16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentre de consiliere pentru persoanele cu dizabilităţi

Centre de consiliere pentru persoanele cu dizabilităţi

Începând de luna aceasta, persoanele cu dizabilităţi care vor să muncească pot solicita ajutor la centrele de consiliere. Primul centru din Oltenia s-a înfiinţat în Olt, la Slatina.

Deocamdată, la nivel naţional sunt înfiinţate doar nouă astfel de centre, în judeţele Argeş, Caraş-Severin, Cluj, Iaşi, Olt, Sibiu, Vrancea, Bihor şi în Bucureşti. Înfiinţarea acestor centre face parte din proiectul „Servicii de consiliere pentru persoanele cu dizabilităţi“, care are ca scop creşterea şanselor de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi prin valorificarea abilităţilor, experienţelor şi cunoştinţelor acestora. Proiectul este derulat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) în baza împrumutului acordat de Banca Mondială. Centrele s-au lansat o dată cu startul campaniei „Pot ce poţi şi tu“.

 

Şanse egale privind accesul pe piaţa muncii

 

„Obiectivele acestor centre constau în integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi, sprijinirea şi stimularea agenţilor economici pentru a angaja persoane cu dizabilităţi, precum şi acordarea de şanse egale privind accesul pe piaţa muncii“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea executivă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Potrivit informaţiilor primite de la aceasta, pentru a atinge aceste obiective centrele vor oferi servicii de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii şi cursuri de formare profesională. În plus, vor oferi servicii de preconcediere, precum şi consultanţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri. „Astfel de activităţi oferă şi AJOFM, însă acest centru se va ocupa strict de problemele persoanelor cu dizabilităţi“, a adăugat Dobrin.

 

103 doljeni cu dizabilităţi vor să muncească

 

La AJOFM Dolj sunt înregistrate ca aflate în căutarea unui loc de muncă 103 persoane cu dizabilităţi. În ceea ce priveşte locurile de muncă pentru această categorie socială, numărul lor este de câteva ori mai mic. „Săptămâna aceasta, de exemplu, avem 23 de oferte de locuri de muncă special pentru persoane cu deficienţă (13 pentru confecţioner, 5 pentru spălători auto şi 5 pentru îngrijitor curăţenie)“, a spus Daniela Dobrin. Aceasta a explicat că, în acest an, s-au înscris la cursurile de formare profesională derulate de AJOFM Dolj şase persoane cu dizabilităţi.

Minimum 4% din angajaţi trebuie să aibă deficienţe

 

Pentru a mări gradul de ocupare al persoanelor cu deficienţe, legislaţia în vigoare îi obligă pe angajatori să încadreze în muncă un anumit număr de persoane din această categorie. Potrivit Legii nr. 448/2006, „autorităţile şi instituţiile publice, persoane juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi (faţă de 75 în prevederea anterioară) au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi“. Angajatorii care nu respectă această prevedere sunt obligaţi să plătească la bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Începând cu 21 decembrie 2006, angajatorii nu mai sunt scutiţi de plata acestei obligaţii în baza adeverinţelor eliberate de AJOFM pentru repartizarea persoanelor cu handicap calificate în meseriile respective.

 

Avantajele angajatorilor

 

Angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de o serie de drepturi. Astfel, au deduceri, la calculul profitului impozabil, ale sumelor necesare adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap. În plus, angajatorii beneficiază de stimulente financiare pentru formarea persoanelor cu dizabilităţi, precum şi pentru transportul acestora la locul de muncă. Angajatorii acestor categorii sociale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII