18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa mulţi ani teatrului!

La mulţi ani teatrului!

Întreaga lume sărbătoreşte astăzi Ziua Mondială a Teatrului. Ea a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena, şi a fost sărbătorită pentru prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor la Paris. O mulţime de evenimente teatrale sunt organizate pe mapamond pentru a marca această sărbătoare. Unul dintre cele mai importante este transmiterea Mesajului Internaţional de Ziua Mondială a Teatrului, prin care o personalitate de renume mondial împărtăşeşte reflecţiile sale asupra teatrului şi asupra păcii între oameni. Primul Mesaj Internaţional de Ziua Mondială a Teatrului, cel din 1962, a fost scris de Jean Cocteau. Anul acesta, Mesajul Internaţional i-a aparţinut actorului, scenaristului şi regizorului american John Malkovich.
În Craiova, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită de Asociaţia GAG, această dată marcând şi sfârşitul celei de-a patra ediţii a Săptămânii Internaţionale a Teatrului. Între orele 10.00 şi 12.00, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, va fi pus în scenă un spectacol inspirat din schiţele lui I.L. Caragiale, „La bulivar, birjar! La bulivar“, prezentat de elevii clasei a V-a a Şcolii nr. 18 „Sf. Dumitru“, coordonaţi de prof. Rodica Stovicek.
Totodată, această zi este sărbătorită şi de Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova, prin organizarea Microstagiunii teatrale studenţești. Deschiderea oficială a acesteia va avea loc astăzi, de la ora 19.30, iar studenții au pregătit premiera spectacolului „Educaţiunea sentimentală la vite: O serbare şcolară“ după I.L. Caragiale. Mâine, de la ora 18.30, va avea loc şi a doua premieră a spectacolului de licență „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal“, de Matei Vişniec. Regia spectacolelor este semnată de Alina Rece. Toate activităţile vor avea loc în Aula Buia a Facultăţii de Agronomie, iar scopul lor este să prezinte publicului tinerele talente pregătite de şcoala craioveană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS