14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLucrări întârziate la canalizarea din Bariera Vâlcii

Lucrări întârziate la canalizarea din Bariera Vâlcii

Lucrările care vizează îmbunătăţirea sistemului de distribuţie a apei potabile şi a sistemului de canalizare la nivelul municipiului Craiova, în care este inclus şi cartierul Bariera Vâlcii, ar trebui să se încheie pe 1 noiembrie anul acesta. Totuşi, execuţia lor este îngreunată de ploi şi de racordurile ilegale la reţeaua de canalizare. Firma TMUCB contrazice declaraţiile primarului Craiovei cum că firma ar lucra foarte lent, iar MITLIV mai are de făcut doar o stradă din cele aflate în perimetrul din Bariera Vâlcii.

Lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare la nivelul municipiului Craiova ar putea să nu se încheie la termenul stabilit prin contract. Firmele care se ocupă de execuţie, TMUCB şi MITLIV, cu lider de asociere TMUCB, spun că activitatea le este îngreunată de ploi. În legătură cu declaraţia primarului Lia Olguţa Vasilescu referitoare la activitatea lentă a TMUCB la aceste lucrări, reprezentanţii firmei au spus că sunt în grafic. „De ploi nu a spus nimic? Când plouă, oamenii stau la adăpost, nu lucrează. Noi suntem în grafic“, a precizat Dumitru Căulea, inginer la TMUCB. În ceea ce priveşte intenţia municipalităţii de a rezilia contractul cu această firmă, Căulea a replicat că „asta e treaba dumneaei (a primarului – n.r.)“, nedorind să ofere mai multe detalii legate de lucrări.

MITLIV mai are o stradă şi termină lucrările

Contractul a fost atribuit în urmă cu doi ani şi are o valoare de 59.236.889,79 lei fără TVA, din care 45.816.913,19 lei reprezintă fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene. Cealaltă firmă, MITLIV, mai are de executat o stradă din proporţia de 30% din lucrări ce îi revine, însă se luptă şi ea cu ploile. „Lucrările merg destul de greu acum, având în vedere ploile care ne fragmentează total. Două zile plouă, următoarele două zile nu prea poţi face nimic pentru că e pământul umed. Noi ne chinuim, sperăm să se termine odată cu vremea asta şi să vină vreme caldă cu soare, să avem şi noi cursivitate la lucrări. Facem tot posibilul să terminăm, suplimentăm echipe. Noi, MITLIV, suntem aproape gata, mai avem o stradă şi finalizăm partea noastră de 30%“, a spus Marius Sorescu, responsabil din partea MITLIV pentru contractul de reabilitare a canalizării.

„Trebuie să eliminăm mizeria pe care o deversează şi apoi să ne apucăm de treabă“

Racordurile ilegale la canalizare continuă să fie şi ele o problemă. Depistate printr-un sistem ingenios, folosind o cameră video introdusă pe conductă, acestea îngreunează execuţia lucrărilor, situaţie prezentată cu ceva timp în urmă de către GdS („Racordări ilegale la canalizare, depistate cu camera video“, din 27 martie 2014). „Probleme sunt în continuare cu racordurile la canalizare, pentru că noi sesizăm că vine mizeria după noi, oamenii noştri se pătimesc acolo, dar pur şi simplu nu am avut timp să îi mai depistăm. Va trebui să facem asta neapărat pentru că ne chinuiesc, ne ţin din lucru, practic ne ia câteva ore  în fiecare zi ca să curăţăm înainte de a ne apuca de lucru. Noi trebuie să eliminăm mizeria pe care o deversează pe timp de noapte şi apoi să ne apucăm de treabă. Este şi cheltuială suplimentară, şi vidanjare… E greu“, a încheiat Sorescu.

Pe scurt despre proiect

Durata de execuţie pentru acest proiect este de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, care a fost dat la 1 noiembrie 2012. Contractul vizează reabilitarea a 34 km de reţea de apă, pe lungimea cărora se vor executa aproape 4.000 de branşamente, şi lucrări de extindere şi reabilitare a 72 km de reţea de colectare a apelor uzate, în cartierele Romanescu şi Bariera Vâlcii, totalizând un număr de 7.000 de racorduri la consumatori. Proiectul mai prevede și realizarea a şase staţii de pompare a apelor uzate şi a unei conducte de refulare în cartierele menţionate mai sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS