18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMeningita face ravagii în Dolj

Meningita face ravagii în Dolj

Încă doi bolnavi de meningită au fost spitalizaţi în ultimele zile, iar un tânăr de 16 ani, diagnosticat cu aceeaşi boală, a decedat marţi, pe patul spitalului.

Numărul bolnavilor de meningită care au fost internaţi la Spitalul de boli infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova se ridică la nouă, după ce, luni şi ieri, au mai apărut două cazuri. Un tânăr de 16 ani, internat cu meningită, a decedat, după ce a stat mai multe zile în comă depăşită. Ionuţ I., din localitatea doljeană Breasta, a fost internat în comă, pe 24 iulie, în Spitalul „Victor Babeş“, cu diagnosticul meningită. Băiatul a fost transferat trei zile mai târziu la Spitalul de Urgenţă Craiova, la Clinica de Terapie Intensivă. Medicii nu i-au acordat prea multe şanse pacientului, mai ales că acesta a intrat în comă depăşită de gradul V. Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova bănuieşte că tânărul s-a îmbolnăvit după ce s-a scăldat în Jiu. „Pacientul a fost diagnosticat cu meningită, după care s-a confirmat meningoencefalita meningococică, iar după trei zile de comă depăşită acesta a decedat marţi, la ora 14.00. Tot ce ştim este că a fost să facă baie în Jiu, împreună cu tatăl său, unde este posibil să se fi îmbolnăvit“, a declarat dr. Cristina Calangiu, directorul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Încă două cazuri de meningită

 

Luni, la Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova s-a mai internat o persoană din Dolj cu meningită. Este vorba de o femeie de 31 de ani, din comuna doljeană Ciupercenii Noi, care a fost diagnosticată la internare cu meningită cu lichid clar.

Ieri-dimineaţă, Spitalul „Victor Babeş“ a mai primit un bolnav de meningită, un tânăr de 19 ani din comuna doljeană Unirea. Astfel, numărul persoanelor internate cu această boală la Craiova a ajuns la şapte, trei cazuri fiind de meningită purulentă şi patru de meningită cu lichid clar. Din totalul de nouă cazuri, un pacient a fost externat clinic sănătos, iar altul a decedat.

Conform conducerii Spitalului de boli infecţioase, starea de sănătate a celor şapte pacienţi este stabilă, fiind în afara oricărui pericol. „Toţi pacienţii internaţi în prezent la noi sunt sub tratament, starea de sănătate fiind stabilă. Nici unul dintre ei nu necesită transferul la alte unităţi sanitare din Craiova sau din ţară“, a declarat dr. Ileana Cristina Băzăvan, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş“.

Dr. Băzăvan a menţionat că meningita este considerată o afecţiune de sezon, îmbolnăvirile făcându-se pe perioada verii, mai ales după scăldatul în ape murdare.

Recomandări

Pentru a evita îmbolnăvirea de meningită, Ministerul Sănătăţii Publice recomandă spălatul frecvent al mâinilor, mai ales înainte de masă şi după utilizarea grupului sanitar, consumul de apă potabilă numai din surse sigure sau, eventual, fierberea apei şi spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor. În plus, cetăţenii sunt sfătuiţi să colecteze corespunzător şi să evacueze zilnic gunoiul menajer. Trebuie, de asemenea, evitat scăldatul în locuri neamenajate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII