14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProcurorul „iubăreţ“ a fost trimis în judecată

Procurorul „iubăreţ“ a fost trimis în judecată

DNA – Serviciul Teritorial Craiova a dispus trimiterea în judecată a unui procuror craiovean, acuzat că a „sifonat“ informaţii din dosarul unui coleg de birou unei învinuite care i-a căzut cu tronc.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Craiova au anunţat, joi, că au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dragoş Cerăceanu, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, acuzat de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.
Anchetatorii au reţinut că, în zilele de 29 şi 30 ianuarie 2013, în calitate de procuror, Cerăceanu a folosit în mod direct şi în mod repetat informaţiile dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea altui procuror. Mai exact, procurorul a anunţat-o pe învinuita din dosarul colegului de birou că îi sunt ascultate telefoanele şi urmează să fie reţinută. În schimbul informaţiilor, procurorul a sperat că va reuşi să întreţină relaţii sexuale cu învinuita.

I-a plăcut învinuita colegului de birou

Povestea în acest caz îşi are începutul în ianuarie, anul acesta, când cercetările în dosarul penal în care sunt cercetate pentru delapidare Cosmina Sascău, de 23 de ani, din Sfinteşti, Teleorman, şi Dorina Afrem, de 45 de ani, din Craiova, au fost preluate de Nicolae Uncheşelu, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, ofiţerul de poliţie care s-a ocupat de anchetarea celor două învinuite s-a prezentat la Parchet pentru a discuta cu procurorul despre probele din dosar. Cu această ocazie, poliţistul a precizat că, după părerea sa, Cosmina Sascău, care este studentă în ultimul an la Facultatea de Drept din Craiova, a fost determinată de Afrem să încheie contracte fictive la casa de amanet unde lucrau împreună. Poliţistul a mai spus că tânăra, care este foarte frumoasă, pare prea naivă pentru a comite faptele singură.
Discuţiile dintre cei doi au fost auzite şi de ceilaţi colegi de birou ai procurorului Uncheşelu, unul dintre ei fiind Dragoş Cerăceanu. Pe 29 ianuarie, procurorul de caz l-a invitat la Parchet pe ofiţerul de poliţie şi i-a propus să amâne reţinerea celor două învinuite pentru că vrea să dispună interceptarea convorbirilor telefonice ca să obţină informaţii şi probe noi. Anchetatorii au mai stabilit că, după discuţia purtată de colegul său de birou cu poliţistul, procurorul Cerăceanu a hotărât să obţină foloase necuvenite în schimbul comunicării către Cosmina Sascău a informaţiilor auzite în birou. Mai exact, procurorii DNA au reţinut că, „prin furnizarea de informaţii care urma să fie administrate în cauză, să fie de natură a o determina cu uşurinţă pe Sascău Cosmina să-i acorde favoruri sexuale. Miza pe tinereţea şi naivitatea martorei, aspecte invocate de ofiţerul de poliţie“.

A dat informaţii din dosar şi s-a ales cu un… sărut

În aceeaşi zi, în jurul orei 14.45, Cerăceanu a plecat de la Parchet, a luat un taxi şi s-a dus la căminul în care locuieşte tânăra de 23 de ani. Camerele de supraveghere ale căminului l-au surprins pe procuror venind la ora 15.15 şi plecând la ora 15.47. Anchetatorii au stabilit că procurorul Cerăceanu i-a spus fetei că procurorul care o anchetează, colegul său de birou, va intra în concediu, iar dosarul îi va fi repartizat lui şi va putea să o ajute. I-a mai spus că, începând cu ora 16.00, îi vor fi interceptate convorbirile telefonice pe o perioadă de 48 de ore, după care se va dispune reţinerea sa. De asemenea, acelaşi procuror a sfătuit-o pe tânără să sune persoane cu care poate purta discuţii ce i-ar putea fi de folos în dosarul în care este cercetată. Ulterior, din interceptări, anchetatorii au aflat că învinuita şi-a sunat avocaţii, iar cu unul dintre cei doi s-a întâlnit şi i-a povestit despre vizita lui Cerăceanu. Din analiza tuturor convorbirilor telefonice înterceptate, procurorii DNA au mai stabilit că, atunci când vroia să-i comunice tatălui său informaţii care nu dorea să fie ascultate, vorbea cu acesta de pe telefoanele colegelor. În plus, în seara zilei de 30 ianuarie, tânăra a decis să poarte discuţii telefonice pentru a „contura pentru anchetatori o situaţie de fapt favorabilă sieşi“.
A doua zi, pe 30 ianuarie, tinerei i-a fost adus la cunoştinţă rezultatul raportului de expertiză contabilă. În aceeaşi zi, poliţistul şi procurorul care se ocupau de caz au vorbit în mai multe rânduri la telefon şi s-au întâlnit la Parchet, unde au adus în discuţie şi conţinutul convorbirilor interceptate. Aflând informaţii noi şi fiind „consecvent hotărârii de a obţine de la aceasta (învinuita Cosmina Sascău – n.r.) favoruri sexuale“, procurorul Cerăceanu s-a hotărât să-şi mai încerce o dată norocul. La ora 17.40, s-a prezentat la căminul în care tânăra locuia şi i-a spus că ştia ce discutase la telefon cu o zi înainte. Văzând că procurorul are informaţii din dosar şi sperând că este posibil să o ajute, tânăra a „devenit volubilă“ şi s-a apucat să-i spună că nu ea este responsabilă pentru întreg prejudiciul din dosar. Procurorii DNA au mai consemnat în rechizitoriu că Cerăceanu „a înconjurat cu mâinile umerii martorei şi, ridicând-o de pe scaun, a adus-o lângă el şi a sărutat-o. Pentru a se desprinde din îmbrăţişare, Sascău Cosmina l-a împins, reproşându-i gestul făcut şi spunându-i că nu va întreţine cu el raporturi sexuale“.

Şi judecat, şi suspendat

Despre „idila“ procurorului Cerăceanu s-a aflat odată cu reţinerea celor două învinuite. Atunci, Cosmina Sascău le-a povestit poliţiştilor care o reţinuseră despre întâlnirile cu procurorul, dar şi că ea credea că fusese reţinută pentru că refuzase avansurile acestuia.
Poliţistul a realizat că procurorul despre care vorbea tânăra este Cerăceanu şi i-a povestit procurorului de caz despre cele aflate, iar pe 31 ianuarie, poliţiştii doljeni l-au informat pe procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Tot pe 31 ianuarie, o sesizare despre acest caz a ajuns la procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, ulterior dosarul fiind declinat către DNA Craiova.
În faţa anchetatorilor, procurorul Cerăceanu a susţinut că o cunoştea pe Cosmina Sascău din toamna anului 2012 şi a negat că i-a furnizat informaţii din dosarul său penal, dar şi că i-a făcut avansuri sexuale. În încheiere, Cerăceanu a susţinut că tânăra a fost determinată să dea declaraţii incriminatoare la adresa sa de unii poliţişti, care au fost nemulţumiţi că a trimis în judecată un agent.
Dosarul în care procurorul Cerăceanu va fi judecat pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 31 mai, primul termen fiind stabilit pentru 28 iunie.
Joi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a lui Cerăceanu începând cu data de 6 iunie.

Pedeapsa

Potrivit Legii nr. 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS