18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfaceri româno-slovace, prin CCI Dolj

Afaceri româno-slovace, prin CCI Dolj

O delegaţie de oameni de afaceri din Slovacia, din care a făcut parte şi şefa departamentului Industrie din Ministerul Economiei din Slovacia, dar şi reprezentanţi ai Camerei de Comerţ din regiunea Zilina, s-a întâlnit ieri la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj, cu întreprinzători craioveni din domeniul industriei. Scopul principal al reuniunii a fost acela de a stabili contacte de afaceri şi de a livra produse doljene pe piaţa din Slovacia şi invers. Din Craiova au participat companii specializate în producţia de motoutilaje agricole, în producţia de componente pentru calea ferată, producţia de echipamente electronice pentru aplicaţii industriale, producţia de produse metalurgice, rulmenţi, piese de schimb etc. De asemenea, au fost prezenţi şi comercianţi specializaţi în distribuirea de scule, materiale abrazive pentru industria feroviară şi altele, precum şi specialişti de la Institutul de Cercetare, specializaţi pe domeniul energetic. Slovacii au venit din domenii precum producţia de componente pentru vehicule feroviare, proiectarea, dezvoltarea şi producţia de echipamente electronice, de sudură şi automatizări industriale. Au fost reprezentate o serie de companii care au ca şi activitate producţia de rulmenţi şi lagăre de alunecare, precum şi alte produse şi echipamente specifice.
Reprezentanta Camerei de Comerţ din regiunea Zilina, Katarzyna Bielik, a precizat că în România  funcţionează aproximativ 250 de companii slovace. „Unii au investiţii proprii, iar alţii reprezintă doar filiale ale unor companii-mamă din Slovacia. Chiar acesta este motivul pentru care noi am venit aici, pentru a realiza cât mai multe legături cu companii din Dolj. Toate informaţiile de aici vor fi prezentate pe piaţa din Slovacia“, a precizat Katarzyna Bielik.
Cătălin Adam, membru în colegiul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, a făcut o prezentare a oportunităţilor de afaceri ale Olteniei, în general, şi ale judeţului Dolj, în special, insistând pe domeniile industriale care există şi se dezvoltă în zonă. De asemenea, Adam a prezentat şi infrastructura, insistând pe posibilităţile de transport ieftin, pe calea ferată şi pe Dunăre, dar şi căile terestre, cu precizarea că oricine intră din Ungaria în România şi vrea să ajungă în Bulgaria, Grecia, Turcia trebuie să treacă pe la Craiova. Reprezentantul CCI Dolj a lăudat şi bazinul legumicol doljean, precum şi vinurile de calitate care se produc în Dolj.
În partea a doua a întâlnirii s-a trecut la discuţii specializate între oamenii de afaceri români şi slovaci, pentru perfectarea unor posibile parteneriate de afaceri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS