16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSportul rege, jucat de fete

Sportul rege, jucat de fete

Fotbalul este considerat, de cele mai multe ori, un sport pentru bărbaţi. Cu greu ne putem imagina o echipă de fotbal feminin. În Craiova există două astfel de formaţii. În anul 2008 a luat naştere primul club de fotbal feminin din oraş: Sporting Craiova. În 2010 însă, odată cu înfiinţarea echipei CS Real Craiova, antrenorul de la Sporting, Sorin Pătraşcu, împreună cu 15 fete din lot au trecut la această formaţie.
Tinerele din echipa de fotbal feminin întâmpină o serie de greutăţi. Ele povestesc că în România acest domeniu nu este dezvoltat şi au de suferit şi din cauza faptului că fotbalul feminin nu este promovat. O altă piedică în desfăşurarea activităţii este lipsa banilor. Alina Peşu, de 21 de ani, căpitan de echipă la CS Real Craiova, crede că fetele fac acest sport din plăcere: „Noi demonstrăm că fotbalul este mai presus de partea materială şi practicăm acest sport din plăcere“. Andreea Tomescu, de 19 ani, fotbalistă care face parte din lotul naţional, este dezamăgită: „La noi în ţară, acest sport este conceput ca o meserie fără viitor. În alte părţi, este mult mai bine cotat“.

De ce fotbal?

Cum au ajuns fetele să practice fotbalul este uşor de ghicit: din  pasiune, dar şi din dorinţa de afirmare. Alina îşi aminteşte cum s-a apucat de fotbal: „De mică am practicat acest sport, dar nu m-am gândit atunci la performanţă. În urmă cu trei ani am auzit de înfiinţarea unei echipe de fotbal feminin şi am decis să fac mai mult decât să joc în curtea şcolii“.
Tânăra recunoaşte că pentru fete e un sport destul de dificil: „Cea mai grea provocare este să rezişti stresului. Fetele sunt răutăcioase, în general, dar trebuie să păstrăm disciplina şi, în acelaşi timp, să ne respectăm adversarele“. Andreea a trecut pe la mai multe echipe până să ajungă la Craiova: „Mi-a plăcut mereu acest sport. Jucam fotbal de la grădiniţă“.
Fetele de la CS Real Craiova se pot lăuda cu o serie de performanţe: în ediţia 2008 – 2009, ele s-au clasat pe locul cinci în prima ligă de fotbal feminin. În 2009 – 2010, sportivele au fost vicecampioane naţionale. În prezent, echipa este pe locul trei, după disputarea a 14 etape de campionat. Antrenorul Sorin Pătraşcu le pregăteşte pe fete pentru provocarea de luna viitoare: „În perioada 20 – 27 aprilie, echipa va participa la un turneu internaţional în Amiens, Franţa, alături de încă 11 echipe din Europa“.
Fotbalul feminin, cu greutăţile şi neplăcerile lui, este totuşi un sport iubit. „La fiecare meci avem aproximativ 100 de spectatori. Fetele joacă din plăcere şi fac ca fotbalul să fie frumos. Tinerele care vor să practice acest sport pot să vină la sediul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Dolj, strada Gheorghe Doja, numărul 2“, a declarat Sorin Pătraşcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII