21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCocos, la un pas de eliberare

Cocos, la un pas de eliberare

Tribunalul Dolj a dispus judecarea in stare de libertate a lui Marian Grigorie, beneficiarul unor returnari ilegale de TVA de circa 15 miliarde de lei.


Rând pe rând, inculpatii arestati in dosarele penale privind restituirile ilegale de TVA acordate de Directia Generala a Finantelor Publice Dolj sunt eliberati din puscarie. Saptamâna aceasta, dupa Tibi Patru si Bogdan Berneanu, magistratii de la Tribunalul Dolj au dispus judecarea in stare de libertate si in cazul craioveanului Marian Grigorie.


Afacere cu firme-fantoma


Marian Grigorie, zis Cocos, de 47 de ani, George Dorin Voinea, zis Smoala, de 32 de ani, si Constantin Gabriel, zis Gabi Alunecosu’, de 39 de ani, au fost trimisi in judecata de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru savârsirea infractiunilor de fals, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si evaziune fiscala. Conform rechizitoriului intocmit de procurori, Cocos ar putea intra in istorie drept cel care a incercat sa returneze o restituire ilegala de TVA cu bani obtinuti din alte restituiri ilegale de TVA.


Prin intermediul firmei sale, SC GRIGMA COM SRL, Marian Grigorie a obtinut o returnare ilegala de TVA de circa zece miliarde de lei, in baza unor tranzactii fictive cu firme-fantoma, patronate de irakieni sau chinezi inexistenti. Simtind politia pe urme, Grigorie a incercat sa restituie suma obtinuta ilegal de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, prin compensare cu alte… restituiri ilegale de TVA, aprobate la fel de usor de DGFP Dolj. Banii ilegal obtinuti au fost „spalati“ prin conturile mai multor firme.


Nu exista pericol social


In baza unui mandat emis pe 13 aprilie, Marian Grigorie a fost arestat preventiv in dosarul restituirilor ilegale de TVA de care a beneficiat firma lui, SC GRIGMA COM SRL. George Dorin Voinea si Constantin Gabriel se aflau si ei in spatele gratiilor, fiind arestati in alte cauze, vizând tot infractiuni economice. Intre timp insa, Gabi Alunecosu’ a fost pus in libertate, iar luni Tribunalul Dolj a dispus judecarea in stare de libertate si pentru Cocos.


Judecatorul Bogdan Diaconescu a considerat ca Marian Grigorie nu mai prezinta pericol social. „Instanta constata ca au trecut circa doua luni de la data arestarii inculpatului si in aceasta perioada nu au mai aparut alte motive care ar justifica privarea de libertate in continuare a acestuia“, a justificat magistratul solutia de inlocuire a arestului preventiv cu masura obligarii de a nu parasi tara.


Recurs


Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj au formulat recurs impotriva solutiei privind judecarea in stare de libertate a lui Marian Grigorie. Inculpatul va trebui sa mai astepte insa pâna pe 14 iunie pentru a afla daca magistratii de la Curtea de Apel Craiova sunt de acord cu eliberarea lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS