16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎntâlnire decisivă pentru Drumul Expres Târgu Jiu - Craiova

Întâlnire decisivă pentru Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova

Proiectantul Drumului Expres Târgu Jiu – Craiova se va afla marți la Târgu Jiu pentru a discuta împreună cu autoritățile locale și județene despre viitorul șoselei care va lega cele două municipii.

Ședința va avea loc la Sala Maură a Prefecturii Gorj, acolo unde vor fi prezenți primari, reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prefectul de Gorj, Corneliu Răducan-Morega și alte autorități. S-a vorbit despre trei posibile trasee pentru Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova.

Ministerul Transporturilor a dat însă ca posibilă variantă selectată cea care va trece din Târgu-Cărbunești. Varianta respectivă va avea o lungime de 100 de kilometri și va fi mai scurtă cu 9 kilometri decât cea prin Rovinari. În plus, vor fi mai puține clădiri de expropriat și demolat.

Pe traseul respectiv sunt mai mult terenuri agricole, iar, teoretic, atât etapa de proiectare, cât și cea de execuție vor fi mult înlesnite. Nu este exclus ca proiectantul să anunțe marți autoritățile că se va opta pentru această variantă și se va trece la realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic.

Proiectul costă 20 de milioane de lei

Bugetul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic este de peste 20 de milioane de lei fără TVA. Termenul de predare este de 20 de luni. Vor trebui să fie întocmite studii geotehnice, arheologice, topografice și obținute avizele de mediu, acorduri, autorizații.

Drumul expres are separatoare de sens, 2 benzi pe sens, noduri denivelate și nu mai tranzitează localitățile. CNAIR a semnat contractul pentru „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru obiectivul Drum Expres Craiova – Târgu Jiu„ cu ofertantul declarat câștigător, Asocierea EGIS ROMANIA S.A. – SEARCH CORPORATION S.R.L.

„Valoarea contractului este de 20.247.133,77 lei fără TVA, sursa de finanțare fiind din Fonduri Europene Nerambursabile, iar termenul de execuție este de 24 de luni, împărțit astfel: Perioada pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate este de 14 luni de la data de începere; 17 luni de la data de începere pentru elaborarea PAC (respectiv în 3 luni de la elaborarea SF); 20 luni de la data de începere elaborarea Proiectului Tehnic (respectiv în 3 luni de la elaborarea PAC); 4 luni pregătirea documentației pentru licitația de execuție”, conform CNAIR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS