumea basmului. Ea este un eseu, o poveste inserată cu elemente suprarealiste, care transmite foarte mult, este, de fapt, fotografie compusă în Photoshop. Faptul că am studiat elemente de design, de cromatică, de compoziţie, Photoshop-ul, desenul care mi-a dezvoltat imaginaţia, toate m-au ajutat foarte mult să gândesc în afara aparatului de fotografiat“.

Inspired şi Vogue, primii paşi spre succes

Participarea la concursul naţional „Inspired“, secţiunea „Photography“, în 2012, a fost primul său succes răsunător. Cu fotografiile sale conceptuale a obţinut locul doi în cadrul competiţiei naţionale. Tema a fost „Furia“, „care nu se disipează, se acumulează până când, ajungând la un punct critic, produce o adevărată explozie“. Alexandra Petcu a adus în faţa juriului competiţiei, alături de alte creaţii, „Copilul mării“, fotografia care descrie suprarealist furia apei şi care a fost publicată şi în ediţia on-line a revistei Vogue. Şi o altă creaţie a sa, „Crăiasa gheţii“, a fost admirată şi apreciată de cei de la Vogue, care au hotărât să o promoveze.
Sunt două dintre realizările sale născute din pasiune, din ideile creionate pe hârtie şi care se concretizează după ore şi ore de muncă. „Copilul mării“ a fost realizat din mai multe colaje. Am făcut multe schiţe. Am folosit multe elemente, apa, focul, colaje din mai multe fotografii, eu când mi-am fluturat rochia, eu cu rama de tablou, căci tabloul care se vede în fotografie n-a existat“. A muncit cu dragoste şi a reuşit să convingă. Mâine, o nouă fotografie se va naşte, într-un alt proiect. „Am în derulare un proiect editorial în colaborare cu designerul Adina Constantinescu şi Ramona Preotesoiu, care constă în patru cărţi, cu fotografie de modă, o altă dragoste a mea. Ele vor crea rochiile, iar eu voi imortaliza, în fotografiile din unul dintre albume, costumul tradiţional românesc la curţile domneşti“.
Imaginaţia, trăirile sufleteşti vor vorbi din nou dintr-o fotografie purtând semnătura Alexandrei Petcu. Şi, cine ştie, poate mâine perfecţiunea surprinsă de ochiul camerei o va face pe creatoare sa să strige: „Da, fotografia aceasta mă reprezintă sută la sută!“. Şi va cuceri din nou, cu o altă creaţie, care va sclipi poate pe coperta vreunei reviste de renume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS