16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaşini de teren înregistrate drept... căruţe

Maşini de teren înregistrate drept… căruţe

Pentru a scăpa de impozite şi asigurări, mai mulţi legumicultori din sudul Doljului şi-au radiat autoturismele Aro din circulaţie, apoi le-au înregistrat la primării ca pe căruţe sau mopede, primind şi plăcuţe cu numerele aferente.

Doljenii au găsit o nouă cale de a ocoli impozitele. Pur şi simplu şi-au radiat maşinile din circulaţie, apoi le-au înregistrat la primăria localităţii de domiciliul ca şi când ar fi fost vorba despre o căruţă ori un motoscuter. Oamenii povestesc că astfel de situaţii ar fi numeroase printre legumicultorii din zona comunei doljene Călăraşi, dar şi prin localităţile mai apropiate de Craiova. Chiar noi am surprins două astfel de cazuri pe şoselele din sudul judeţului.
Miza e una financiară, deloc de neglijat. Radiindu-şi maşinile inclusiv de la fisc, deţinătorii scapă de un impozit de vreo 2.000 de lei anual. În plus, nu mai au obligaţia să le facă verificarea tehnică din doi în doi ani (şi câte oare ar mai trece de inspecţia tehnică, la halul în care arată?) şi nici nu mai plătesc câteva sute de lei anual pentru asigurarea obligatorie. Una peste alta, s-ar aduna aproape 3.000 de lei pe an, bani economisiţi de proprietarul autovehiculului.

„Legea nu permite înregistrarea lor la primării“

Această şmecherie a ajuns şi la urechile poliţiştilor de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, instituţie aflată în subordinea Prefecturii Dolj.
„Am auzit de astfel de cazuri prin zona Sadova-Bechet. Şi la noi au venit câţiva să-şi radieze din circulaţie vehiculele, pentru că auziseră că le-ar putea înregistra la primării. Noi le-am radiat, aşa cum au cerut, pentru că este dreptul lor, dar le-am atras atenţia că legea nu permite înregistrarea lor la primării“, a declarat subcomisarul Costel Preda, şef Birou Permise şi Înmatriculări în cadrul instituţiei menţionate.
Legislaţia în vigoare nu lasă loc de interpretări, prevăzând clar ce vehicule pot fi înregistrate la primării. O primă reglementare este în Codul Rutier, fiind detaliată în Ordinul ministrului de interne nr. 1501/2006. „Conform acestui ordin, fac excepţie de la înmatriculare şi pot fi supuse înregistrării la consiliile locale următoarele categorii de vehicule: mopedele, tractoarele care nu se supun înmatriculării, maşinile şi utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole şi forestiere, care păstrează sau nu caracteristicile de bază ale unui tractor, troleibuzele, tramvaiele, vehiculele cu tracţiune animală, precum şi autovehiculele MApN, MAI şi SRI“, a explicat subcomisarul Preda.

„Formalitatea e pentru căruţe, mopede, combine, nu pentru autoturisme de teren“

Primarul oraşului Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, confirmă că există numeroase cazuri de acest gen în localităţile din zonă. „Astfel de maşini sunt multe în zona noastră. Oamenii cară cu ele lubeniţe sau se plimbă, pur şi simplu, pe stradă, ca şi când ar fi maşini înmatriculate normal. Am primit şi noi, la primărie, astfel de solicitări de la oameni care vedeau că unii şi-au înregistrat în felul acesta maşinile prin alte localităţi. Eu, însă, nu pot să fac aşa ceva, pentru că formalitatea înregistrării pe plan local e pentru căruţe, mopede, combine, nu pentru autoturisme de teren“, a declarat primarul Drăgoi.
Se pare însă că în comuna învecinată – Călăraşi – se poate. Cel puţin la prima vedere, dacă ar fi să ne luăm după cele două Aro cu numerele DJ-0589 şi DJ-0610, înregistrate la primăria acestei comune, dar surprinse miercuri dimineaţă de obiectivul aparatului de fotografiat pe străzile oraşului Dăbuleni.
Primarul Călăraşiului, Vergică Şovăilă, susţine însă că nu e vorba de un fenomen, ci doar de cazuri izolate, iar instituţia pe care o păstoreşte nu a înregistrat nici o maşină în acest mod. „Au fost două cazuri în care cetăţeni din comună au luat numere din acelea pentru tractoare, dar le-au pus la maşini. Au venit însă poliţiştii de la Circulaţie şi, împreună cu ei, am acţionat şi le-am retras. Noi nu am înregistrat nici o maşină în acest mod“, a menţionat primarul Şovăilă, nimeni altul decât tatăl subprefectului de Dolj, Cristian Şovăilă.

Poliţia e pe fir

Poliţia a intrat, la rândul ei, pe fir în acest caz. Cazul numerelor de primărie purtate de cei doi posesori de Aro din Călăraşi se află în atenţia poliţiştilor din Bechet. „Poliţia din Bechet s-a sesizat din oficiu şi efectuează verificări pentru a se stabili împrejurările în care au fost eliberate de Primăria Călăraşi numerele de înregistrare respective şi dacă sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei fapte de natură penală“, a precizat comisarul Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Secretul certificatelor

Cheia acestei anchete pare să stea în certificatele de înregistrare pentru numerele găsite şi ridicate deja de poliţişti. Dacă pe aceste certificate sunt menţionate chiar autovehiculele Aro, atunci angajaţii primăriei va trebui să răspundă penal pentru o asemenea înregistrare ce contravine legii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII