30.5 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ne pregătim pentru o intervenţie chirurgicală

Cum ne pregătim pentru o intervenţie chirurgicală

Decizia de a fi supus unei intervenţii chirurgicale este rareori simplă, însă de cele mai multe ori este singura opţiune pentru salvarea vieţii. Cele mai multe intervenţii chirurgicale sunt planificate, ceea ce înseamnă că ai timp să te pregăteşti, atât fizic, cât şi psihic.
1. Fă cunoştinţă cu echipa de medici. Este foarte important să cunoşti medicii care te vor însoţi în sala de operaţie şi să ai încredere în experienţa şi profesionalismul lor. Medicul chirurg şi anestezistul sunt în măsură să îţi expună în detaliu opţiunile pe care le ai şi riscurile pe care ţi le asumi.
2. Află cât mai multe detalii despre operaţie şi anestezie. Mai întâi informează-te cât mai bine despre tipul de operaţie la care urmează să fii supus. Discută cu echipa medicală despre posibilele riscuri şi complicaţii care ar putea să apăra.
3. Informează medicul cu privire la starea ta generală de sănătate. Medicul chirurg trebuie să cunoască toate aspectele medicale, în special cele legate de eventuale boli cronice, precum afecţiunile pulmonare şi diabetul. De asemenea, informează-ţi medicul dacă ai lucrări dentare sau alergii la diverse alimente sau medicamente. În plus, este important ca medicul să ştie dacă tu sau unul dintre membrii familiei tale a avut reacţii adverse la anestezice.
4. Dacă fumezi, renunţă! Informează-ţi medicul anestezist dacă eşti fumător. Fumatul creşte riscul de infecţii şi alte complicaţii postoperatorii. Plămânii ajută organismul să se refacă după anestezie. Renunţarea la fumat înainte de intervenţia chirurgicală te poate ajuta să te refaci mai uşor. Cel mai bine este să te laşi de fumat cu cel puţin două săptămâni înainte de operaţie.
5. Limitează consumul de alcool. Acesta poate avea efecte periculoase în timpul operaţiei. Asociat cu substanţele anestezice, poate declanşa efecte imprevizibile şi poate provoca hemoragii sau afecta ficatul. Fii sincer cu medicul şi spune-i exact ce cantitate de alcool obişnuieşti să bei. Renunţarea la alcool sau cel puţin limitarea consumului reduce riscurile de complicaţii postoperatorii, de aceea, încearcă să nu bei alcool cel puţin o lună înainte de operaţie.
6. Informează-ţi medicul cu privire la medicamentele, suplimentele şi vitaminele pe care le foloseşti. Unele dintre acestea pot cauza complicaţii precum hemoragia intraoperatorie. Nu uita să îi spui medicului dacă foloseşti analgezice, vitamine, suplimente alimentare sau medicamente naturiste. Acesta îţi va spune care dintre ele sunt contraindicate înaintea intervenţiei chirurgicale.
7. Verifică-ţi tensiunea arterială. Dacă aceasta este crescută, asigură-te că echipa medicală care va asista operaţia este informată. Cel care trebuie să îţi monitorizeze tensiunea arterială şi funcţionarea celorlalte organe în timpul operaţiei este medicul anestezist. Dacă eşti hipertensiv şi îţi ţii tensiunea sub control cu ajutorul unui tratament medicamentos, nu uita să-ţi informezi medicul.
8. Ţine greutatea sub control şi ai grijă la alimentaţie. Riscurile de complicaţii sunt mai mari dacă eşti supraponderal sau obez. Ţine cont însă de un lucru: chiar dacă scăderea în greutate îţi ajută organismul să se refacă mai uşor, nu este recomandat să începi o cură de slăbire cu mai puţin de o lună înainte de operaţie. Totuşi, ai grijă să consumi alimente sănătoase, care te vor ajuta în procesul de recuperare.
9. De asemenea, informează-ţi medicul anestezist în cazul în care suferi de apnee în somn, afecţiune asociată frecvent cu obezitatea. Fă mişcare, fii activ. La fel ca alimentaţia sănătoasă, viaţa activă şi exerciţiile fizice te pot ajuta să te recuperezi mai repede.
10. Spălă-te cât mai des pe mâini pentru a evita infecţiile. Nu te jena să discuţi despre igienă. Asigură-te că personalul medical care va asista operaţia respectă toate normele de igienă. De asemenea, după intervenţie, asigură-te că eşti în permanenţă curat pe mâini şi fii atent la orice semn de infecţie, cum ar fi febra, frisoanele, durerile anormale sau sângerările.
11. Informează-te cu privire la opţiunile de anestezie. Adesea, tipul de intervenţie la care urmează să fii supus determină şi tipul de anestezie care va fi aplicat. Totuşi, este bine să ştii dacă anestezia va fi una locală, care amorţeşte doar o parte a corpului, una regională, care amorţeşte o zonă mai vastă, sau totală.
12. Informează-te despre riscul de apariţie a cheagurilor de sânge. Intervenţiile chirurgicale cresc riscul de tromboză venoasă profundă şi de embolie pulmonară, afecţiuni grave care pot deveni fatale. Factorii de risc, în  aceste cazuri, includ: vârsta, greutatea, fumatul, anumite afecţiuni sau  medicamente.
13. Nu mânca şi nu bea lichide înainte de operaţie. Anestezia poate genera stări de vomă în timpul operaţie sau după. În mod normal, riscul de a vă îneca cu alimentele, într-o astfel de situaţie, este scăzut, însă anestezia anihilează în mare parte aceste reflexe.

 MedLive.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII