32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Tupeu de judecători

Judecătorii susţin că nu intră în atribuţiile prefectului să le spună lor pe cine şi cât să aresteze.

Tribunalul Dolj a organizat ieri o acţiune fără precedent în justiţia Olteniei. Instanţa a ţinut o conferinţă de presă, pentru a protesta faţă de declaraţiile din ultima vreme ale reprezentanţilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi faţă de acuzaţiile prefectului de Dolj, Silviu Dumitru, care ar fi spus că justiţia e vinovată că nu-i sancţionează exemplar pe interlopii care tulbură liniştea publică în Craiova.

 

Acuzaţii împotriva justiţiei

 

După schimbarea comisarului-şef Georgel Enescu din fruntea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, prefectul Silviu Dumitru şi-a modificat discursul. Nu a mai acuzat poliţia că nu ţine sub control lumea interlopă, ci a pus „tunurile“ pe justiţie, declarând că judecătorii ar fi vinovaţi pentru că nu-i pedepsesc pe cei prinşi de poliţişti şi trimişi în judecată de procurori.

„Poliţiştii nu se plâng că personalul nu acoperă populaţia, ci că dosarele nu sunt continuate. Din punctul meu de vedere, lucrurile trebuie finalizate de justiţie pentru că, dacă un poliţist face un dosar, îl înaintează şi este respins sau dacă magistraţii le dau drumul celor reţinuţi vă garantez că mâine nu va mai face acel dosar. Se va întâlni cu cei pentru care a întocmit dosar şi i se vor aduce injurii. Poliţiştii sunt scuipaţi şi înjuraţi că aplică legea“, a spus luni prefectul, luând apărarea poliţiei şi acuzând justiţia.

„Consider că a fost lipsa unei colaborări instituţionale. Poliţia nu a colaborat cu justiţia şi din această cauză persoanele reţinute nu se prea regăsesc azi în arest“, a declarat miercuri prefectul de Dolj, acuzându-i pe judecători că le dau prea uşor drumul infractorilor din spatele gratiilor.

 

Ingerinţa administraţiei în treburile judecătorilor

 

Reacţia judecătorilor nu a întârziat. Ieri, Tribunalul Dolj a ţinut să protesteze – prin purtătorul de cuvânt, judecătorul Laurenţiu Anghel – faţă de „ingerinţa nejustificată a administraţiei în treburile justiţiei“. „Administraţia, prin vocea prefectului, a încercat să acuze justiţia pentru luptele de stradă din ultima perioadă. N-avem nici o vină pentru asta. Dimpotrivă, justiţia a emis de-a lungul vremii mandate de arestare pentru cei din clanul Eminescu, din clanul Sandocan, pentru Enryko şi Gigioc, aşa că nu trebuie învinovăţită“, a declarat judecătorul Laurenţiu Anghel.

Magistratul susţine că o asemenea poziţie din partea prefectului este total nepotrivită pentru un reprezentant al administraţiei. „Reacţia noastră, de a lua atitudine faţă de acuzaţiile formulate de MIRA, este, ce-i drept, fără precedent, dar cred că trebuia să reacţionăm mai demult faţă de o asemenea ingerinţă nejustificată a administraţiei în treburile noastre, pe care o simţim ca pe o presiune. Prefectul nu poate să ne spună cât să-i ţinem arestaţi pe unii sau pe alţii“, a afirmat judecătorul Anghel.

Într-un comunicat de presă remis ieri de Tribunalul Dolj se mai arată că „instanţele de judecată există pentru a rezolva conflictele prin aplicarea legii, independent şi imparţial, dincolo de interesele individuale sau ale unor instituţii publice“.

Două luni de arest, în medie

 

Reprezentantul Tribunalului Dolj susţine că magistraţii acestei instanţe nu au stat cu mâinile în sân, ci chiar au emis mandate de arestare pe numele celor prinşi de poliţişti şi prezentaţi de procurori în faţa judecătorilor.

Spre exemplu, în scandalul cu focuri de armă petrecut pe 20 august 2007, la IML Craiova, singurul trimis în judecată de procurori a fost Costin Dascălu, acuzat de tentativă de omor calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi ultraj contra bunelor moravuri. Dosarul se află pe rolul instanţei din septembrie 2007, iar Dascălu este în continuare în arest preventiv, potrivit comunicatului remis ieri de Tribunalul Dolj. Judecătorii arată că instanţa nu a fost sesizată şi cu privire la ceilalţi protagonişti ai scandalului – Bogdan Hristea, Marian Cristescu şi Niculin-Sebastian Iordache -, faţă de care procurorii au dispus, pe motivul gradului scăzut de pericol social, scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unor amenzi administrative de câte 500 de lei.

Alt caz a ajuns recent în atenţia judecătorilor de la Tribunalul Dolj. Este vorba despre bătaia în plină stradă petrecută pe 1 decembrie 2007, în cartierul Romaneşti din Craiova. În urma acestui scandal, pe 25 ianuarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a trimis în judecată cinci inculpaţi în stare de arest preventiv, alţi patru în stare de libertate, iar două femei – Violeta Dinu şi Claudia Durac – s-au ales cu scoatere de sub urmărire penală şi câte o amendă administrativă de 1.000 de lei. Cei cinci inculpaţi – Ciobai Curte, Pascu Brătianu, Pascu Sandocan, Marian Constantin şi Ioan Dinu – au stat în spatele gratiilor între câteva zile şi două luni, până săptămâna trecută, când li s-a înlocuit arestarea cu obligarea de a nu părăsi localitatea. „Măsura a fost justificată după două luni de arest, întrucât aceştia nu aveau antecedente“, a explicat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj, judecătorul Laurenţiu Anghel.

 

Ce uită judecătorii

 

Judecătorii uită alte două cazuri, care nu sunt tocmai de laudă pentru ei. Primul ar fi al craioveanului Andrei Nicolae, zis „Impresie“, trimis în judecată în noiembrie 2007 pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice, distrugere, port fără drept de sabie, deţinere şi port de arme şi muniţii. Pe 4 decembrie, Judecătoria Craiova a respins cererea acestuia de eliberare, motivând că „nu sunt îndeplinite condiţiile pentru eliberarea provizorie“ din cauza conduitei sale inadecvate, a rezonanţei faptelor comise şi a sentimentului de nesiguranţă care s-a creat în rândul comunităţii după comiterea faptelor. O zi mai târziu, Tribunalul Dolj a admis recursul formulat de inculpat şi a dispus eliberarea lui sub control judiciar, considerând că „nu mai există temeiurile care au stat la baza arestării preventive“.

Alt caz este cel al craiovenilor Ştefan Cantemir Mitre şi Ionuţ Stângă, implicaţi în conflictul armat de pe 10 septembrie 2007, din cartierul craiovean George Enescu. Arestaţi preventiv pe 5 octombrie de Judecătoria Craiova, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi folosirea armelor de foc în locuri şi împrejurări în care se putea pune în pericol viaţa persoanelor, au fost eliberaţi după trei zile de Tribunalul Dolj, judecătorii considerând că ei nu reprezintă un pericol public şi pot fi cercetaţi şi în stare de libertate. La trei zile de la eliberarea din arest, Mitre a fost implicat în alt scandal cu focuri de armă, de data aceasta fiind victimă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII