18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDublă inaugurare la Spitalul de Neuropsihiatrie

Dublă inaugurare la Spitalul de Neuropsihiatrie

Terapia ocupaţională a intrat oficial în schema de tratament a bolnavilor de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. Primul centru de acest gen din judeţul Dolj a fost inaugurat ieri, în prezenţa primarului Solomon şi a autorităţilor sanitare.

Primul centru de terapii ocupaţionale a fost inaugurat ieri la Clinica de psihiatrie, de pe strada Nicolae Romanescu, împreună cu un compartiment de primire urgenţe. Investiţia a costat 240.000 de euro, din care 200.000 sunt fonduri nerambursabile, obţinute prin program Phare, iar zece la sută, contribuţia Consiliului Local Craiova.

Centrul de Terapie Ocupaţională totalizează 250 de metri pătraţi (saloane şi încăperi pentru petrecerea timpului liber) şi va deservi o parte dintre cei 70 de bolnavi ai Clinicii de psihiatrie care vor avea indicaţii pentru acest gen de terapie (pictură, desen, cusut, calculator, şah, puzzle, gimnastică, televizor). În opinia conducerii spitalului, realizarea este foarte importantă, fiind vorba de prima construcţie ridicată după 1923 pentru o instituţie care tratează bolnavii cu afecţiuni psihice. „Avem o proastă tradiţie. În majoritatea spitalelor noastre, nu doar de psihiatrie, condiţiile în care stau bolnavii sunt invers proporţionale cu gravitatea cazurilor. Această tradiţie a început să cadă, odată cu această primă investiţie adevărată făcută pentru persoanele cu afecţiuni psihice, dar şi cu altele de acest gen, care sunt în curs de realizare la Spitalul de Urgenţă“, a declarat prof. dr. Tudor Udriştoiu, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

S-a înfiinţat Centrul Regional de Sănătate Mintală

 

Deschiderea Centrului de Terapie Ocupaţională a urmat inaugurării Centrului de Sănătate Mintală. Aceasta va fi noua denumire a Laboratorului de Sănătate Mintală (LSM), din Calea Bucureşti, recent renovat, ale cărui atribuţii au fost extinse la nivel regional. În acest caz, reparaţiile capitale au costat 800.000 de lei, iar banii au fost obţinuţi de la Ministerul Sănătăţii Publice.

Potrivit conducerii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, este vorba de primul centru de sănătate mintală din judeţ, dar vor urma şi altele. „În cadrul programului de reformă al Ministerului Sănătăţii au fost proiectate şase centre de sănătate mintală: câte unul la Calafat şi Bechet şi patru la Craiova. Printre centrele din Bănie va fi şi unul destinat îngrijirii copiilor cu tulburări psihice“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul ASP Dolj. Centrul de Terapie Ocupaţională şi Centrul de Sănătate Mintală vor putea, în opinia profesorului Udriştoiu, să asigure servicii la standardele actuale ale psihiatriei mondiale pentru doar o treime din necesar. „Prevalenţa bolilor psihice este mai mare în România decât în ţările din vestul Europei. Un studiu, realizat de noi la Craiova, a arătat că o treime din populaţie are nevoie de ajutor psihiatric. În România sunt 150.000 de bolnavi cu schizofrenie, dintre care aproximativ 30.000 se află în evidenţa medicilor psihiatri“, a adăugat Udriştoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS