18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLapte praf împuţit de la Ministerul Sănătăţii

Lapte praf împuţit de la Ministerul Sănătăţii

1.703 cutii de lapte praf care urma să fie distribuite gratuit de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) pentru bebeluşii bolnavi din Dolj au fost oprite de la consum ieri, în urma unui control efectuat de inspectorii OJPC la depozitul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. Aceştia au găsit lapte praf împuţit, depozitat în condiţii necorespunzătoare.

 

398 de cutii de lapte praf cu miros dubios au ajuns la sfârşitul lunii mai la bebeluşii bolnavi din Craiova, care beneficiază gratuit de lapte praf prin programul Ministerului Sănătăţii Publice. Acest fapt a ieşit la iveală ieri, în urma unui control efectuat de OJPC, la sesizarea unei mămici. I.B. a făcut joi o sesizare la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Dolj. Femeia a reclamat că bebeluşul ei de zece luni a avut diaree şi vărsături după ce a băut lapte preparat din cel primit prin programul Ministerului Sănătăţii.

 

„Miroase a rânced“

 

Inspectorii OPC au deschis una dintre cutiile „anexate“ la sesizare de mămica bebeluşului, dar imediat şi-au pus mâinile la nas. „Miroase a rânced“, a spus dr. Aurelian Toma, inspector OJPC.

În urma constatării, s-a făcut un control la punctul de distribuire a laptelui praf, de la Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) a Primăriei Craiova din cartierul Lăpuş. Aici au fost găsite 163 de cutii de lapte praf din lotul respectiv, cu numărul 68, rămase în stoc după distribuirea pe luna mai, care erau depozitate într-o cameră uscată şi ventilată corespunzător. Potrivit reprezentanţilor DAPS, 398 de cutii de lapte praf din acelaşi stoc au ajuns la bebeluşii bolnavi.

 

Lotul 68, retras de la consum

 

Pentru că nu au găsit probleme la DAPS, inspectorii OJPC au mers apoi la depozitul judeţean de la Clinica de Pediatrie a Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. Cutiile cu lapte praf erau în termen, dar se aflau depozitate într-o încăpere neventilată de la subsolul clădirii. Accesul se făcea printr-un hol, străbătut de conducte de apă ruginite, unde se simţea miros de mucegai, iar pereţii erau jupuiţi din cauza umezelii. Asistenta-şefă de la blocul alimentar a recunoscut că ţevile de apă se strică destul de des din cauza vechimii şi sunt cârpite, pentru că spitalul nu are bani de reparaţii serioase.

În depozitul Spitalului „Filantropia“ au fost găsite cutii cu lapte praf care aveau acelaşi miros dubios reclamat de mămica bebeluşului, care a făcut sesizarea.

Inspectorii OJPC au luat mai multe cutii cu lapte praf din lotul 68, din care vor trimite probe la Laboratorul Larex din Bucureşti al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Toată cantitatea de lapte praf din lotul respectiv a fost sigilată şi interzisă distribuirea ei. „Au fost retrase de la consum 1.540 de cutii din depozitul Spitalului «Filantropia» şi 163 de la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială. De asemenea, s-au prelevat probe care urmează să fie analizate de laborator“, a declarat dr. Aurelian Toma.

 

„Condiţiile sunt cele care sunt“

 

Gestionara de la Spitalul „Filantropia“, care se îngrijeşte de depozit, susţine că laptele are miros dubios pentru că este îmbogăţit cu fier.

Managerul unităţii, ec. Mihai Coman, recunoaşte că sunt probleme cu condiţiile de depozitare, dar spune că laptele praf este al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, care ar trebui să investească în amenajare. „Nu putem să asigurăm o ventilaţie corespunzătoare în încăperea respectivă, este costisitor. Condiţiile sunt cele care sunt“, a precizat Coman.

Pentru că nu a asigurat condiţii corespunzătoare de depozitare, Spitalul Municipal „Filantropia“ se va alege cu o amendă, susţin reprezentanţii OJPC, care poate depăşi 3.000 de lei. Dacă în urma analizelor se va dovedi însă că laptele praf este rânced, atunci problema se complică, iar sancţiunile vor fi mult mai mari. Laptele praf retras de la consum va fi distrus.

 

Gratuitate

Laptele praf se distribuie gratuit bebeluşilor distrofici pe baza unei reţete de la medicul de familie. În funcţie de vârstă, fiecare bebeluş primeşte lunar între două şi şase cutii de lapte praf. Distribuirea se face prin primăriile din judeţ, care se aprovizionează din depozitul judeţean de la Spitalul „Filantropia“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII