17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii prefera vacanta in fata blocului

Tinerii prefera vacanta in fata blocului

Adolescentii Baniei se distreaza dupa posibilitati. Cei cu bani putini se afla in imposibilitatea de a parasi orasul, unde locurile de distractie sunt limitate.


Posibilitatile de distractie pentru adolescentii Baniei fara multi bani sunt din ce in ce mai putine. Copiii din Craiova, care provin din familii modeste, nu au prea multe variante de a-si petrece vacanta de vara, care tocmai si-a intrat in drepturi. In functie de „griji“ (examene), vârsta si de bugetul fiecarei familii, cei mai multi dintre tineri ramân an de an fideli „sportului“ de a bate mingea in fata blocului, fie merg la salile de internet, aceasta din urma fiind cea mai ieftina distractie. O ora de internet costa intre 15 si 20 de mii de lei, astfel ca dupa-amiaza si seara cu greu se mai gaseste un calculator liber, la vreuna dintre salile de profil din oras. In week-end, discotecile mai ieftine din urbe sunt pline de pustani, care nici nu dispun de prea multi bani, nici nu au posibilitatea sa plece in excursii sau concedii cu familia. In astfel de locuri, intrarea costa de la 50 la 100 de mii de lei, iar in acest ultim caz, in pretul biletului de acces este inclusa si o sticla de bere sau o bautura racoritoare, dupa preferintele clientului si oferta localului. Fetele, un pic mai avantajate decât baietii, spun ca si in Craiova exista discoteci care permit accesul gratuit tinerelor indiferent de vârsta. „Ne petrecem timpul liber in functie de banii pe care ii avem in buzunar si de cât dispunem. Noi, fetele, suntem mai norocoase pentru ca beneficiem de reducere sau chiar de intrare libera; iar in serile când nu suntem in discoteca, ne rezumam la o plimbare prin parc sau mergem la o terasa“, a spus Maia Birnoiu.


Terasele, antistres si antiplictiseala


Un sondaj printre adolescentii aflati in preajma bacalaureatului a scos in evidenta faptul ca tinerii merg destul de des la terasele si barurile al caror numar s-a dublat in ultimii ani. Din punctul lor de vedere, intâlnirile cu colegii la o bere sau o cafea reprezinta un remediu, alunga plictiseala si stresul inainte de examene. Dar, din cele povestite de ei, si aici sunt nevoiti sa scoata din buzunar cel putin 100 de mii de lei pentru un suc si o cafea. In cazul in care nu pleaca la tara, la bunici, copiii sub 16 ani ies in fata blocului sau merg in curtea scolilor din cartier, unde joaca fotbal, handbal sau baschet, locuri pe care le folosesc gratuit. Despre practicarea altor sporturi nu poate fi vorba, din cauza ca preturile sunt piperate pentru ei, inchirierea unui teren de tenis de câmp costând intre 150 si 200 de mii de lei.


O solutie de agrement, poate si cea mai ieftina, o reprezinta pentru craioveni Parcul „Nicolae Romanescu“.


Lecturile suplimentare, lasate pentru final de vacanta


Din discutiile cu adolescentii reiese faptul ca acestia se declara chiar din primele zile de vacanta plictisiti si sufocati de programa educationala – lista cu lecturile suplimentare – impusa de dascali si pe perioada vacantei de vara. Motivatia principala a tinerilor este aceea ca lectura cartilor a fost, de câtiva ani buni, inlocuita de jocurile pe calculator, care le rapesc foarte mult timp. Printre „candidatii la constiinciozitate“ se mai afla acum cei mici, din clasele primare, care mai tot timpul, dar si de gura parintilor se dovedesc a fi mai silitori spre deosebire de colegii lor mai mari. „Voi citi câteva carti din proprie initiativa, apoi pe cele impuse de scoala, dar voi lucra mai mult la matematica. Imi place mai mult decât limba româna“, a spus Marius Barbu, elev in clasa a V-a la Grupul Scolar Industrial „Ilie Murgulescu“ din Banie.


Si parintii se plâng de faptul ca munca suplimentara pe care ar trebui sa o faca elevii le este adresata tot lor, adultilor. „Oare dascalii nu se gândesc ca de fapt noua ne revine rolul principal in a-i indemna pe copii sa lucreze pe vacanta?“, a spus Mihaela Ion. La polul opus, dezinteresati de teme, se afla liceenii, care au alte probleme, in special de natura sentimentala. De-a dreptul extenuante pentru tineri se dovedesc deceptiile in dragoste. Pentru acestia, pe perioada verii, Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) Dolj a demarat un program bazat pe testarea factorilor de stres. Din cele spuse de reprezentantii centrului si in urma unui chestionar aplicat pe un esantion de tineri, s-a ajuns la concluzia ca undeva in vârful piramidei se afla stresul elevilor afectati de problemele sentimentale, iar actiunile extrascolare au un interes minim. „Aceste practici ale elevilor se datoreaza faptului ca parintii nu au timpul necesar sa-si apropie copiii mai mult de ei, sa-i stimuleze si sa le capteze atentia si, mai mult decât atât, sa le faca, pe cât posibil, un program“, a spus prof. psihopedagog Marinela Dumitrescu, coordonator al centrului.


Sfaturi pentru parinti


Potrivit reprezentantilor CJAP Dolj, pe perioada celor trei luni de vara, parintii adolescentilor ar trebui sa tina cont de câteva obiective extrem de importante in cresterea si educarea corecta a copiilor. In vârful piramidei, din cele spuse de psihologi, se situeaza recompensa pentru efortul depus de copii de-a lungul anului scolar si comunicarea permanenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS