18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosar de licitatie disparut din Primaria Petrosani

Dosar de licitatie disparut din Primaria Petrosani

Dosarul controversatei afaceri cu parcarile din municipiul Petrosani privind incredintarea concesiunii catre firma MecTotal Euxin a disparut din primarie, iar acum administratia locala nu poate prezenta nici o proba in instanta pentru a se apara.


Dosarul ar fi trebuit sa existe in arhiva biroului de urbanism, insa nici angajatii serviciului, dar nici reprezentantii primariei nu stiu unde este. Disparitia dosarului a fost sesizata in momentul in care Primaria Petrosani a intentionat sa dea in judecata firma MecTotal Euxin SRL, care a câstigat concesionarea parcarilor, dupa ce reprezentantii firmei au câstigat in instanta daune de peste un miliard de lei vechi din cauza ca nu ar fi respectat clauzele contractuale.


Fara proba pentru instanta


Surprinzator, in momentul in care juristii primariei au cautat dosarul de licitatie pentru a fi prezentat ca proba in instanta, acesta a disparut din arhivele serviciului de urbanism si nu au gasit absolut nici un act care sa faca referire la respectiva licitatie. „S-a cautat dosarul deoarece Primaria Petrosani a vrut sa intenteze un proces penal membrilor comisiei de licitatie de la acea vreme si sa demonstram ca licitatia s-ar fi derulat dubios, insa acesta a disparut din primarie. Sunt câteva elemente, de exemplu, sotul sefei serviciului SUAT de la data respectiva a câstigat licitatia. Sotul depune cererea de autorizare, iar sotia nu ii da autorizatia, acesta fiind mai apoi si unul dintre punctele pentru care s-a pierdut procesul civil. S-ar fi putut anula actul initial daca s-ar fi gasit acest dosar“, au declarat surse din cadrul Primariei Petrosani. Autoritatile locale sustin ca mai au o speranta de a da de actele privind licitatia de concesionare a parcarilor, la vremea respectiva aceasta licitatie fiind se pare si in atentia organelor de cercetare.


Din greseala in greseala


„Problema parcarilor este veche, din anul 1999, când s-a licitat concesionarea lor pentru prima data. La câteva luni, dupa semnarea contractului, consiliul local adopta o hotarâre unilaterala, gresita, dupa parerea mea, prin care firmei câstigatoare i se iau jumatate din amplasamentele destinate parcarilor. Mai mult, primaria da si firma in judecata si cere rezilierea contractului, desi inca nu ii atribuise amplasamentele. Un judecator al Curtii Supreme de Justitie le-a dat câstig de cauza reprezentantilor firmei, iar primaria a pierdut procesul“, explica Adrian Negoe, secretarul Primariei Petrosani. Dupa proces, Instanta din Petrosani, in baza hotarârii Curtii Supreme de Justitie, obliga Primaria Petrosani sa-i plateasca firmei MecTotal Euxin SRL un miliard de lei vechi, suma ce reprezinta câstigul nerealizat de societate prin blocarea derularii contractului de catre consiliul local. In speranta micsorarii acestei sume, autoritatile locale decid sa-i prelungeasca firmei contractul de concesiune, care expirase, si au intocmit un act aditional care insa nu respecta prevederile legale. Pentru ca nu au reusit sa-i induplece pe magistrati, juristii din Primaria Petrosani si-au dat seama ca actul aditional incheiat de buna voie de primarie nu respecta normele legale si atunci, in mod paradoxal, administratia locala se decide sa se actioneze singura in instanta cerând „rezilierea actului aditional, incheiat cu incalcarea legii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS