19.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCurtea „bate obrazul“ Tribunalului

Curtea „bate obrazul“ Tribunalului

Judecătorii de la Tribunalul Dolj sunt obligaţi de Curtea de Apel Craiova să judece din nou apelul scandalagiilor Burtea, Tricu, Ogun şi Turcitu, pentru că nu s-au obosit să-şi motiveze hotărârea prin care au respins apelul. Dosarul a fost retrimis la Tribunal de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, care au admis recursurile formulate de avocaţii celor patru.

Andrei Nicolae, zis „Impresie“, Liviu Burtea, Marius Tricu, zis „Chelie Mare“, Dumitru Ogun, fost Tricu, zis „Chelie Mic“, şi Andrei Turcitu, toţi din Craiova, le-au dat de furcă poliţiştilor aproape un an, fiind implicaţi în mai multe scandaluri între 2006 şi 2007, de fiecare dată fiind folosite săbii şi pistoale.   
Pe 22 octombrie 2006, înarmaţi cu săbii şi cuţite, cei cinci au dat buzna în discoteca Miraj din Craiova şi l-au bătut şi tăiat pe Emilian Cioc, care a avut nevoie de 75 de zile de spitalizare. Alte două persoane, clienţi ai discotecii, au suferit răni care au necesitat opt-nouă zile de spitalizare. „Impresie“ a mai fost protagonistul unui scandal, petrecut în barul Might Night pe 9 august 2007, când a tras cu un pistol pe care îl deţinea ilegal într-o ţintă agăţată pe perete. Altă altercaţie care l-a avut ca protagonist pe Nicolae a fost înregistrată pe 31 iulie 2007, în trafic. Poliţiştii au stabilit că în urma unei neînţelegeri în trafic, Turcitu, care era pasager într-un BMW condus de „Impresie“, i-a spart unul dintre geamurile maşinii lui Gabriel Şerban cu o sabie. În august 2007, „Impresie“ a fost implicat şi în scandalul din incinta Institutului de Medicină Legală Dolj, în urma căruia mai multe persoane au fost bătute şi două au fost împuşcate. Cei cinci au fost trimişi în judecată în noiembrie 2007, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, distrugere, vătămare corporală gravă, port fără drept de sabie, dar şi deţinere şi port fără drept de arme şi muniţii.

Impresie a „luat“ doi ani de închisoare

Potrivit datelor făcute publice de Judecătoria Craiova, pe 7 martie 2009, Andrei Nicolae a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă. Pentru comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, „Impresie“ a mai primit doi ani de închisoare, iar pentru distrugere – încă unul. Pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor a fost condamnat la alţi doi ani de închisoare, iar în baza Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială a fost condamnat la încă un an de închisoare. Judecătorii au contopit pedepsele, urmând ca Nicolae să o execute pe cea mai grea – cea de doi ani de închisoare. Liviu Burtea, Andrei Turcitu, Marius Tricu şi Dumitru Ogun au fost condamnaţi pentru mai multe fapte, iar pedepsele au fost contopite, urmând ca fiecare să execute câte doi ani de închisoare.
Magistraţii au dispus însă suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate lui Turcitu, Tricu şi Ogun pe durata unui termen de încercare de patru ani. Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilian Cioc. „Impresie“ şi Burtea au fost obligaţi la plata a 10.000 de lei daune morale către Cioc, iar Turcitu – la plata a 1.500 de lei către partea civilă Gabriel Şerban.

Apel cu probleme pentru judecătorii de la Tribunal

Avocaţii celor cinci au făcut apel împotriva hotărârii Judecătoriei, care a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 4 mai 2009. La primul termen, cel de pe 18 mai, „Impresie“ şi-a retras apelul, fiind de acord în acest fel cu pedeapsa dată de Judecătoria Craiova. Judecătorii Tribunalului Dolj au judecat numai apelurile formulate de Liviu Burtea, Andrei Turcitu, Marius Tricu şi Dumitru Ogun, iar pe 22 ianuarie 2010 s-au pronunţat. Au respins ca nefondate apelurile declarate de inculpaţi, care urma să execute pedepsele date de Judecătoria Craiova. Apărătorii celor patru au făcut de această dată recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost „pradă“ uşoară pentru avocaţii inculpaţilor, care au observat că judecătorii nu s-au obosit să o şi motiveze, ci au copiat cuvânt cu cuvânt motivarea primei instanţe. Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Craiova, pe 27 mai, instanţa a hotărât casarea deciziei penale şi retrimiterea cauzei la Tribunal pentru rejudecarea apelurilor declarate de inculpaţi. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au constatat că colegii de la Tribunal nu au avut propria apreciere a faptelor, iar hotărârea nu cuprindea motivele pe care s-a întemeiat soluţia, fapt invocat în mod expres de apărătorii inculpaţilor. 

„Impresie“ a fost eliberat

Andrei Alin Nicolae a fost arestat preventiv pentru prima dată pe 15 octombrie 2007, după aproape două luni de la scandalul din incinta IML Craiova, în baza unui mandat de arestare în lipsă. A fost eliberat din arest pe 4 decembrie de Tribunalul Dolj şi arestat din nou în iunie 2008, pentru că încălcase condiţiile eliberării provizorii sub control judiciar. Pe 29 iunie 2009, Impresie a fost mutat de la Penitenciarul Craiova la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, iar pe 18 septembrie a fost eliberat condiţionat.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII