20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria, invinsa de patronii GPL-urilor

Primaria, invinsa de patronii GPL-urilor

La patru luni de la depistarea a 11 statii GPL amplasate ilegal, primaria se recunoaste invinsa de proprietarii skidurilor, care-si vad linistiti de afacere si fara autorizatiile municipalitatii.


Nici una dintre statiile GPL care functionau fara autorizatie de construire in februarie 2006 nu a intrat in legalitate. Cu toate acestea, la cele 11 skiduri in cauza se alimenteaza de zor masini si chiar se fac modernizari. Mai mult decât atât, primaria nu poate lua nici o masura imediata din cauza ca rezervoarele sunt amplasate pe domeniu privat. „Nici unul dintre proprietarii acelor GPL-uri nu a obtinut pâna acum autorizatia de construire, iar noi nu-i putem amenda din nou fiindca unii au fost deja chemati in instanta, iar altii au facut dovada interesului de a intra in legalitate, in sensul ca au venit la primarie cu proiecte si avize. Nu am putut dispune, de asemenea, demolarea, fiindca echipamentele nu sunt montate pe domeniul public“, a declarat Gheorghe Daici, seful Serviciului disciplina in constructii. Nici pe latura justitiei lucrurile nu sunt deloc roz, atâta vreme cât absolut toate instalatiile cu gaz petrolier lichid sunt la indemâna soferilor, desi autoritatile locale le-au catalogat ilegale cu patru luni in urma. „Si in procese, reclamatii pot aduce acte prin care sa arate ca incearca sa respecte legea, situatie in care lucrurile se complica, primaria fiind nevoita sa astepte amânari peste amânari“, a mai spus Daici. Astfel, municipalitatea isi recunoaste infrângerea, chiar daca a incasat 205 milioane de lei vechi din amenzile aplicate in februarie si martie 2006.


Umbrela, da, autorizatie, ba!


La RAFO, in strada Brazda lui Novac, situatia nu s-a modificat semnificativ de asta-iarna si pâna acum. GPL-ul este insa mai protejat cu o umbrela. Pentru skidul fara autorizatie din curtea benzinariei, RAFO a fost avertizata inca din vara anului 2005, timp in care traficul consumatorilor de gaz n-a fost intrerupt. In plus, la mai putin de 50 m se afla in constructie sub autorizatie emisa de Primaria Craiova un imobil cu destinatie de cabinet medical, astfel ca, potrivit normativelor in vigoare, alimentarea cu GPL la RAFO ar trebui interzisa, eliberarea unei autorizatii in aceste conditii nemaifiind posibila. Reprezentantii SC RAFO SA sustin insa ca au depus documentatia completa la Primaria Craiova chiar inainte de sanctiunile din februarie 2006, aplicate de angajatii autoritatii publice, si ca intârzierea ar fi cauzata de unele probleme pe care RAFO le-a avut cu firma VGB, fostul proprietar. „Acolo unde nu s-au emis autorizatii este limpede ca nu au fost indeplinite conditiile“, a declarat Gheorghe Daici. Normativele specifice exploatarii GPL-urilor nu sunt respectate nici la alte statii, insa institutiile abilitate trec totul cu vederea. Skidurile de pe strada Craiovita nr. 59A, b-dul N. Titulescu nr. 26, strada G. Enescu nr. 49 sunt doar trei dintre obiectivele GPL ai caror patroni baga linistiti gaz fara autorizatie in rezervoarele soferilor, in vreme ce municipalitatea indosariaza procese-verbale inutile. Proprietarul unei astfel de instalatii, situata pe b-dul Stirbei Voda nr. 49, Gheorghe Boboaca, chiar si-a betonat toata zona din jurul skidului, desi nu are autorizatie de la primarie. Pâna la clarificarea situatiei, locuitorii din jurul acestor „bombe“ cu gaz risca sa sara in aer la cea mai mica neglijenta din partea celor care le detin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS