11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea salarizării unitare, elaborată pe baze ştiinţifice

Legea salarizării unitare, elaborată pe baze ştiinţifice

Coeficienţii de ierarhizare din Legea salarizării unitare au fost stabiliţi pe baza unor elemente „ştiinţifice“, în urma unor evaluări făcute de specialişti în domeniu din România şi de la Banca Mondială, care elimină arbitrariul şi subiectivismul, spune secretarul de stat Valentin Mocanu.

„Ceea ce este cel mai important în legătură cu această lege (a salarizării unitare – n.r.) este că, faţă de anul trecut, când ierarhizarea a fost mai mult rezultatul unor negocieri, acum ierarhizarea este rezultatul unor evaluări făcute de specialişti în domeniu din România şi specialişti ai Băncii Mondiale. Nu mai putem vorbi de arbitrariu şi subiectivism, ci vorbim de o ierarhizare bazată pe elemente ştiinţifice“, a spus Mocanu.
Întrebat despre creşterile salariale ce ar putea avea loc anul viitor, Mocanu a explicat că, potrivit coeficienţilor de ierarhizare, dacă în urma aplicării creşterii din 2011 se va depăşi salariul ce rezultă din grila de salarizare, creşterea se va opri la acel nivel.
„În legea de salarizare pentru 2011 vor exista faţă de salariile în plată la ora actuală creşteri diferenţiate ale valorilor, începând cu 20% pentru salariile între 600 şi 800 de lei, până la 1% pentru salariile care depăşesc 2.500 de lei în acest moment. Foarte important este faptul că ierarhizarea şi coeficienţii sunt utilizaţi pentru că ei reprezină a doua limită de majorare. Dacă prin aplicarea acestor creşteri, de 20% de exemplu, salariul nominal pentru o anumită funcţie ar depăşi salariul care ar trebui să rezulte din grilă, atunci majorarea se opreşte la acel nivel, cel prevăzut de grilă“, a spus Mocanu.
Pe de altă parte, întrebat despre unele salarii din sistemul medical, care ar urma să scadă în urma acestor noi coeficienţi, Mocanu a spus că informaţiile sunt greşite, iar medicii primari, de exemplu, chiar vor beneficia de creşteri salariale. Premierul Emil Boc a susţinut, la rândul său, că vor exista creşteri salariale, mai ales pentru cei cu salarii mici. „În privinţa Legii salarizării unitare, pentru că am văzut unele declaraţii mass-media potrivit cărora principiul pe care l-am enunţat nu s-ar aplica, vreau să spun foarte clar: principiul de la care pornim, unul de discuţie deocamdată, nu este adjudecat de guvern, este acela că oamenii care au salarii mai mici în sectorul buegtar vor recupera mai mult din pierderea de 25%, în timp ce aceia care au salarii mai mari vor recupera mai puţin. Eu vă garantez că tot ceea ce am spus are acoperire în datele pe care legea le-a promovat şi le conţine“, a spus premierul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII