18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza de farmacii in mediul rural

Criza de farmacii in mediul rural

In timp ce in Craiova farmacistii se bat pe spatii pentru a-si deschide farmacii, in mediul rural locuitorii nu au de unde sa-si cumpere medicamente.


Potrivit site-ului Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, 64 de localitati doljene din cele 103 existente nu au nici o farmacie. Asta, in timp ce in Craiova au rasarit precum ciupercile dupa ploaie. Ultimele date arata ca in capitala Olteniei sunt 105 farmacii. Sunt anumite zone in Craiova, cum ar fi centrul, Calea Bucuresi sau zona Spitalului de Urgenta Craiova, unde alaturi de o farmacie s-au mai deschis de curând trei sau patru. Motivul il constituie faptul ca vânzarea medicamentelor este inca o afacere profitabila. Cei mai multi furnizori, atunci când isi deschid o farmacie, urmaresc in primul rând sa incheie un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru a putea elibera medicamente compensate si gratuite. O data obtinut plafonul de la CAS, vor veni si clientii. Bolnavii stau la cozi interminabile ca sa-si procure medicamentele necesare, iar o data ce se duce vestea ca farmacia are compensate, aceasta va avea cautare.


Câstigul nu vine insa de la inceput, dupa cum sustine farmacista Georgeta Cojocaru de la Farmacia Horezul din Craiova: „Cunosc cazuri de farmacii deschise recent care nu au primit in primele luni un plafon mai mare de cinci milioane de lei. In timp insa, daca ai vad si rabdare, vine si câstigul“.


Farmacistii se vor reorienta spre mediul rural


Directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, considera ca piata medicamentelor din Craiova este suprasaturata si ca in viitorul apropiat farmacistii vor fi nevoiti sa plece la tara. „Acei tineri care au inceput sa-si deschida farmacii la tara in ultimii ani s-au descurcat destul de bine. Din informatiile mele, multi au inceput sa lucreze in profit“, a precizat Mogos.


Directorul DSP Dolj sustine ca a existat chiar si o propunere legislativa (ultimul proiect al Legii farmaciei) care sa stimuleze farmacistii sa munceasca la tara. „Ultimul proiect al legii, care a fost retras, din pacate, prevedea ca la doua farmacii infiintate in oras cel care a primit aprobarea sa fie obligat sa mai deschida o farmacie in mediul rural“, a mentionat Mogos.


Si presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj, Elena Calin, crede ca farmacistii se vor orienta spre mediul rural. „In 2005 s-au infiintat multe farmacii la tara, spre deosebire de perioada anterioara, când abia daca se deschidea câte o farmacie intr-un an. Totusi, atâta timp cât un farmacist isi va gasi un loc de munca in Craiova, nu va dori sa plece la tara, mai ales daca nu are certitudinea ca societatea pe care o va infiinta va merge“, a precizat Elena Calin.


Salariile sunt mici


Printre motivele care ii tin departe de mediul rural pe absolventii facultatilor de farmacie se afla salariile mici si naveta. Roxana Balan este farmacista la Isalnita, dar se considera norocoasa: „In mediul rural farmacistii sunt prost platiti si fac naveta. Este destul de greu sa te descurci in aceste conditii, mai ales daca se intâmpla sa ai si familie. Eu am avut norocul sa locuiesc in Isalnita“. Roxana Balan sustine ca deschiderea unor farmacii la tara este un lucru necesar, multi bolnavi fiind nevoiti sa vina la Craiova sau sa mearga kilometri intregi pâna la cea mai apropiata localitate cu farmacie pentru a-si procura medicamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS