16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReferendum cu dosare penale în Dolj

Referendum cu dosare penale în Dolj

Mai mulţi primari, aproape 20 de preşedinţi de secţii de votare, membri ai birourilor secţiilor de votare, dar şi mai mulţi craioveni şi doljeni sunt cercetaţi pentru diferite încălcări ale legii după referendumul de duminică

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj a făcut ieri un bilanţ al neregulilor sesizate de-a lungul referendumului pentru demiterea preşedintelui României, poliţiştii numărând 32 de incidente în legătură cu procesul de vot, multe dintre ele fiind de natură penală.
Cele mai multe sesizări au vizat primari sau preşedinţi ai secţiilor de votare care au aprobat pe bandă rulantă cereri pentru urna mobilă depuse de persoane care nu aveau dreptul sau chiar de persoane care votaseră deja. Nu au lipsit cazurile de persoane care au încercat să voteze, deşi nu aveau dreptul, dar şi încercările de a îndesa urnele cu mult mai multe buletine de vot.

Urna mobilă, prea… încăpătoare

Astfel, potrivit poliţiştilor IPJ Dolj, duminică au fost sesizate nu mai puţin de 19 incidente în care au fost implicaţi tot atâţia preşedinţi de secţii de votare care au aprobat cereri pentru urna mobilă pentru persoane care nu aveau probleme de sănătate şi puteau merge să voteze.
Alţi patru preşedinţi de secţii de votare sunt cercetaţi pentru că au aprobat cereri pentru urna mobilă depuse de persoane care votaseră înainte în secţia de votare.
De exemplu, preşedintele Secţiei de votare nr. 385 din Maglavit este cercetat penal pentru că a aprobat deplasarea urnei mobile la Dumitru Ignat, din localitate, deşi acesta votase anterior la secţia de votare.
O sesizare asemănătoare a venit din comuna doljeană Leu. Preşedintele Secţiei de votare nr. 378 din Leu s-a ales cu un dosar penal pentru că a aprobat cererile pentru urna mobilă venite din partea mai multor persoane care votaseră anterior în secţia de votare. Dacă „ingineria“ ar fi reuşit, aceste persoane ar fi votat de două ori, în acest caz fiind vorba de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate, faptă pedepsită cu închisoarea de la doi la șapte ani. Cum nu a reuşit, preşedintele secţiei de votare este cercetat acum pentru tentativă la comiterea acestei infracţiuni.

O bunică a votat de două ori

Un alt caz a fost înregistat în comuna Mischii, unde un bărbat a descoperit cu stupoare că bunica sa, în vârstă de aproape 100 de ani, imobilizată la pat, se dusese înaintea sa la secţia de votare pentru a ştampila buletinul de vot.
Astfel, duminică, poliţiştii au fost sesizaţi de Marian Gherasim despre faptul că pe lista suplimentară de la Secţia de votare nr. 397 Mischii figurează că a votat şi Gheor­ghiţă Dincă, de 97 de ani, bunica sa, care nu a ieşit însă din casă.
Din cercetările poliţiştilor s-a stabilit că, fiind imobilizată la pat, bătrâna a solicitat urna mobilă, însă membrii comisiei secţiei de votare nu au ajuns acasă la ea cu urna. După ce au verificat la Secţia nr. 397, poliţiştii au văzut că, într-adevăr, bătrâna ar fi votat pe lista suplimentară, deşi pe buletin nu avea aplicat autocolantul. Cei doi membri ai biroului secţiei de votare care au plimbat urna mobilă prin comună – Ioana Ciocan, din Mischii, şi Ştefan Vintilă, din Craiova, sunt suspectaţi că, în acest fel, au făcut ca bătrâna de 97 de ani să voteze de două ori, deşi urna mobilă nu a ajuns la ea şi nici ea la secţia de votare. Pe numele celor doi a fost întocmit un dosar penal pentru introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători.

Trei primari la… Parchet

Alte plângeri privind unele încălcări ale legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, dar şi ale Codului Penal nu au mai trecut pe la IPJ Dolj, ci au fost depuse de reprezentanţii PDL Dolj direct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.
Astfel, duminică dimineaţă, PDL Dolj a anunţat că a fost depusă o plângere penală împotriva primarilor din Mârşani, Dăbuleni şi Bistreţ, respectiv împotriva lui Constantin Ghencioiu, Nicolae Drăgoi şi a Cristianei Antonie. Plângerea penală cu numărul 1/28.07.2012 a fost depusă şi înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.
Mai exact, conducerea PDL a reclamat faptul că cei trei primari USL au „aranjat“ primirea a mult mai multe cereri pentru urna mobilă faţă de alegerile locale din iunie, în toate cele trei cazuri fiind vorba de o fraudă. De exemplu, numai la Dăbuleni ar fi fost primite 600 de cereri pentru urna mobilă. Nicolae Drăgoi, primarul din Dăbuleni, a precizat duminică pentru GdS că nu este vorba de nici un fel de ilegalitate, din moment ce legea nu mai cere ca aceia care solicită urna mobilă să o facă în baza unei adeverinţe medicale. Potrivit edilului din Dăbuleni, până în jurul prânzului se înregistraseră aproximativ 120 de cereri pentru urna mobilă, „mai multe faţă de alegerile trecute“. Mai în glumă, mai în serios, edilul din Dăbuleni a afirmat că numărul solicitărilor pentru urna mobilă ar putea creşte, pentru că oamenii „poate se mai îmbolnăvesc până diseară“.

Turismul electoral a fost şi nu prea

Deşi, în cursul zilei de duminică, PDL Dolj a anunţat că a sesizat poliția în legătură cu faptul că reprezentanţii USL fac „turism electoral“ cu mai multe autocare, IPJ Dolj nu a confirmat acest lucru. Astfel, duminică, PDL Dolj a comunicat că „turismul electoral“ se face în Dolj cu mai multe autocare înmatriculate în Dolj, Ilfov, Olt, Gorj şi Bucureşti şi au făcut publice numerele de înmatriculare ale acestora. În plus, PDL Dolj a explicat că autocarele cu care s-a făcut turism electoral au plecat din zonele Hanul Doctorului, Consul şi Selgros din Craiova, dar şi din Bulzești, Șimnic, Cernele, Mofleni şi Ișalnița.
Cu toate acestea, poliţiştii de la IPJ Dolj au declarat ieri că la ei nu a ajuns nici o astfel de sesizare. Ba mai mult, reprezentanţii IPJ Dolj au explicat că în cursul zilei de duminică nu au fost primite sesizări cu privire la activităţi care să poată fi considerate ca „turism electoral“. Nici poliţiştii aflaţi în cele 17 filtre rutiere nu au identificat mijloace de transport persoane care să se fi aflat în afara rutei de transport sau în afara orarului prestabilit şi nici care să prezinte suspiciuni că ar întreprinde acţiuni de „turism electoral”.

La vot fără… drept

Alte patru persoane s-au ales cu dosare penale după ce, la referendumul de duminică, au încercat să voteze, deşi acest drept le fusese interzis de instanţele de judecată. Georgeta Mihai, de 43 de ani, din Craiova, s-a prezentat la Secţia de votare nr. 33 din localitate pentru a vota, însă în urma verificărilor făcute de jandarmi s-a constatat că acest drept îi fusese interzis printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova.
Tot duminică, jandarmii de la Secţia nr. 68 Craiova au fost anunţaţi de către preşedintele secţiei că Grigore Pobîrci, de 38 de ani, din localitate, a venit şi a cerut să voteze, însă acest drept i-a fost interzis printr-o hotărâre a Judecătoriei Calafat.
De asemenea, un craiovean a reuşit duminică „performanţa“ de a fi cercetat atât pentru că a votat fără drept, dar şi pentru tentativă de vot fără drept. Astfel, preşedintele Secţiei nr. 35 din Craiova a anunţat jandarmii că s-a prezentat pentru a vota Niculae Fistogeanu, de 50 de ani, din localitate, care nu mai avea însă acest drept. În urma verificărilor făcute de jandarmi s-a stabilit că dreptul de a vota îi fusese interzis bărbatului între anii 2006 şi 2012 printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova. Cu toate acestea, jandarmii au găsit pe spatele cărţii sale de identitate autocolantul care indica faptul că a votat şi pe 10 iunie 2012, la alegerile locale. Bărbatul este cercetat acum atât pentru că a votat fără drept, dar şi pentru tentativă de vot fără drept.  
Un incident inedit a avut loc la Ostroveni, la Secţia nr. 419. Georgeta Mina, de 33 de ani, din localitate, s-a prezentat în secţie pentru a vota cu… două cărţi de identitate. Luată la întrebări, femeia a explicat că celălalt buletin este al soacrei sale, care trebuie să vină şi ea să voteze. Membrii biroului secţiei de votare nu au crezut-o şi i-au reţinut cărţile de identitate, cazul fiind preluat de poliţiştii din Bechet. Georgeta Mina este cercetată pentru tentativă de vot multiplu.

Împiedicarea dreptului de vot
Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, duminică, au fost primite trei sesizări care au avut ca obiect presupuse încercări de a împiedica oamenii să îşi exprime dreptul la vot de către persoane publice din localităţile Daneţi, Gogoşu şi Izvoare. În urma cercetărilor făcute de poliţişti, nu s-a stabilit existenţa unei fapte penale în vreunul din cazuri.
La Craiova, o femeie a anunţat poliţia că preşedinta Secţiei nr. 142 a refuzat să trimită urna mobilă pentru mama sa, care nu se poate deplasa. După un scurt scandal şi telefoane date la poliţie, cererea femeii a fost acceptată.

Forţe de ordine la referendum
2.600 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor au păzit duminică secţiile de votare din judeţul Dolj, toţi având rolul de a asigurarea ordinea, dar şi de a verifica sesizările primite. Dintre aceştia, 1.600 au fost poliţişti ai IPJ Dolj, 220 de jandarmi de la IJJ Dolj şi 400 de la GJMb Craiova, 215 poliţişti de frontieră şi 288 de lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS