22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăSportDirectorii companiilor falimentare din SUA au avut cistiguri uriase in ultimii ani

Directorii companiilor falimentare din SUA au avut cistiguri uriase in ultimii ani

Directorii celor mai mari 25 de companii din Statele Unite care au dat faliment in ultimele 18 luni au cistigat, in numai trei ani, aproximativ 3,3 miliarde de dolari din incasarea salariilor si din vinzarea actiunilor inainte de colapsul respectivelor societati, releva un studiu realizat de Financial Times.

Studiul Financial Times, primul de acest fel, arata ca dintre cei 208 presedinti si directori ai celor mai mari 25 de companii falimentare din ultimele 18 luni din Statele Unite, 52 au avut venituri de peste zece milioane de dolari, 31 dintre ei de peste 25 de milioane de dolari, 16 au cistigat mai mult de 50 de milioane de dolari, iar opt dintre ei de peste 100 de milioane de dolari. Printre cei care au inregistrat cele mai mari cistiguri se numara fostii directori executivi ai grupului energetic Enron si ai companiilor de telecomunicatii Global Crossing si WorldCom, aceasta din urma devenind, saptamina trecuta, protagonista celui mai amplu faliment din istoria sectorului corporatist american.

Directorii celor trei companii, dar si ai altor societati care au intrat in faliment, au fost atacati in numeroase rinduri de oamenii politici si de actionari ca isi aduna averi personale pe spinarea situatiei financiare pe termen lung a companiilor. In cei trei ani de dupa 1999, Ken Lay, presedinte si director executiv la Enron a incasat 247 de milioane de dolari, in vreme ce presedintele si directorul executiv al Global Crossing, Gary Winnick, care pare sa-si fi adjudecat pozitia de lider al baronilor falimentului in clasamentul Financial Times, a cistigat 512 milioane de dolari. Lista cuprinde si alte figuri ale sectorului corporatist din Statele Unite, mai putin cunoscute, cum este K.B. Chandrasekhar, un investitor care a infiintat compania Exodus Communications si a vindut actiuni in valoare de peste 131 de milioane de dolari cu putin inainte ca firma sa intre in faliment.

Desi nu s-a dovedit pina in prezent ca acesti directori au incalcat in vreun fel legea, nivelul ridicat al sumelor pe care le-au incasat a provocat numeroase reactii din partea opiniei publice, care le-a cerut sa inapoieze respectivele cistiguri. Pe de alta parte, cifrele par sa confirme o declaratie a lui Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale a Statelor Unite, care a atacat in urma cu doua saptamini lacomia contagioasa care a pus stapinire pe sectorul corporatist si care arunca intr-un con de umbra perioada de la sfirsitul anilor ’90, cind capitalismul american nu insemna neaparat recompense uriase pentru directorii companiilor cu succes pe termen lung.

Numarul mare al cazurilor de cistiguri neobisnuit de mari a determinat o serie de masuri din partea autoritatilor de la Washington, cel mai notabil pas in sensul reformarii sectorului corporatist fiind consemnat marti, cind presedintele George W. Bush a promulgat legea care inaspreste pedepsele pentru fraudele contabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS