16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Celule suşe auditive pentru surdomuţi

 

Cercetătorii britanici speră ca numeroase persoane surdomute să-şi recapete într-o zi auzul, datorită unei culturi de celule auditive ale urechii interne, în laborator.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să realizeze celule auditive plecând de la diferenţierea celulelor suşe ale urechii interne ale unui fetus. Ei speră că vor putea folosi aceste celule pentru a realiza un transplant la pacienţii hipoacuzici, înlocuind celulele şi neuronii „defecte“ în caz de surditate neurosenzorială.

Surditatea neurosenzorială este cel mai des întâlnit caz de surditate, afectând peste şase milioane de persoane. Singurul tratament disponibil în prezent este implantul cohlear, însă acest aparat electronic nu permite regăsirea auzului în totalitate.

Doctorul Marcelo Rivolta, care a condus această cercetare, a declarat: „Celulele auditive şi neuronii care ne permit să auzim sunt produşi doar în stadiul embrionar. Odată afectaţi sau pierduţi, nu se mai regenerează. Trebuie să punem la punct o terapie prin care s-ar putea regenera“.

Echipa realizează în prezent teste pe animale pentru a vedea dacă transplantul poate într-adevăr să readucă auzul. Cercetătorii speră, de asemenea, să poată produce celule auditive plecând de la alte celule suşe, precum cele ale măduvei osoase. Însă va fi nevoie de încă zece ani de cercetări înainte ca pacienţii să-şi poată relua auzul. Rivolta a adăugat că, pe termen scurt, studierea celulelor permite echipei să înţeleagă mai bine dezvoltarea auzului la om şi efectele unor medicamente asupra acestui simţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS