14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Paradisul din baie

Pentru a ne relaxa dupa o zi de munca este binevenita o baie. Si ce poate fi mai frumos decât sa petreceti câteva clipe placute intr-o baie unde sa va simtiti ca o adevarata regina.


Dupa cum afirma specialistii in design, baia este a doua incapere dupa dormitor, unde avem nevoie de relaxare. Un loc unde trebuie mai intâi sa ne simtim bine. Site-ul femeia.ro ne ofera câteva sfaturi pentru a crea un ambient placut in baie. Nu este greu sa aplicati câteva reguli elementare de decorare a „templului“. Alegeti pentru pereti culori neutre, ideal ar fi tonuri de alb imblânzit, caci induc o stare de calm si liniste. O perdea semitransparenta va asigura intimitatea, lasând totusi incaperea mângâiata de lumina naturala purificata.


Iluminatul in baie


Spatiile principale ale unei locuinte sunt amenajate cu atentie in comparatie cu cele adiacente, precum baia, neglijate de cele mai multe ori. Dar, in baie, pe lânga obiectele sanitare si mobila, conteaza iluminatul.


Baia trebuie amenajata cu grija, fiecare detaliu al acestui spatiu formând un tot unitar. Oamenii trebuie sa acorde o atentie mare iluminatului din baie si modului in care sunt pozitionate sursele de iluminat, tinând cont ca in acest spatiu se desfasoara diverse activitati cotidiane (barbierit, coafat, machiat).


Este importanta echilibrarea iluminatului natural cu cel artificial, astfel incât ziua sa fie folosita lumina naturala la maximum, iar seara aceasta sa fie substituita de iluminatul artificial. Un iluminat bun este acela care dispune si de combinatii intre mai multe tipuri de iluminat: general, local, indirect.


Corpurile de iluminat si oglinzile


Corpurile de iluminat trebuie sa raspunda câtorva cerinte de baza:


– trebuie sa ofere siguranta (protectie impotriva umiditatii, sursa de iluminat sa fie izolata);


– pe lânga un iluminat general, sa existe si alte tipuri de iluminat: local, de ambianta etc.;


– sa fie alese in concordanta cu oglinda, lavoarul si mobilierul;


– intensitatea luminii sa fie controlata.


Oglinda din baie conteaza foarte mult, nefiind un obiect de decor banal, de neglijat. Oglinda are locul ei in ambient si este ideal sa fie plasata in asa fel incât sa reflecte atât lumina naturala, cât si pe cea artificiala.


Oglinzile creeaza senzatia de marire a spatiului si plasarea lor in fata unei ferestre reflecta lumina si face incaperea mai luminoasa si spatioasa, dau impresia de intrepatrundere a exteriorului cu interiorul.


Accesorii de baie


In baie este necesar sa ai la indemâna o serie de „unelte“ naturale: miniustensile de lemn, bureti naturali… Cu forme si texturi variate, accesoriile frumusetii merita un loc al lor; sunt la fel de practice pe cât sunt de spectaculoase.


De asemenea, in baie trebuie sa aveti si arome zen. De preferat ca sarurile de baie sau uleiurile de baie sa fie la indemâna intr-un raft. Cele mai relaxante „portiuni“ sunt lavanda si verbina. In baie, petele de culoare pot fi date de prosoapele mari, somptuoase, in culori vii si cu textura moale, care fac ca baia sa devina si mai primitoare.


Este bine sa va decorati baia cu castronase si farfurioare festive, cu motive decorative diverse. Efectul este miraculos – ca un tratament energizant pentru buna dispozitie. Flacoanele de sticla in care aveti spumantul sau gelul ar fi de preferat sa fie de culoare albastra. Aceste sticle asezate in dreptul ferestrei sunt de mare efect: filtreaza lumina naturala si adauga stralucire spatiului. Se pot folosi sticlutele având forma celor din farmaciile de epoca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS