20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiFirme de paza si protectie au interceptat ilegal telefoanele unor parlamentari

Firme de paza si protectie au interceptat ilegal telefoanele unor parlamentari

O serie de parlamentari s-au adresat comisiei cu sesizarea ca telefoanele le sint interceptate, a declarat presedintele Comisiei SRI, Ion Stan. El a adaugat ca verificarile efectuate au evidentiat ca SRI nu a facut aceste interceptari si ca ele au fost realizate ilegal de firme de paza si protectie. Ion Stan a infirmat ca aceste interceptari ilegale ar avea vreo tenta politica sau ca in spatele firmelor s-ar afla partide politice. El a precizat insa ca a existat o „afluenta“ de parlamentari, care au sesizat astfel de situatii.

Comisia SRI a detaliat aspecte privind aparitia si evolutia unor structuri informative ilegale, care functioneaza sub acoperirea unor societati de protectie si paza. In prezent functioneaza 1.300 de astfel de firme (509 in Capitala), care au 15.000 de angajati, asigurind paza la peste 3.000 de obiective. Unele dintre aceste firme de paza detin filiale si in teritoriu. Majoritatea societatilor de acest tip au dotari de un inalt nivel, ce depasesc pe cele aflate la dispozitia institutiilor statului, respectiv mijloace de transport diversificate si performante, aparatura de comunicatii cifrata analogic sau digital si mijloace tehnice speciale deosebit de performante, cum ar fi scannere digitale pentru interceptia traficului radio. Citeva zeci de societati detin autorizatie legala pentru detinerea de arme de foc. Angajatii sint de cele mai multe ori cadre de informatii in rezerva, iar o alta mare parte o constituie practicantii de arte martiale, dar si elemente ale lumii interlope autohtone ori cetateni moldoveni sau ucraineni, rezervisti ai trupelor speciale.

Fonduri din surse dubioase

Materialul mai arata ca fondurile utilizate de aceste firme provin in majoritatea cazurilor din surse dubioase si remarca existenta unor legaturi ale firmelor cu organizatii neguvernamentale externe care coordoneaza in plan international activitati de paza, protectie si detectivistice. Printre activitatile ilegale desfasurate sint cele cu caracter informativ sau represiv. Culegerea de informatii vizeaza: date cu caracter secret sau confidential; verificarea contrainformativa a propriilor angajati; date ale firmelor concurente; informatii cu caracter economic pentru preluarea prin licitatie a pachetelor majoritare de actiuni la societati aflate in proces de privatizare; date despre cadre militare si despre persoane cu functii de decizie in administratie, politie, vama, magistratura; informatii referitoare la modul de actiune a institutiilor statului din domeniul ordinii publice, apararii si sigurantei nationale. Cei angajati apeleaza, pentru obtinerea de informatii, la vechii agenti sau la cadre in rezerva sau active. Scopul il constituie santajul sau traficul si se realizeaza prin documentarea unor activitati cu caracter compromitator. Unele firme de profil manifesta interes pentru constituirea de grupuri care actioneaza represiv, cu mijloce si metode ilegale, specifice crimei organizate. Aceste grupuri au organizare de tip mafiot si vizeaza: recuperarea ilegala de bunuri si valori prin intimidare, amenintare si folosirea fortei; impunerea de taxe de protectie; confiscarea abuziva de bunuri; sechestrarea de persoane; folosirea abuziva a armamentului; intimidarea angajatilor din obiectivele deservite; efectuarea ilegala de retineri si perchezitii.

„Feude“ dominate de interese interlope

Consecinta unor astfel de activitati este constituirea in unele zone de „feude“ dominate de interese interlope. Printre activitatile ilegale ale acestor firme se afla si punerea in dependenta a unor persoane cu functii de decizie in institutii de autoritate ale statului si constituirea de baze de date cu caracter secret sau confidential de interes national sau particular, scopul fiind compromiterea, santajul si traficarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS