22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai bine saraci lipiti, decât la matura

Mai bine saraci lipiti, decât la matura

Circa 400 de beneficiari de venit minim garantat pierd ajutorul lunar, din cauza ca nu suporta munca la coada maturii, unde ii repartizeaza primaria. In paralel, Serviciul Public de Salubritate primeste amenzi pentru mizeria de pe strazi.


Defavorizatii craioveni care beneficiaza de ajutor social conform Legii venitului minim garantat sunt obligati sa efectueze 15 zile de munca lunar, daca sunt apti medical, in folosul comunitatii. Aceste persoane sunt anuntate, la inregistrarea dosarului, despre data, ora si serviciile la care trebuie sa se prezinte pentru a-si lua in primire postul de doua saptamâni. In Banie, o parte dintre asistatii social lucreaza pentru Serviciul Public de Salubritate, iar restul – pentru Sectia Zone Verzi a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL).


Controalele primariei arata ca multi dintre craiovenii care sunt luati in evidenta si trimisi la lucru chiulesc. Statistica pe luna septembrie a Directiei de Asistenta Sociala dovedeste ca 400 de potentiali beneficiari de ajutor social nu si-au luat banii fiindca n-au fost prezenti la treaba. Fuga de matura este probata si de controalele in teren ale inspectorilor in salubritate. Astfel, ieri erau prezente in diferite sectoare de curatenie ale orasului 128 de persoane, dintr-un efectiv de 200, iar cu o zi inainte au fost gasiti sub comanda Serviciului de Salubritate 120 de oameni, dintr-un total de 200. Directorul general al Salubritatii, Sorin Ciobanu, confirma aspectul: „In fiecare luna se intâmpla la fel. Noi avem pontaje si atât. Nu vin, nu-i bifam. Nu-i bifam, nu-si iau banii de la Asistenta Sociala. Dar nu-i putem constrânge“.


Potrivit legii, pentru o singura absenta, plata pe luna respectiva a unui asistat social poate fi suspendata. Desi nu tine cont in foarte mare masura de numarul exact de asistati comunicat de Directia de Asistenta Sociala, Salubritatea este amendata frecvent tocmai pentru mizeria de pe strazile unde lucreaza aceste persoane. „Numai ieri li s-au aplicat patru amenzi, de câte cinci milioane, sefilor nostri de sectoare, de catre inspectorii primariei. Le vor plati din buzunar. E treaba lor sa intretina curatenia in zonele de care raspund“, a spus Sorin Ciobanu.


Sita anchetelor sociale


Tot in luna septembrie, Primaria Craiova a finalizat anchetele sociale pentru toate cele 1.900 de cazuri de solicitanti ai venitului minim garantat care au si primit ajutor social in luna august. In urma actualizarii datelor, 420 de craioveni au pierdut dreptul de venit minim garantat. In general, in aceste cazuri informatiile culese de inspectorii municipalitatii nu au fost conforme cu datele furnizate de solicitanti, fapt care s-a soldat implicit cu intreruperea acordarii de ajutoare. Potrivit viceprimarului Sorin Iordache, o noua serie de anchete va fi demarata la inceputul anului viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS