20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăSportVoina va avea viaţă grea la naţionala feminină

Voina va avea viaţă grea la naţionala feminină

Fostul handbalist are ca prim obiectiv să o convingă pe Luminiţa Huţupan să renunţe la retragere.

Oficialii Federaţiei Române de Handbal au făcut o ultimă încercare de a aduce un antrenor străin la cârma naţionalei feminine, dar au eşuat din nou. Daneza Anja Andersen, de la FCK Handbold, a cerut termen de câteva zile de gândire, apoi a anunţat că nu poate onora propunerea. Şefii grupării daneze i-au spus fostei handbaliste că nu îi pot da voie să vină în România pentru că la Campionatul European din Macedonia gruparea tricoloră este în grupă cu Danemarca şi ar fi conflict de interese. În aceste condiţii, oficialii FRH au avut de ales între două variante „autohtone“, Radu Voina şi Mariana Târcă. S-a apelat la fostul selecţioner al echipei naţionale masculine, care va trebui să-şi numească un secund în zilele următoare.

Târcă nu ar zice „nu“

Chiar dacă nu a fost numită selecţioner, Mariana Târcă ar putea lucra totuşi la naţionala feminină. Fosta antrenoare de la Rulmentul Braşov a declarat că ar fi dispusă să fie secund al lui Radu Voina dacă „principalul“ îi va propune colaborarea. „Nu este o înfrângere pentru mine. Asta a fost decizia celor de la federaţie şi eu o respect. De asemenea, îl voi susţine pe domnul Voina, pentru că aici este vorba nu de un interes personal, ci de cel al echipei naţionale. Aş fi dispusă să colaborez cu domnul Voina, chiar şi din postura de antrenor secund. Ambii vrem binele echipei naţionale şi orice ajutor, din orice postură, este binevenit. Din partea mea nu ar fi nici o problemă în legătură cu o eventuală colaborare, în caz că voi fi solicitată“, a punctat Mariana Târcă.

„Echipa este cu moralul la pământ“

Noul selecţioner, Radu Voina, a afirmat că îşi propune obţinerea unei medalii la Campionatul European din Macedonia, chiar dacă FRH a fixat ca obiectiv locurile 1-5. „Este o decizie onorantă. Faptul că am antrenat numai echipe de băieţi până acum nu este atât de important. Este o provocare, fiind conştient că situaţia naţionalei în acest moment este delicată, dacă nu chiar foarte grea. Vin în urma unei nerealizări de obiectiv. Nu vreau însă să dau vina pe nimeni. Primul obiectiv vizează CE din decembrie, unde România îşi propune obţinerea unei medalii. Va fi foarte greu, dar nu imposibil. Echipa este cu moralul la pământ, sunt jucătoare care vor să se retragă, cu probleme medicale. Voi încerca însă să aduc acea plăcere, încredere de care este nevoie“, a spus selecţionerul.
Radu Voina are un obiectiv imediat, să o convingă pe Luminiţa Huţupan Dinu să renunţe la retragerea de la naţională. „Ştiu că a trimis o hârtie la FRH, dar voi face tot ce e posibil s-o determin să se răzgândească. România are nevoie de Luminiţa. Europenele sunt peste două luni şi jumătate, iar generaţia din care face parte este capabilă de o mare performanţă. Ar fi păcat ca o generaţie talentată să iasă din scenă fără un rezultat deosebit, de care este în stare“, a spus selecţionerul Voina.
Prima reunire a lotului naţional va avea loc pe 6 octombrie, când tricolorele participă la un cantonament centralizat, Liga Naţională de handbal feminin urmând să fie întreruptă timp de trei săptămâni.

„Vom fi alături de Voina“

Preşedintele FRH, Cristian Gaţu, a declarat că selecţionerii vor avea tot sprijinul din partea sa, chiar dacă şi-a dorit un tehnician străin: „Urez succes antrenorilor care au câştigat. Voi fi alături de ei. Radu Voina va semna un contract pe patru ani, cu drept de renegociere de la obiectiv la obiectiv. La toate competiţiile majore, inclusiv JO de la Londra, obiectivul va fi clasarea între locurile 1-5. Până luni, selecţionerii trebuie să-şi prezinte colaboratorii. Apoi, pe 2 octombrie, în faţa Consiliului de Administraţie îşi vor prezenta strategiile pentru loturile naţionale“.
Ceilalţi selecţioneri ai loturilor naţionale sunt Alexandrina Soare (HCM Roman – la tineret) şi Mori Torok Duca (de la Centrul Naţional de Excelenţă – la juniori).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS