25.1 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024

Dieta de 17 zile

Un medic american a inventat o dietă de 17 zile, care a devenit un adevărat fenomen pe internet, fiind promovată intens de practicanţii mulţumiţi

Doctorul Mike Moreno a inventat o dietă de 17 zile, pe care a prezentat-o publicului larg într-o carte ce ridică în slăvi puterea numărului 17. Promovând ideea de a face sport timp de 17 minute în fiecare zi şi propunând patru planuri de alimentaţie organizate pe 17 zile, dieta promite rezultate spectaculoase pe termen lung. Regimul alimentar este împărţit în patru cicluri diferite, planul fiind menit să dea un impuls metabolismului prin schimbarea obiceiurilor alimentare la fiecare 17 zile. Primul ciclu presupune adoptarea unei diete calorice restrictive, în timp ce restul de trei jonglează cu alimente bogate în carbohidraţi şi proteine, fructe şi legume pentru o schimbare sănătoasă a stilului alimentar.
„Cred că aceasta este singura dietă pe care o poate încerca oricine. Acest lucru înseamnă că indiferent dacă vreţi să slăbiţi două kilograme pentru un eveniment social la care urmează să participaţi, dacă vreţi să slăbiţi 70 de kilograme ca să vă schimbaţi viaţa, regimul alimentar se concentrează pe stabilirea unei bune sănătăţi digestive“, a declarat Mike Moreno pentru postul de televiziune ABC News.

Argumente pro

Flexibilitatea pare să fie cel mai important aspect care diferenţiază dieta propusă de Moreno de alte regimuri alimentare. Bazându-se pe o varietate largă de elemente componente, dieta pare să fie într-adevăr potrivită pentru stiluri de viaţă diferite.
O bilă albă pentru această dietă este faptul că nu devine monotonă. Planul alimentar este făcut pentru 68 de zile, însă este împărţit în patru cicluri de câte 17 zile. Din acest motiv, fiecare parte a regimului pare mai uşor de respectat.
Alt avantaj este faptul că dieta dă rapid rezultate, în special în prima fază, fiind posibil ca în această etapă cei care urmează regimul alimentar să slăbească până la şapte kilograme printr-o dietă restrictivă de 1.200 de calorii zilnic.
Regimul Moreno promite rezultate pe termen lung, care, se pare, chiar se obţin, dacă ar fi să ne luăm după cei care l-au adoptat. Primele 17 zile sunt cele mai grele, însă a doua etapă introduce mai multe calorii şi posibilitatea de a pierde alte trei kilograme, în timp ce ultimele două cicluri sunt menite să integreze obiceiuri alimentare sănătoase în stilul de viaţă pe termen lung.
În sfârşit, dar nu în cele din urmă, dieta de 17 zile este echilibrată şi nu elimină nici o sursă importantă de nutriţie, aşa cum se întâmplă în cazul altor regimuri. Fructele, legumele, carnea bogată în proteine şi carbohidraţii sănătoşi sunt toate incluse în acest plan de alimentaţie, pentru ca organismul să nu ajungă să fie lipsit de vreun element esenţial.

Argumente contra

Unul dintre argumentele aduse împotriva dietei este faptul că dovezile ştiinţifice nu sunt convingătoare. Mike Moreno susţine că modificarea planului alimentar la fiecare 17 zile, înainte ca organismul să „înregistreze“ anumite obiceiuri, este cea mai eficientă metodă de a ţine metabolismul „în alertă“. Nu toată lumea crede însă această ipoteză, în special pentru că nu există dovezi ştiinţifice concludente care să confirme eficienţa metodei sau efectele asupra metabolismului.
O altă bilă neagră este faptul că restricţiile calorice din primele 17 zile ar putea avea repercusiuni. Într-adevăr, organismul se purifică şi elimină alimentele nesănătoase pe care le-aţi consumat, însă în cazul în care caloriile acumulate nu susţin nevoile metabolice, atunci organismul se înfometează, lucru care încetineşte metabolismul în loc să îl intensifice.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII