18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenţii de la Drept învaţă să fie avocaţi

Studenţii de la Drept învaţă să fie avocaţi

Mai mulţi studenţi şi masteranzi de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova au fost premiaţi ieri, după ce au participat la concursul „Procese simulate“

Concursul „Procese simulate“ este la a doua ediţie şi este un proiect iniţiat şi coordonat de decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova, Sevastian Cercel. În concurs s-au înscris şase echipe, a câte patru studenţi, însă în urma evaluării au trecut de proba scrisă doar două echipe.
Studenţii au avut posibilitatea să „joace“ rolul unui apărător în cadrul unui proces penal inspirat din speţe reale. Ei şi-au luat rolurile în serios, pledând fie în apărarea inculpatului, fie în apărarea părţii vătămate. Ghidându-se după principiul „learning by doing“, participanţii au fost puşi în faţa unor cazuri concrete pe care le vor întâlni după finalizarea studiilor juridice. Concursul a fost gândit ca o anticipare a „rolurilor“ reale profesionale pentru care, în acest moment, în calitate de studenți, primesc un bagaj teoretic.
Din totalul de 24 de participanţi, au fost premiate două grupe constituite din câte patru cursanţi, cu premiul I şi II. A fost acordat şi un premiu special pentru cea mai bună pledoarie. „Am participat la acest concurs ca apărător într-un caz de loviri şi alte violenţe, dar şi într-un caz de vătămare corporală. Au fost două probe, scrisă şi orală. Pentru proba scrisă, echipele – pentru că am fost în echipe – au prezentat «concluzii» cu argumentele care susţin interesele fiecărei părţi, exact aşa cum fac avocaţii. Proba orală a avut loc la Curtea de Apel Craiova şi am susţinut o pledoarie pentru partea pe care am reprezentat-o. Am căutat să dovedim că ne-am însuşit teoria, că stăpânim limbajul şi termenii juridici“, a spus Cătălina Gulin, studentă în anul III şi coordonatoarea echipei care a luat locul I.
„Procesele simulate le oferă studenţilor posibilitatea de a anticipa rolurile pe care le vor juca în viitor, ca şi avocaţi. Este un moment important pentru studenţi, care se comportă cu acest prilej ca un veritabil avocat chiar din perioada studenţiei“, a declarat decanul Facultăţii de Drept, Sevastian Cercel.

Practica este necesară

„Este bine că s-a făcut acest concurs. Noi credem că bagajele de cunoştinţe pe care studenţii le au sunt importante, dar practica este necesară, chiar dacă în acest moment este mai puţin prezentă în activitatea lor. Noul sediu al facultăţii va fi dotat cu astfel de săli pentru ţinerea de către studenţi a unor procese simulate“, a afirmat rectorul Universităţii Craiova, profesor doctor Claudiu Dănişor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS