19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRuine pe santierul lui Solomon

Ruine pe santierul lui Solomon

Modernizarea centrului Craiovei le da iar dureri de cap specialistilor in arheologie, dupa ce ieri au fost identificate mai multe ruine, in zona fostului parculet. Vestigiile au fost descoperite intâmplator de unul dintre arheologii din cadrul Muzeului Olteniei, Dorel Bondoc.


Desi primaria trebuia sa incheie un contract de prestari servicii cu muzeul, pentru descarcarea de sarcini a terenului, pâna in prezent parafarea actului nu a avut loc. Din acest motiv, lucrarile nu au beneficiat de asistenta arheologica.


„Am trecut intâmplator prin centru si din afara zonei imprejmuite am observat câteva ruine. Am intrat in acel spatiu, dupa ce i-am rugat insistent pe muncitori sa imi dea voie. Mi-am dat seama ca e vorba, cel mai probabil, de o constructie din secolul 20. Ar putea sa fie fostul cinematograf, asezat in acea zona. Pentru ca nu am putut cobori, nu pot spune cu exactitate insa despre ce ruine e vorba, dar, indiferent de valoarea lor, e pacat sa fie distruse. Chiar daca nu ne confruntam cu Columna lui Traian sunt totusi ramasite“, a precizat Bondoc. Dupa descoperirea facuta, acesta si-a anuntat imediat sefii pentru a lua masuri de conservare a ruinelor.


La rândul lui, Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei, a spus ca a incercat de mai multe ori sa sesizeze Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Dolj in legatura cu incalcarea Legii nr. 43/2000, insa nu a primit nici un raspuns pozitiv. „Ce se intâmpla la lucrarile din centrul Craiovei depaseste orice imaginatie! Chiar daca ar fi vorba pâna la urma de o cladire din secolul 20, s-ar putea ca la baza ei sa descoperim altceva. Din punctul meu de vedere, legea a fost incalcata si nimeni nu ia atitudine“, a declarat Fifor. Potrivit legii, in cazul descoperirilor arheologice intâmplatoare, cum este cazul celor din centru, din momentul identificarii lor si pâna la descarcarea de sarcina se suspenda sau se intrerup lucrarile pentru o perioada care nu poate depasi 12 luni.


Ruinele, aruncate la gunoi bucata cu bucata


In timp ce specialistii in arheologie incearca sa gaseasca o modalitate de a proteja descoperirea, reprezentantul constructorului, inginerul Dan Cricorian, care supraveghea ieri lucrarea, a declarat ca nu e vorba de nici un cinematograf. „A fost probabil un laborator de prajituri. Zidurile le-am vazut de vreo doua saptamâni, de când am inceput sapaturile“, a spus Cricorian. Acesta a precizat ca bucatile din zid vor fi carate cu o masina si aruncate undeva, la marginea orasului. „Nu este treaba constructorului daca au fost obtinute autorizatiile necesare. Noi doar ne facem treaba pentru care suntem platiti“, a explicat Cricorian. Arhitectul-sef al judetului Dolj, Dumitru Cernatescu, considera insa ca lucrurile nu pot fi tratate cu atâta usurinta. „Intr-adevar, acolo a existat o patiserie lânga fostul cinematograf „Timpuri Noi“, dar pentru a arunca zidurile descoperite in pamânt e nevoie mai intâi de parerea unui arheolog care sa certifice ca nu au nici o valoare arheologica“, a spus Cernatescu. Pe lânga faptul ca nu a intrerupt lucrarile asa cum spune legea, constructorul a inceput deja sa toarne fundatia viitorului centru de comanda pentru fântâna arteziana muzicala.


Directorul DJCCPCN Dolj, Dan Lupescu, nu a putut fi contactat ieri pentru a-si spune punctul de vedere. Precizam ca acesta a declarat de mai multe ori ca nu are cadru legislativ adecvat pentru a putea aplica amenzi Primariei Craiova si pentru a intrerupe lucrarea.


Comisia Nationala de Arheologie – muta de uimire


Lipsa de implicare a DJCCPCN Dolj, in cazul lucrarilor din centrul Craiovei, i-a uimit pe reprezentantii Comisiei Nationale de Arheologie. Emilian Garmureac, secretarul comisiei, a declarat ca este obligatoriu ca toate lucrarile sa se opreasca imediat, pentru ca un arheolog sa studieze cu atentie ruinele si sa poata stabili secolul din care dateaza.


„Ar trebui ca directia sa aplice amenzi si sa stopeze lucrarile. Daca nu vor sa se conformeze, vom discuta si noi personal cu ei pentru a vedea din ce motiv nu iau atitudine. Daca persoanele din conducerea de acolo nu vor sa intre in conflict cu persoane importante din oras ar fi bine sa isi schimbe meseria“, a spus Emilian Garmureac. Reprezentantul comisiei a precizat ca DJCCPCN Dolj poate intocmi chiar un dosar penal pe care sa il inainteze Parchetului, care sa il analizeze la rândul sau si sa decida daca primaria poate fi trasa la raspundere sau nu. Acesta a precizat ca situatii similare au avut loc si in alte localitati din tara, unde directiile au luat masuri dând sanctiuni si sistând lucrarile pâna la lamurirea problemei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII