14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGripa se răspândeşte cu repeziciune

Gripa se răspândeşte cu repeziciune

Gripa nouă se întinde cu repeziciune în judeţul Dolj. Până ieri, au fost confirmate 12 cazuri, iar o şcoală a fost închisă. Virusul a fost depistat şi la doi dintre angajaţii Spitalului de Urgenţă Craiova.

12 cazuri de gripă nouă cu virusul AH1N1 au fost confirmate în judeţul Dolj în ultimele patru zile. Este vorba de două cadre medicale de la Spitalul de Urgenţă Craiova şi de zece cazuri în oraşul Filiaşi.
Primele trei cazuri de gripă porcină au fost diagnosticate vineri la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, unde se aflau internate cu suspiciune de gripă nouă un elev şi o elevă de clasa a VI-a de la Şcoala cu clasele I-VIII Filiaşi şi o asistentă medicală de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului de Urgenţă Craiova. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a început atunci o anchetă epidemiologică pentru identificarea tuturor persoanelor care au intrat în contact cu bolnavii. Ca urmare, duminică, alţi cinci elevi de la Filiaşi din clasele a V-a C, a V-a D şi a V-a E au aflat că sunt infectaţi. În acelaşi timp, au fost confirmaţi cu gripă AH1N1 şi fratele elevului de clasa a VI-a, precum şi mama elevei de clasa a VI-a.

Elevii intră mai devreme în vacanţă

Unitatea de învăţământ cu 1.192 de elevi a fost închisă pentru o săptămână, începând de ieri, printr-o decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, DSP Dolj şi Prefecturii Dolj. „Am luat această măsură pentru a evita răspândirea bolii. Vineri vom decide dacă este necesară prelungirea restricţiei. Orele pierdute se vor recupera în zilele de sâmbătă şi duminică“, a declarat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.
Medicul şcolar al unităţii de învăţământ din Filiaşi a spus că măsura de închidere a şcolii a fost motivată şi de numărul mare de elevi care au prezentat simptome respiratorii în ultimele zile. „Zilnic am făcut triajul epidemiologic pentru depistarea elevilor care au prezentat simptome respiratorii: strănut, febră, stare generală alterată. Am decis iniţial izolarea acestora la domiciliu, apoi am luat legătura cu medicii de familie pentru a le administra medicamentele necesare în astfel de situaţii. Pe 28 şi 29 octombrie am înregistrat un absenteism foarte mare, aproximativ 70 de elevi pe zi. În total, aproximativ 10% din colectivul şcolii a prezentat simptome“, a spus dr. Dorina Clejanu, medic şcolar din Filiaşi. Vineri şi ieri, la Şcoala din Filiaşi s-a făcut dezinfecţie, sub supravegherea DSP Dolj.
Şcoala a fost închisă ieri, în jurul orei 12.00. Elevii de clasele V-VIII, care ar fi trebuit să intre la cursuri, au fost întorşi din drum de la poarta unităţii. Cei mai mulţi dintre copii s-au bucurat că vor scăpa de şcoală pentru o săptămână, iar cadrele didactice se adunaseră în cancelarie, pentru a primi informaţii de la director.

Restricţii în spital

Tot duminică s-au primit rezultatele de laborator şi pentru contacţii din UPU ai asistentei cu gripă nouă, fiind confirmat încă un caz la o altă asistentă. Ca urmare, DSP Dolj a dispus reducerea programului de vizită în Spitalul de Urgenţă Craiova la trei zile pe săptămână, timp de câte două ore, în zilele de marţi, joi şi duminică. Pe lângă aceasta, au fost luate şi măsuri organizatorice. „Personalul medical este obligat să poarte echipament de protecţie – mască, halat şi mănuşi – şi să efectueze zilnic o dezinfecţie a instrumentarului medical“, a precizat dr. Jan Pîrgaru, directorul executiv adjunct pentru control în sănătate publică al DSP Dolj.
Până ieri, la ora 16.00, mai erau internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova cinci pacienţi dintre cazurile confirmate şi alţi patru pacienţi suspectaţi, care aşteaptă rezultatele de laborator. DSP Dolj a cerut Ministerului Sănătăţii suplimentarea cu peste 2.500 de doze de Tamiflu pentru tratarea bolnavilor internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“.

Echipamentul de protecţie, obligatoriu în spital

Cadrele medicale din Spitalul de Urgenţă Craiova s-au conformat ordinului primit de la DSP Dolj şi au purtat ieri echipament de protecţie. Totuşi, unii angajaţi sunt de părere că s-a făcut prea mult tam-tam pe marginea subiectului, în condiţiile în care gripa nouă este mult mai uşoară decât gripa obişnuită.
Autorităţile medicale doljene susţin, la rândul lor, că nu este cazul ca populaţia să se alarmeze, pentru că boala se manifestă ca o simplă răceală cu rinoree, tuse, febră uşoară şi stare generală alterată, simptome asemănătoare cu ale guturaiului. Singurul motiv de îngrijorare este viteza foarte mare cu care se transmite. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că rata de îmbolnăvire va fi de 30% din populaţie. Pe baza acestor estimări, ne-am făcut şi noi calcule pe care le-am prezentat Prefecturii Dolj. Din datele OMS reiese că, în cursul unui an, este posibil să avem în judeţul Dolj 180.000 de bolnavi la o populaţie de 700.000 de locuitori. Dintre aceştia, 16.000 vor fi spitalizaţi, iar 900 ar putea muri din cauza complicaţiilor“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
În judeţul Dolj a fost confirmat ieri cel de-al doisprezecelea caz de gripă nouă. Este vorba despre un profesor care predă la clasa a VI-a a Şcolii din Filiaşi unde, vineri, doi elevi au fost diagnosticaţi cu virusul AH1N1.
„A fost confirmat cel de-al doisprezecelea caz, înregistrat la un cadru didactic care predă la clasa a VI-a. În cursul zilei de astăzi (luni – n.r.), în urma anchetei epidemiologice, s-a stabilit dezinfecţia unităţii de învăţământ, iar cursurile la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Filiaşi au fost întrerupte temporar, pentru o perioadă de şapte zile“, a declarat Laurenţiu Barbu, purtător de cuvânt al Prefecturii Dolj.

Nu există vaccin nici pentru gripa obişnuită

Luna trecută, Ministerul Sănătăţii a pasat direcţiilor de sănătate publică responsabilitatea de a face licitaţii pentru cumpărarea de vaccin împotriva gripei obişnuite. Aşa se face că vaccinarea gratuită va începe mai târziu decât trebuia. DSP Dolj a primit doar 30% dintre fondurile necesare, ceea ce înseamnă că va putea să cumpere doar 27.000 de doze de vaccin antigripal din cele 90.000 necesare. Licitaţia este în curs de finalizare, reprezentanţii DSP Dolj estimând că vaccinul va putea să ajungă la populaţie după 20 noiembrie, în condiţiile în care campania ar fi trebuit să demareze pe 1 noiembrie. Vor fi vaccinaţi prioritar copiii şi adulţii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială, cei cu afecţiuni cronice – cardiovasculare şi pulmonare – persoanele dispensarizate pentru diabet zaharat, cele care au fost dispensarizate în ultimul an din cauza unor boli metabolice, altele decât diabetul, persoanele infectate cu virusul HIV şi cele trecute de 65 de ani.
În ceea ce priveşte gripa nouă, în România nu există în prezent vaccin care să prevină această boală.
Ministerul se străduieşte să achiziţioneze din străinătate un milion de doze de vaccin pe care să-l folosească în focarele de gripă nouă din Iaşi şi Bucureşti.
Vaccinul românesc va fi gata abia în luna decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

66 COMENTARII