12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal în primăria Şimnicu de Sus, cu doi foşti primari în rolul principal

Scandal în primăria Şimnicu de Sus, cu doi foşti primari în rolul principal

-

Ziua de luni, 31 octombrie, a început cu scandal la primăria comunei doljene Șimnicu de Sus. Fostul primar, Cosmin Dumitru, care care a fost declarat incompatibil şi a pierdut definitiv procesul cu ANI, a intrat în primărie împreună cu un alt fost primar, Jana Fulga. Cei doi au anunțat că Dumitru s-a întors pe fotoliul de primar în baza unei hotărâri executorii a Curţii de Apel Craiova, instanţă care a admis o cerere de revizuire. În final, s-a dovedit că hotărârea cu pricina nu este executorie.

Agenţia Naţională de Intergitate anunța, în martie 2018, că edilul comunei Şimnicu de Sus s-a aflat în stare de incompatibilitate timp de doi ani. Este vorba de perioada noiembrie 2012-octombrie 2014, când Marius Cosmin Dumitru era viceprimarul localităţii.

„În perioada 23 noiembrie 2012 – 01 octombrie 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Leșile, județul Dolj”, a precizat ANI.

Inspectorii de intergritate au susţinut că, potrivit legii, funcţia de viceprimar este incompatibilă, printre altele, cu funcţia de membru al consiliului de administraţie la societăţi comerciale, regii autonome şi instituţii publice.

A pierdut definitiv procesul cu ANI

Raportul ANI a fost contestat de edilul Dumitru la Curtea de Apel Craiova.

În acţiunea formulată, primarul a susţinut că a depus o plângere penală împotriva directorului școlii pentru fals în înscrisuri oficiale. În dosar a fost efectuată o expertiză grafologică, care ar fi arătat că semnăturile sale ar fi fost falsificate. Edilul a mai susţinut că nu a existat nici un document privind desemnarea lui în consiliul de administraţie al şcolii.

Pe 25 februarie 2019, Curtea de Apel Craiova a admis acţiunea formulată de edil şi a dispus anularea raportului de evaluare nr. 9014/G/II/16.03.2018. ANI a formulat recurs împotriva hotărârii instanţei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 11 martie, anul acesta, judecătorii bucureşteni au casat sentinţa şi au respins acţiunea primarului din Şimnicu de Sus.

Hotărârea buclucaşă

După sentinţa Înaltei Curţi, în luna mai, prefectul a emis un ordin prin care lui Dumitru i-a încetat mandatul de primar. Acesta din urmă a formulat mai multe acţiuni în inastanţă, prin care a cerut suspendare sau chiar anularea ordinului. A pierdut, aşa că a formulat o cerere de revizuire a hotărârii de pe 25 februarie 2019. În septembrie, Curtea de Apel Craiova a admis cererea şi a dispus anularea raportului de evaluare nr.9014/G/II/16.03.2018 întocmit de ANI. De altfel, în februarie 2019, instanţa dispusese acelaşi lucru. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi pote fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Ieri dimineaţă, „înarmat” cu acestă hotărâre, care a susţinut că ar fi executorie, fostul edil s-a prezentat la primărie şi a susţinut că s-a reîntors pe fotoliul de primar. A fost însoţit de fostul edil, Jana Fulga, de profesie avocat, care a susţinut este vorba de o hotărâre executorie a instanţei. Actuala conducere a primăriei a chemat poliţia, după care s-a constatat că hotărârea cu pricina nu este executorie.

Scandal în primărie, între doi foşti primari şi viceprimarul cu atribuţii de primar

Sosirea celor doi a fost filmată de Laurenţiu Ifrim, viceprimar cu atribuţii de primar după ce lui Dumitru i-a încetat mandatul.

„Ordinul(Ordinul prefectului în data de 16.05.2022 – n.r.) nu mai produce efecte. Am o hotărâre executorie”, a suţinut Dumitru. Cei doi s-au instalat în biroul primarului şi a început scandalul. Mai mult, fostul edil a luat lângă el ştampilele instituţiei şi a fost cât pe ce să se apuce de semnat documente. A fost oprit de insistenţele lui Ifrim, care a susţinut că totul este un abuz.

„Am asistat stupefiat la spectacolul oferit de doamna care a condus 20 de ani primăria Şimnicu de Sus. A dat un ultim spectacol, prin care a demonstrat de ce comuna noastră este la acest nivel. Mâine o să formulez plângere penală împotriva celor doi”, a declarat Laurenţiu Ifrim pentru Gds.

Rocadă între viceprimar şi primar

Jana Fulga a fost viceprimar al comunei Șimnicu de Sus între anii 2004-2008, iar din 2008 și până în 2016 (două mandate), a fost primarul comunei. În 2016 şi 2020 alegerile au fost câștigate de Marius Cosmin Dumitru. Din 2016, Jana Fulga s-a întors pe fotoliul de viceprimar al comunei. În 2021, şi Jana Fulga a pierdut definitiv procesul cu ANI. Şi în cazul său, ANI a susţinut că, în perioada 06 septembrie – 23 octombrie 2012 a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Leșile. Ulterior, aproape un an, Jana Fulga a fost administratorul public al comunei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Șapte percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia

DNA efectuează joi șapte percheziții la Complexul Energetic Oltenia...

ȘTIRI GdS