20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLaponia, ţara lui Moş Crăciun

Laponia, ţara lui Moş Crăciun

Locul de unde provine bătrânelul care ne aduce daruri în fiecare an este rece, dar frumos, în care basmele prind viaţă. Localnicii, fabrica de jucării şi toate evenimentele care se desfăşoară în preajma Crăciunului transformă acest loc într-un paradis atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari.

Laponia este cel mai mare ţinut sălbatic din Europa. Această regiune scandinavă este o atracţie pentru călători atât iarna, cât şi vara. În sezonul rece, cea mai vizitată zonă a regiunii este cea care se află pe teritoriul Finlandei. Conform legendei, aici se află casa lui Moş Crăciun, mai exact, la opt kilometri de oraşul Rovaniemi, capitala provincială a Laponiei.
Vă asigur că, odată ce aţi păşit pe acest tărâm, veţi avea impresia că vă aflaţi într-o ţară de basm, un loc în care timpul are altă dimensiune. O astfel de experienţă în perioada Sărbătorilor de iarnă este binevenită nu numai pentru copiii ce vor să-l întâlnească pe Moş Crăciun „real“, ci şi pentru cei care doresc să experimenteze o vacanţă „arctică“.
Odată ce aţi aterizat pe Aeroportul din Rovaniemi, veţi fi întâmpinaţi de ghizii turistici, care, în perioada Sărbătorilor de iarnă, sunt numiţi de finlandezi „ajutoarele lui Moş Crăciun“.
Aceştia îi vor însoţi pe turişti de la aeroport la hotel şi vor înmâna hainele termale obligatoriu de purtat pe toată durata sejurului. Copiilor li se va da un „paşaport“, pe care vor colecta „vize“ din ţinuturile Moşului de-a lungul excursiei.

Cinci zile într-o atmosferă de basm

În mod normal, o astfel de excursie în ţinuturile lui Moş Crăciun se desfăşoară în perioada 22-27 decembrie, în care nu aveţi cum să vă plictisiţi.
Prima zi debutează cu o plimbare pe snowmobile în pădurea acoperită de zăpadă, pentru a obişnui turiştii cu clima şi peisajul „arctic“. Principala atracţie a acestei plimbări este Aurora Boreală, fenomen ce poate fi admirat la lumina unui foc de tabără, sorbind băuturile calde preparate de localnici.
Despre acest spectacol natural al Aurorei Boreale se spun multe legende. Se crede că fenomenul este însoţit de nişte zgomote neobişnuite. Unii spun că seamănă fie cu foşnetul unei folii de celofan, fie cu o frecvenţă radio. Localnicii, în schimb, respectă tradiţia şi sunt de părere că aceste sunete sunt, de fapt, vocile spiritelor celor morţi, care încearcă să comunice cu cei vii. Încă nu există o dovadă clară a provenienţei sunetelor, de aceea acest fenomen rămâne o enigmă.
A doua zi se va vizita ferma de câini Husky, dresaţi şi crescuţi special pentru a trage săniile. Ferma de Husky are o tradiţie de zeci de ani şi este ascunsă în mijlocul pădurii. Aici, proprietarii vor întâmpina turiştii cu băuturi calde şi prăjituri, ca mai apoi să-i invite la o plimbare prin pădure într-o sanie trasă de câini. Aici veţi afla cele mai interesante legende legate de această rasă de câini adusă în Alaska pentru prima oară în anul 1909.
Ajunul Crăciunului se anunţă cea mai spectaculoasă zi a sejurului, mai ales pentru copii, pentru că pe 24 decembrie sunt programate o vizită la fabrica de cadouri a lui Moş Crăciun şi împodobirea bradului. Drumul cu autocarul va fi un adevărat spectacol pentru copii deoarece aceştia vor fi întâmpinaţi de diferite animale şi ajutoare ale Moşului. Odată ce aţi ajuns în locul de muncă al acestuia, veţi fi întâmpinaţi cu mâncarea tradiţională de Crăciun, numită „Christmas Evea Snack“, mai exact, celebra budincă de orez cu fructe de pădure, ciocolată fierbinte şi vin fiert pentru cei mari. Veţi putea, de asemenea, urca în sania „reală“ a Moşului şi veţi putea chiar hrăni celebrii reni, înhămaţi la sanie. Ceea ce e absolut fascinant este că fiecare persoană ce va urca pe sania trasă de reni va primi un permis internaţional de conducere. Aşadar, odată ce v-aţi întors în ţară, veţi deţine un permis de conducere a saniei trase de reni.
În ziua Crăciunului aveţi mai multe opţiuni de a vă petrece timpul. Fie participaţi la slujba de Crăciun, oficiată în limba finlandeză la una dintre bisericile luterane din Rovaniemi, ca mai apoi să luaţi masa la restaurantul hotelului, fie alegeţi să petreceţi Crăciunul chiar în satul lui Moş Crăciun, aflat la doar opt kilometri de capitala Laponiei. Este un adevărat paradis pentru cei mici, dar şi pentru adulţi, deoarece este singurul loc în care se pot face cumpărături în ziua de 25 decembrie.
Preţul unui sejur de cinci zile în Laponia ajunge la suma de 1.827 de euro pentru copii şi 2.142 de euro pentru adulţi, în pachet fiind incluse preţul biletului de avion şi cazarea la un hotel de 4 stele.

Laponia, tărâm din patrimoniul UNESCO 

Despre Laponia sunt foarte multe de povestit, pentru că este o zonă ce se întinde pe teritoriul a patru state: Norvegia, Suedia, Finlanda şi Rusia, şi cuprinde un relief mult mai variat decât crede multă lume. O mare parte din teritoriu se găseşte la nord de Cercul Polar. Ca forme de relief, pe toată suprafaţa zonei se întâlnesc de la fiorduri, văi adânci, munţi şi gheţari, la câmpii joase cu mlaştini şi lacuri. Peisajul arctic din Laponia a fost înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII