21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Şantaj la ITM Dolj

Inspectorul-şef Cotigă este acuzat de DNA că l-a şantajat pe patronul unui service auto din Craiova, trimiţându-i controalele pe cap pentru a-l convinge să „facă uitată“ o datorie.

Judecătoria Craiova a dispus, la termenul de săptămâna trecută, amânarea judecării dosarului şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Silviu Viorel Cotigă este judecat pentru şantaj în dosarul nr. 456/215/2009, după ce a fost deferit justiţiei de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Datorie la service

După cum se menţionează în rechizitoriul DNA, povestea concretizată în dosar penal se învârteşte în jurul firmei deţinute de familia Cotigă. În vara anului 2006, autoutilitara Fiat Ducato a SC VISILCO GENCOM SRL Craiova – patronată de Mihaela Despina Cotigă, soţia inspectorului-şef de la ITM, şi administrată de fiul soţilor Cotigă – s-a defectat.
Pentru reparaţii, maşina a fost dusă la service-ul auto al SC ABARTH SRL Craiova, administrat de Constantin Luţă. După aproximativ o săptămână, ea a fost reparată, însă firma familiei Cotigă a achitat doar 2.000 de lei din totalul de 3.350, cât era valoarea totală a lucrării, potrivit facturii emise de service.
Insistenţele şefului service-ului de a recupera suma restantă au avut însă un efect neaşteptat, venit din partea lui Silviu Cotigă, „care a înţeles să folosească puterea conferită de atribuţiile funcţiei de inspector-şef al ITM Dolj, spre a o determina pe partea vătămată să nu mai pretindă diferenţa neachitată de 1.350 de lei, pe care i-o datora SC VISILCO GENCOM SRL“, se precizează în rechizitoriu.

Control la ordinul şefului

Potrivit actului de acuzare întocmit de procurorii anticorupţie, şeful ITM şi-a trimis doi subalterni, pe 4 august 2006, să facă un control „cu dedicaţie“ la SC ABARTH SRL Craiova. Inspectorii Adrian Mugurel Tătaru Abagiu şi Dan Narcis Purcărescu s-au deplasat la service-ul cu pricina şi chiar au observat nişte deficienţe minore, însă, în momentul în care şeful unităţii, Constantin Luţă, le-a spus despre diferendul dintre el şi familia Cotigă, au hotărât să întrerupă controlul, dându-şi seama că e ceva necurat la mijloc. Inspectorii i-au sugerat lui Luţă să vină a doua zi la sediul ITM, pentru a-şi lămuri diferendul cu Silviu Cotigă.
În ziua următoare, Luţă s-a prezentat la ITM Dolj, unde inspectorul Tătaru l-a condus în biroul inspectorului-şef. Prima reacţie a lui Cotigă a fost să-l dea afară, apoi l-a primit şi, de faţă cu subalternul lui, i-a reproşat că reparaţia microbuzului a fost prea scumpă, apoi „a proferat către partea vătămată ameninţarea că o va muta din oraş“, au consemnat procurorii anticorupţie.
Ameninţarea a fost luată în serios de şeful service-ului, care ştia că şeful ITM îi poate retrage autorizaţia de funcţionare şi chiar îi putea închide unitatea.

Cotigă se crede nevinovat

Aşa cum s-a reţinut în rechizitoriu, inspectorul-şef Silviu Cotigă nu a recunoscut în faţa anchetatorilor comiterea faptei pentru care era urmărit penal. El a negat că i-ar fi comandat inspectorului Tătaru efectuarea unui control la service-ul cu pricina, susţinând că, la sediul ITM Dolj, a avut doar o scurtă discuţie cu patronul, ocazie cu care a aflat că acolo ar fi fost reparat microbuzul firmei soţiei.
De asemenea, a declarat în faţa procurorilor anticorupţie că nu ştia de datoria de 1.350 de lei pe care o avea firma soţiei către service-ul respectiv. Însă procurorii DNA nu l-au crezut, considerând că au suficiente probe pentru a-l trimite în judecată sub acuzaţia de şantaj, infracţiune sancţionată de Codul Penal cu până la cinci ani de închisoare.

Suspendat din funcţie

Silviu Viorel Cotigă a fost suspendat din funcţie de la 1 ianuarie 2009, în baza art. 94, alin. 1, litera m), din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, pe toată durata procesului, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în dosarul de şantaj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII