25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiJocul de-a alegerile

Jocul de-a alegerile

A fost suficient ca Adrian Nastase sa apara la televizor si sa declare ca guvernul s-a gandit sa anunte calendarul electoral din 2004, cand conform Constitutiei e sorocul viitoarelor alegeri. Apele politicii autohtone, nici asa linistite, au dat imediat in clocot. Opozitia a sarit ca arsa. Ce idee, sa chemi alegatorii la urne a doua zi de Craciun! Si, mai ales, sa vrei alegeri locale cu un singur tur! PSD urmareste sa puna mana pe toate fotoliile de primar! In vacarmul starnit, au fost uitate, brusc, celelalte probleme ale tarii. Preturile care ruineaza buzunarele pensionarilor in prima saptamana dupa primirea pensiei? Apropierea iernii, cu facturile ei ametitoare la incalzire? Faptul ca prin toate capitalele europene haladuiesc romani care nu gasesc de lucru in tara lor? Coruptia? Satele care se golesc? Mofturi. Chestiuni care, dupa opinia liderilor „social-democratiei“ de tip PSD, pot, se pare, sa astepte. Importante sunt calculele electorale. Cum e mai bine? Iarna cand se taie porcul? Sau vara cand toata lumea asteapta concediile?

Privita de aproape, nu de pe ferestrele sediului PSD din Soseaua Kiseleff, mizeria de la noi impinge dincolo de literatura vorba lui Paul Morand, de prin anii ’30: „Romania e un pamant tragic“. Si sper ca nu exagerez zicand ca, in alte conditii decat cele care exista azi in Romania, ar fi fost, poate, amuzant jocul din jurul fixarii datei alegerilor. In definitiv, se inscrie si el intr-o traditie de pe malurile Dambovitei care confirma apetitul nostru pentru a discuta ca „la o bere“ si despre lucruri foarte serioase, intrucat, daca esti prea grav, esti acuzat la noi ca „n-ai umor“. Asa, insa…

Sigur ca alegerile trebuie sa aiba loc la termen, daca ne pretindem (eu nu sunt convins, dar sunt, poate, prea subiectiv) o democratie. Si sigur ca guvernul era dator sa pregateasca un calendar electoral. Dar de ce trebuia ca totul sa se transforme in spectacol, in pretext pentru aratarea muschilor? Unii datatori cu parerea au reprosat Opozitiei ca s-a lasat momita sa intre, enervata, in joc. Nu tin sa fiu avocatul nimanui, dar ma intreb: ce ar fi putut sa faca altceva? Logica imi spune ca primul ministru n-a procedat normal aruncand un subiect atat de sensibil cum e data alegerilor ca pe o bila de biliard, la televizor, fara o minima consultare a celorlalte partide. Normal ar fi fost, cred eu, ca guvernul sa-i fi propus din capul locului presedintelui ceea ce i-a propus mai tarziu, sa organizeze consultari la Cotroceni pentru a se ajunge la un punct de vedere comun. Din pacate, insa, dl Nastase a preferat sa transforme sticla televizorului in masa de biliard anuntand alegerile locale pentru iunie, si cu un singur tur, iar alegerile parlamentare si prezidentiale pentru decembrie. Ulterior, cand spectacolul s-a incins, a venit, si tot la televizor, cu o alta idee. Ca alegerile legislative sa aiba loc impreuna cu alegerile locale in iunie 2004 si numai prezidentialele sa fie lasate pentru decembrie. Excedati, democratii au anuntat imediat ca vor propune Aliantei PNL-PD sa se retraga din parlament si sa nu-si desemneze candidatii pentru locale daca acestea vor avea un singur tur. Si, astfel, fixarea datei alegerilor s-a transformat intr-un joc politic, un fel de balci, din care alegatorul poate intelege doar ca politicienii traiesc intr-o realitate paralela, straina de traumele si grijile din „Romania reala“.

Si se mai mira politicienii ca romanilor li s-a facut lehamite de politica, asa cum arata toate sondajele din ultima vreme! Se mira de proportiile absenteismului in care vad o carenta de spirit civic! Ai zice ca politicienii nostri si, in primul rand, cei aflati la putere, care se arata prea siguri de fotoliile lor, procedeaza, parca, anume pentru a-i dezgusta pe romani de politica si pentru a-i indeparta de democratie. De aceea ma tem ca „jocul de-a alegerile“ e nu numai neserios si deplasat. E si periculos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS