24.3 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajat al Salubrităţii, acuzat că a otrăvit maidanezi

Angajat al Salubrităţii, acuzat că a otrăvit maidanezi


Poliţiştii doljeni fac cercetări la Serviciul de Salubritate din cadrul Primăriei Craiova după ce o asociaţie pentru protecţia animalelor din municipiu a sesizat faptul că s-ar fi folosit substanţe toxice pentru omorârea câinilor comunitari. Decât să fie otrăviţi câinii, mai bine ar fi taxaţi cu un leu pe lună contribuabilii, zice asociaţia.

Articolul „Măsură-şoc în cazul maidanezilor“, dintr-o ediţie anterioară a GdS, a produs reacţii nebănuite în rândul comunităţii craiovene. Două asociaţii de protecţie a animalelor, „Viaţa Animalelor“, condusă de Aurelia Loacă, şi „Speranţă pentru animale“, reprezentată de Oana Popescu, au acuzat Serviciul de Salubritate din cadrul municipalităţii că, anul trecut, în perioada campaniei de deratizare, ar fi folosit substanţe toxice ce au dus la moartea a sute de câini comunitari. „Anul trecut, în toamnă, au murit sute de câini comunitari. Pe unde se trecea cu deratizarea, pe acolo mureau şi câinii. Noi am adunat cadavrele. La Direcţia Sanitar-Veterinară, la necropsie, au stabilit că au murit din cauza unor substanţe organofosforice, iar Serviciul de Salubritate nu este autorizat pentru aşa ceva, ei sunt autorizaţi pentru Rozişoc“, a spus Aurelia Loacă.
Toate cercetările efectuate de poliţişti în urma sesizării depuse de Oana Popescu au condus la întocmirea unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere şi utilizare fără drept de substanţe toxice. Într-un răspuns din 20 noiembrie 2009 al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj, ştampilat şi semnat de şeful inspectoratului, Constantin Nicolescu, şi de şeful Biroului AESP, Cristian Carauleanu, se arată: „În legătură cu scrisoarea dumneavoastră (…) vă facem cunoscut că cele sesizate s-au confirmat. În cauză s-a întocmit dosarul penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj la data de 2.11.2009 privind pe Moldovan Ion, şef activitate DDD în cadrul SP de Salubritate Craiova, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere şi utilizare fără drept de substanţe toxice“.

400 de kilograme de otravă, confiscate

În urma controlului efectuat de poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase (AESP) la Serviciul de Salubritate s-au descoperit 400 de kilograme de Brodicofaum, care au fost ridicate în vederea cercetărilor. Brodicofaum este o otravă anticoagulantă letală, folosită ca raticid. Această substanţă, dacă este înghiţită, în primă fază produce deshidratarea. Acţionează pe perioadă lungă şi este descrisă ca o otravă cu efecte cumulative, motive peste care este considerată un anticoagulant de generaţia a doua. Din cauza faptului că substanţa creşte permeabilitatea vaselor capilare, un animal care înghite Brodicofaum suferă hemoragii interne, intră în şoc şi, în final, moare. Substanţa este letală pentru mamifere şi păsări şi este descrisă ca fiind extrem de otrăvitoare pentru peşti. Potrivit enciclopediei on line Wikipedia, o doză de 0,25 miligrame per kilogram este suficientă să omoare un câine.
Sorin Ciobanu, directorul Serviciului de Salubritate, contactat pentru un punct de vedere privind acuzaţiile aduse de asociaţiile de protecţie a animalelor şi cercetările efectuate de poliţie, a declarat că informaţiile despre substanţele găsite sunt greşite. „Trăiau cu ideea că noi avem substanţe de gradele 1 şi 2, că le amestecăm, că facem otrăvuri. Informaţia era greşită. Eu folosesc numai substanţe gata preparate, luate prin licitaţie publică. Eu ştiu că s-a închis dosarul, poliţiştii au făcut verificări şi nu a fost nici o problemă“, a declarat Sorin Ciobanu.
Numai că dosarul nu pare atât de închis pe cât a afirmat directorul Serviciului de Salubritate. IPJ Dolj a confirmat întocmirea dosarului penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere şi utilizare fără drept de substanţe toxice, iar cercetările continuă. „În cauză a fost întocmit dosar penal, în prezent efectuându-se cercetări. La finalizarea verificărilor, dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj“, ne-a comunicat Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Un leu pe lună

Aurelia Loacă, preşedinta asociaţiei „Viaţa Animalelor“, este de părere că problema câinilor maidanezi în Craiova ar putea fi rezolvată taxând contribuabilii cu un leu pe lună. „Adevărata cauză a problemei nu este legea, aşa cum reiese din studiul întocmit de domnul prefect Georgescu. Soluţia nu este uciderea câinilor, nu este otrăvirea lor“, a declarat aceasta. „Dacă s-ar introduce o taxă de un leu pe lună, deci 12 lei pe an de la fiecare dintre cei aproximativ 240.000 de contribuabili din Craiova, în trei luni am avea bani pentru un adăpost cu adevărat european, nu cum este acum cel de la Făcăi. Taxa de un leu ar asigura mai departe funcţionarea adăpostului. Câinii agresivi ar sta închişi în adăpost şi nu pe străzi, aşa cum de fapt şi prevede legea, s-ar continua şi sterilizarea câinilor. Dacă s-ar pune la punct şi un adevărat program de adopţii, în câţiva ani am putea să rezolvăm problema câinilor comunitari. Eu intenţionez să propun Consiliului Local Craiova, la sfârşitul acestei luni, un proiect de introducere a acestei taxe de un leu“, a adăugat preşedinta asociaţiei „Viaţa Animalelor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

108 COMENTARII