18.7 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, centrul economic al Olteniei

Craiova, centrul economic al Olteniei

Reprezentanţii a 14 ambasade din întreaga lume, a 60 de firme din Oltenia, miniştri, preşedintele Senatului României şi primari de municipii din cele cinci judeţe ale regiunii vor participa începând de azi, timp de două zile, la primul forum economic regional organizat în Oltenia

Azi va debuta cel mai important eveniment economic organizat în Oltenia. Structurat pe patru secţiuni – industrie, agricultură, energie şi turism -, forumul este organizat de Instituţia Prefectului Dolj şi Fundaţia Constantin Popeci în parteneriat cu Universitatea din Craiova. Principalul obiectiv al organizatorilor este să prezinte investitorilor străini, într-un mod integrat, oportunităţile zonei. Nu mai puţin de 60 de reprezentanţi ai firmelor din Oltenia vor fi prezenţi la forum şi vor încerca să aducă în discuţie problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, dar şi să găsească soluţii şi sprijin de la autorităţile centrale şi locale. „Este un forum al tuturor oltenilor. Am invitat toţi parlamentarii din regiune, toţi preşedinţii de consilii judeţene, primarii de municipii. Este un început pentru ceea ce înseamnă coagularea tututor capilor de decizie din Oltenia. Eu cred că punctul forte al Olteniei este forţa umană de calitate. Avem un centru universitar dezvoltat şi nu ştiu câţi se pot lăuda cu asta“, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. El a precizat că printre invitaţii care şi-au confirmat prezenţa la Craiova se numără preşedintele Senatului, Vasile Blaga, ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca, ministrul economiei, Lucian Nicolae Bode, ministrul agriculturii, Stelian Fuia, şi reprezentanţii a 14 ambasade de pe întreg globul. „Vor fi 210 participanţi. La început ne-a fost teamă că nu se prezintă, apoi că nu este spaţiu suficient, dar Universitatea din Craiova ne-a fost de un real folos“, a spus prefectul, care a precizat că, pe viitor, în Bănie s-ar putea organiza şi un forum pe agricultură. Giugea i-a prezentat ieri şi pe moderatorii discuţiilor pe cele patru teme majore ale evenimentului: pe agricultură – Friedman Andreas-Ladislau – manager general Agrifarm SRL, pe industrie – Dan Cherciu – SC Polisea, pe turism – Gabriel Vlăduţ – Manager IPA-CIFAT Craiova. Constantin Bălăşoiu, absent motivat ieri, va modera discuţiile despre energie.

Investiţiile sunt ţinta

Dan Cherciu a declarat că scopul dezbaterilor este acela de a încuraja venirea investitorilor în zonă. „Vom face o introducere pentru musafirii noştri, legată de situaţia actuală, dar mai ales de perspectivă. Vrem să încurajăm investiţii noi, inclusiv prin prezentarea unor afaceri de succes. Vom încerca să dezbatem ceea ce pot face autorităţile ca mediul economic din Oltenia să devină mai atrăgător“, a spus Cherciu. „Sunt un agricultor din zonă şi sunt un garant că un investitor străin poate investi aici cu încredere. Agricultura este copilul orfan al economiei, cum spunem noi, agricultorii. Noi putem produce mult, dar produsele trebuie înmagazinate, depozitate“, a spus Friedman Andreas-Ladislau. „Turismul este într-o continuă dinamică la nivel mondial. Oltenia are un potenţial foarte mare în privinţa turismului, dar cu o imagine relativ gri, puţin cunoscut la nivel mondial. Două teme vrem să abordăm: schimbarea imaginii din exportator în importator de turişti, bazată pe servicii de calitate şi posibilitatea de investiţii la nivel regional. Vom vorbi şi despre turismul de nişă, vom accentua zona balneoclimaterică. Vrem teme legate de turismul dunărean. Avem un potenţial în continuă dezvoltare, deoarece există căi de comunicare cu turismul internaţional“, a declarat Gabriel Vlăduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS