5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul „Ion Oblemenco“, la ultimele rulouri de gazon hibrid

Stadionul „Ion Oblemenco“, la ultimele rulouri de gazon hibrid

Montarea gazonului hibrid la stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova ar urma să se încheie astăzi.

Reprezentanţi ai primăriei au precizat, pentru GdS, că ultimele tiruri care transportă gazonul din Grecia vor ajunge astăzi şi că montarea se va face în aceeaşi zi.

„Mai sunt patru fâşii şi jumătate de montat şi gata. Stadionul «Ion Oblemenco» va avea gazonul hibrid mult dorit. A plouat din nou la Salonic şi nu s-a putut recolta. Ultimele tiruri vor ajunge mâine (astăzi – n.r.) în Craiova şi tot atunci vor fi montate restul de rulouri rămase“, au spus aceştia.

Dacă montarea noului gazon de pe „Oblemenco“ se va finaliza astăzi, ar fi şanse mari ca amicalul Universităţii Craiova din weekend, cu formația sârbă de primă ligă FK Spartak Subotica, să aibă loc, în premieră pentru România, pe un gazon hibrid.

Montarea acestui tip de gazon la stadionul din Bănie a demarat în data de 30 octombrie. În total, 24 de tiruri au făcut drumul Salonic-Craiova pentru a aduce gazonul hibrid produs chiar în Grecia, de firma Hella Sod. Ploaia şi drumul lung au cam încurcat însă socotelile furnizorului, astfel că şi acţiunea de montare a gazonului s-a întins pe o perioadă de două săptămâni. Şi încă nu s-a finalizat.

Gazonul hibrid de pe „Oblemenco” – un amestec de 75% gazon natural și parte sintetică în proporţie de 25%

Gazeta de Sud a luat legătura, săptămâna trecută, cu Yannis Athanisiu, reprezentant al firmei Hella Sod.

Acesta a explicat, în premieră, cum arată gazonul hibrid care se montează la stadionul din Craiova.

„Gazonul vine din Salonic, iar acolo a plouat foarte mult în ultimul timp. Într-o zi a plouat 12 ore în continuu. Din cauza umidităţii nu am putut recolta gazonul. Dacă am face-o şi l-am încărca în camioane umed, s-ar deteriora. Noi nu recoltăm gazonul şi îl trimitem cu camionul pe tot odată, ci furnizăm gazonul imediat ce este recoltat. Acest gazon hibrid este un amestec de parte sintetică, în proporţie de 25%, furnizată de firma Desso, şi gazon natural de tip Olympico, în proporţie de 75%“, a spus Yannis Athanisiu.

Cine se ocupă de gazonul hibrid de la stadionul „Ion Oblemenco“

Firma din România care se ocupă de noul gazon de pe „Oblemenco“, aflată în relaţie contractuală cu SC CON-A – antreprenorul general al lucrărilor de construire a stadionului, este Sport Play din Cluj-Napoca. Ea este cea care a cumpărat gazonul hibrid de la Hella Sod.

Sport Play va monta gazon hibrid pe o suprafaţă de circa 8.500 de metri pătraţi. Gazonul din spatele porţilor şi de pe lateral este unul natural şi a fost deja pus de firma „Rulouri de gazon“, cea care a montat şi gazonul de pe Arena Naţională.

Reprezentantului firmei Sport Play, Mihai Balas, explica luna trecută, pentru GdS, că gazonul hibrid de pe „Oblemenco“ este de tip Play Master, adică cel mai bun de pe piaţă, conceput în 2016.

Potrivit site-urilor de specialitate, Play Master funcţionează pe principiul „lay & play“, adică îl montezi şi poţi juca pe el imediat. Balas a confirmat că gazonul a venit direct ranforsat din Grecia şi nu a fost nevoie să se „injecteze“ la Craiova fibrele sintetice. „Craiova nu a fost prima care a solicitat un astfel de gazon, dar a fost prima care l-a cumpărat“, a spus Balas.

Pentru noul gazon de la stadionul „Ion Oblemenco“, Primăria Craiova s-a arătat dispusă să suporte o cotă parte din costuri, adică 297.500 de euro. Însă asta doar în baza facturilor pe care le va emite Compania Naţională de Investiţii, cea care a finanţat realizarea arenei din Bănie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS