15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBani puţini pentru spitalele din Gorj

Bani puţini pentru spitalele din Gorj

Spitalele din judeţ au primit puţini bani anul acesta de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Din totalul de aproximativ 25.000.000 de lei, cea mai mare parte a fost redirecţionată către Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, la polul opus situându-se unităţile medicale din Bumbeşti Jiu, Rovinari şi Novaci.

Managerii celor opt spitale din judeţul au fost anunţaţi că s-au împărţit banii pentru primele trei luni ale acestui an. Din păcate, toate unităţile medicale au primit mai puţini bani decât aveau nevoie.
„Am primit bugetul pentru spitale aferent primului trimestru al acestui an, suma totală este de 24,7 milioane de lei. Cei mai mulţi bani vor ajunge la Spitalul Judeţean, iar cei mai puţini – la unităţile din Bumbeşti-Jiu, Rovinari şi Novaci. Repartizarea banilor se face în funcţie de numărul populaţiei deservite şi de cheltuielile unităţii. În această săptămână vom face plăţile, pentru ianuarie urmând să fie distribuite circa şapte milioane de lei. Pentru ianuarie, la Spitalul Judeţean vor ajunge 3,8 milioane de lei, restul la celelalte şapte unităţi“, a declarat Gheorghe Cocină, şeful CJAS Gorj.

Bani pentru toată lumea, dar puţini

Cea mai mare sumă a fost primită de Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ. Faptul că vor primi cei mai mulţi bani nu îi ajută foarte mult pe reprezentanţii Spitalului Judeţean.
„Avem o situaţie a primelor trei luni. Pentru ianuarie au primit aproximativ patru milioane de lei şi pentru februarie am primit 4,2 milioane de lei, iar pentru primele 15 zile ale lunii martie, ne-au fost alocate aproximativ 900.000 de lei. Bugetul ne permite să funcţionăm, despre investiţii neputând fi vorba. Vom acoperi salariile şi o parte dintre cheltuielile cu furnizorii, dar nu în totalitate. De datorii nu am scăpat. Aşteptăm să semnăm contractul din aprilie şi, în funcţie de acesta, vom lua o decizie în ceea ce priveşte strategia aplicată“, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu Jiu, Constantin Pălivan. Spitalul Judeţean are datorii de circa trei milioane de lei reprezentând termene depăşite la achitarea unor medicamente şi materiale sanitare.

Bugete foarte mici la spitalele orăşeneşti

Conducerile spitalelor orăşeneşti se plâng de faptul că au primit foarte puţini bani. „Pentru ianuarie şi februarie avem în jur de 430.000 de lei. Sunt sume mai mici decât cele alocate anul trecut. Conform necesarului, ne-ar fi trebuit aproximativ 530.000 de lei, lunar. Degeaba vrem noi să facem anumite lucruri. Am ajuns să ne mulţumim doar să ne luăm salariile şi să ne achităm datoriile către furnizori. Ni se cere să ne adaptăm. Cum să mai dăm înainte în asemenea condiţii?“, a spus directorul Spitalului Orăşenesc Turceni, Mihaela Ceane. Nici managerul Sanatoriului Dobriţa nu este mulţumit de suma primită, dar speră ca la următoarea rectificare lucrurile să stea altfel.
„Nu am auzit pe nimeni că ar fi mulţumit. Am înţeles că nu sunt resurse şi e musai să ne adaptăm. Ca de fiecare dată, ne bazăm pe actele adiţionale din timpul anului. Ne-au fost alocate, pentru ianuarie şi februarie, puţin peste 600.000 de lei. Ţinând cont că doar fondul de salarii este de 550.000 de lei, situaţia este cumplită. Ne-ar trebui cam 750.000 de lei lunar“, a menţionat Tiberiu Tătaru, managerul Sanatoriului Dobriţa.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS