18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii, seceraţi de căldură

Oltenii, seceraţi de căldură

Căldură mare. Atât de mare încât oamenii pică pe stradă ca muştele, iar salvările abia mai prididesc cu transportul bolnavilor. Un bătrân a murit în satul Leşile şi alte zece persoane au leşinat în Craiova din cauza căldurii, în doar două ore.

20 iunie, o zi de lucru obişnuită la Serviciul de Ambulanţă Dolj şi totuşi deosebită, din cauza temperaturilor neobişnuit de mari care au transformat-o în una dintre cele mai sufocante de până acum. Încă de la primele ore ale dimineţii, echipajele de salvare au fost puse la grele încercări. Mai întâi un client mai vechi, care apelase prin staţie serviciul 112, le-a dat dureri de cap angajaţilor veniţi să-i acorde primul ajutor. Bărbatul, bolnav de diabet, a refuzat să-i primească în casă pe oamenii veniţi în ajutor, pe motiv că… erau prea mulţi. „Ne-am dus acolo în echipaj complet – medicul, asistenta, brancardierul şi ambulanţierul – dar nu a vrut să ne primească. Ba ne-a mai făcut şi cum i-a venit la gură. Până la urmă ne-am dat seama că n-avea nevoie de noi şi am chemat poliţia, care a reuşit să-l liniştească“, a spus Claudia Mungiu, asistentă pe salvare.
Ajunşi înapoi în staţie, membrii echipajului abia au mai apucat să se spele pe mâini când dispecera a anunţat un nou caz.

Depăşind viteza legală

După ora 10.00 au început să apară şi primele lipotimii. Un apel la 112 anunţa o persoană leşinată în gara de la Pieleşti. Un bărbat de 33 de ani căzuse pur şi simplu din picioare, retezat de căldura sufocantă. În staţia centrală din Craiova a Serviciului de Ambulanţă Dolj era o singură salvare. Se formează repede un echipaj complet, cu medic, şi în cea mai mare viteză ambulanţa iese pe poarta unităţii, apoi o ia strategic pe trotuar, ocolind tranşeele firmei Hidroconstrucţia care execută lucrări de canalizare, pe toată lungimea străzii Tabaci. Ambulanţa se zguduie zdravăn prin hârtoapele din trotuare, dar rezistă eroic până la capăt. Iese în sfârşit în intersecţia cu bulevardul 1 Mai, cu sirena şi girofarul în funcţiune. Avertizaţi, şoferii se grăbesc atât cât pot şi îi fac loc. Cu peste 80 de kilometri la oră, ambulanţa ajunge în mai puţin de cinci minute la Podul Electro. Drumul se eliberează dintr-o dată de maşini, aşa că şoferul calcă acceleraţia. Alte câteva minute, cu 130 – 140 de kilometri la oră, după care maşina face stânga pe un drum de ţară. După nici zece metri, se vede o magazie, aproape de staţia CFR din Pieleşti. O bicicletă sprijină peretele, iar la un metru, un bărbat prăvălit în iarbă pare mort.

Primul ajutor

Cu trusa de prim ajutor în mână, medicul se apropie de el. Bărbatul deschide ochii şi geme instinctiv. Este prea moleşit ca să spună ceva coerent, dar medicul îşi dă seama că a fost răpus de căldură. În acel moment se apropie şi soţia bărbatului. Povesteşte că a căzut din picioare după ce a mers mult timp prin soare. Venise tocmai de la Cârcea, că voia să vândă un teren. Era foarte necăjit că rămăsese fără serviciu şi avea patru copii de hrănit. Şi pe deasupra nu mai pusese nimic în gură de două zile. După ce primeşte primul ajutor, bărbatul este ridicat pe o targă şi dus în maşină, unde i se administrează şi o perfuzie cu glucoză. Începe să-şi revină. Este transportat apoi în cea mai mare viteză la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Atmosferă de tabără militară

După un slalom printre maşinile parcate aiurea în curtea spitalului, ambulanţa ajunge la Urgenţă. Targa este scoasă repede şi împinsă în camera de mici intervenţii. Aglomeraţia din interior şi aerul închis, sufocant îţi taie respiraţia. Atmosfera este asemănătoare cu cea dintr-o tabără militară, în care medicii copleşiţi de numărul mare al pacienţilor aleargă de colo-colo înnebuniţi, neştiind unde să se împartă mai întâi. Singura diferenţă este că haosul din camera de urgenţă este provocat de lucrările de reamenajare ale compartimentelor. Muncitorii responsabili cu execuţia lucrărilor mişunau prin salonul cu bolnavi, printre tărgi. Unul căra o scară, altul uneltele…

Cu targa prin hârtoape

Medicul de pe salvare completează repede fişa de predare a bolnavului. Între timp, un urgentist consultă bolnavul direct pe targă şi, după ce îşi face o impresie despre starea acestuia, îi trimite pe cei de la salvare cu bolnavul la sala de monitorizare.
Însoţit de medic, brancardier şi asistenta medicală, bolnavul este transportat prin curtea spitalului presărată cu gropi la tot pasul până la intrarea pe un hol. Aici accesul se face pe o rampă de lemn care pare cam şubredă. Reuşeşte totuşi să treacă fără să se întâmple nimic. Un medic îi ia la întrebări pe cei de la Salvare: „Bolnavul este comatos? Nu? Şi atunci de ce aţi venit cu el aici?“. Aflând că fusese trimis din camera de mici intervenţii, medicul a revenit la sentimente mai bune şi le-a permis să intre cu bolnavul în salonul de monitorizare.

Un bătrân a murit

În jurul prânzului, un bătrân, de 70 de ani, din comuna Leşile a murit din cauza căldurii în timp ce lucra pe câmp. Alţi zece oameni au leşinat, seceraţi de căldură în Craiova. Printre ei şi un muncitor de la ELPRECO, căruia i s-a făcut rău la locul de muncă. Lipotimiile (pierderea temporară a cunoştinţei) nu au fost însă singurele probleme. Printre cei afectaţi se numărau şi cardiaci sau bolnavi cu accidente vasculare. Ambulanţele făceau faţă cu greu. Pentru ca maşinile să ajungă la toţi cei care aveau nevoie, cazurile mai puţin grave erau lăsate să mai aştepte. „Oamenii se supără când întârziem, uneori 25-30 de minute, dar nu avem ce face, încercăm să ne împărţim în zece. Pe o tură nu avem decât trei medici şi cinci-şase asistenţi medicali care lucrează pe 15 maşini, dintre care patru Dacii break, folosite la transportul bolnavilor, şi două Fiaturi Ducato vechi, necorespunzătoare“, a spus dr. Alina Gheorman, medic coordonator.
Acesta este doar începutul unei veri care se anunţă foarte călduroasă. O vară de coşmar pentru cei care muncesc în soare, dar şi pentru cei care încearcă să-i salveze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS