22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateFeriti parul de agresiunea razelor solare

Feriti parul de agresiunea razelor solare

Soarele este unul dintre cei mai mari dusmani ai parului. Chiar si o singura expunere la radiatiile ultraviolete il usuca, afectând elasticitatea si frumusetea lui. De aceea are nevoie de o ingrijire mult mai atenta si de tratamente de regenerare.


Tratamentele naturiste dau cele mai bune rezultate. Sunt ieftine si usor de preparat. Pentru parul uscat incercati o masca din doua galbenusuri, doua lingurite de miere, o lingurita de ulei de masline, o lingurita de maioneza sau iaurt. Totul se amesteca si se aplica pe parul curat, apoi se acopera cu o folie. Dupa 30 de minute se clateste bine.


Aceasta masca o puteti prepara in mai multe variante. Galbenusul de ou puteti sa-l combinati cu ulei de masline si cu zece picaturi de tinctura de propolis. Pentru a o uniformiza mai usor, adaugati la masca putin balsam. Sau puteti prepara un sampon din doua-trei galbenusuri, 30 ml de rom si zece grame de ulei de ricin. Cu acest amestec se frectioneaza pielea capului, se lasa un sfert de ora, apoi se clateste bine cu apa in care ati adaugat putin otet. In sampon puteti adauga extracte din plante, precum hameiul, castanul salbatic, coada soricelului, salvie sau menta.


Pentru parul subtire si fara volum preparati o masca din 50 de grame de argila verde, cinci picaturi de ulei de cimbrisor si cinci picaturi de ulei de masline. Amestecul se aplica pe toata lungimea firului de par insistând la radacina. Se lasa 20 de minute, dupa care se clateste bine. Masca se foloseste o singura data pe saptamâna. Volumul parului se poate obtine si daca va clatiti cu o infuzie preparata din frunze de tei, flori de musetel sau urzica.


Atentie la dieta


Exact ca si organismul, parul are nevoie de o dieta plina de substante nutritive pentru a arata sanatos. Vara, in mod deosebit, este necesara o dieta echilibrata ce contine o gama variata de fructe si legume care sunt pline de vitamine si antioxidanti, cereale integrale pentru minerale, nuci, alune si seminte pentru minerale si vitamine.


Apa este foarte importanta. Nu numai ca va hidrata organismul, dar va face ca parul sa-si pastreze stralucirea si sa fie matasos. O dieta echilibrata include intre opt si zece pahare de apa si suc natural care trebuie baute zilnic pentru o hidratare completa, iar in zilele toride cantitatea poate fi suplimentata.


Berea da volum si stralucire


Pentru a avea un par frumos, consumati vitaminele B1, B2, PP care se gasesc in bere, cereale, prune, piersici. Pentru a intari firul de par puteti folosi o masca din 50 de grame de pudra de argila verde, cinci picaturi de ulei de cimbrisor, cinci picaturi de ulei de lamâie. Aplicati dupa o samponare usoara, lasati 20 de minute, apoi clatiti bine.


Pentru a reda stralucirea parului, fierbeti 20 de fructe de ienupar timp de 20 de minute intr-o jumatate de litru de apa, lasati la macerat 24 de ore, apoi clatiti parul cu aceasta infuzie, dupa o samponare usoara. Daca in apa de clatire adaugati si o lingura de bere, atunci parul nu va obtine doar stralucire, ci si volum.


Tonifierea parului


Masajul capilar permite si favorizeaza eliminarea toxinelor. Nu va frecati capul in ideea de a face un masaj, in loc de a-l oxigena, veti stimula glandele sebacee si va veti fragiliza parul. Un masaj eficient se face de doua ori pe saptamâna, timp de unu – doua minute, astfel: presati cu mâna pielea capului, exercitati o presiune destul de mare, apropiind falangele de palma, si incercati sa apucati cu degetele pielea capului. Evitati, pe cât posibil, peria de coafat si foehnurile. Renuntati la piepteni si perii de plastic, care sunt prea agresive. Pielea capului este groasa. De aceea trebuie sa puneti un prosop inmuiat si cald pe cap inainte de masaj.


Uleiul de masline face minuni


Inainte de a spala parul cu sampon puteti folosi o masca de revitalizare a parului degradat, pe baza de ulei de masline. Acesta hraneste, catifeleaza si imbunatateste calitatea si elasticitatea firului de par. Pentru unu – doua tratamente, se amesteca o jumatate de cana de ulei de masline cu cinci picaturi de ulei esential (alegeti aroma in functie de preferinta). Clatiti parul cu apa calduta inainte de aplicare. Dupa aplicare se maseaza usor scalpul, executând miscari circulare. Intindeti uleiul pâna la vârfurile firelor de par. Acoperiti apoi parul cu o punga din plastic si lasati uleiul sa actioneze minimum o jumatate de ora.


Stiati ca…


Parul nevopsit poate fi decolorat natural cu musetel? Evitati apa oxigenata. Dupa samponare, clatiti parul cu o infuzie concentrata de musetel. Lasati 15 minute si clatiti cu multa apa.


Material realizat in colaborare cu Policlinica ELGA din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS