14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDupă lupte de stradă, război diplomatic

După lupte de stradă, război diplomatic

Republica Moldova a declanşat războiul diplomatic cu România după luptele de stradă de marţi dintre tineri şi poliţie. Autorităţile moldovene i-au declarat personae non gratae pe ambasadorii români la Chişinău, iar de astăzi vor introduce vize obligatorii pentru cetăţenii ţării noastre. Oficialii comunişti s-au plâns că arborarea steagului României pe sediul preşedinţiei a fost cea mai mare umilinţă şi că gestul este o provocare la adresa suveranităţii Moldovei.

După protestele în masă de la Chişinău, în cadrul cărora au fost expuse lozinci privind unificarea României cu Moldova, Chişinăul a decis să introducă regimul de vize pentru ţara noastră. Vizele obligatorii pentru cetăţenii români vor fi introduse începând de astăzi, a declarat ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan.
Ambasadorul român în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat ieri la sediul Ministerului de Externe din Chişinău, unde i s-a înmânat o notă prin care este informat că din cauza „unor acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică“ el şi Ioan Gaborean sunt declaraţi „personae non gratae“. „Pe 8 aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost convocat dl. Filip Teodorescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, căruia i s-a înmânat o notă prin care, în legătură cu acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică, şeful misiunii diplomatice române şi ministrul-consilier al Ambasadei, dl. Ioan Gaborean, au fost declaraţi «personae non gratae» şi urmează să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore“, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

MAE, indignat cu măsură

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu indignare de decizia autorităţilor de la Chişinău cu privire la ambasadorul României. MAE respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat. MAE subliniază că această acuzaţie este o provocare la adresa statului român. Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români. De asemenea, MAE consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin. MAE subliniază că România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni. România a sprijinit consecvent independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi va continua să aibă o abordare europeană în raporturile sale cu statul vecin, în pofida politicii antiromâneşti a autorităţilor comuniste de la Chişinău“, se arată într-un comunicat al MAE. Prin măsura reintroducerii vizelor, Republica Moldova denunţă un acord în acest sens pe care îl semnase cu Uniunea Europeană la sfârşitul anului 2007. Acordul prevede facilitarea regimului vizelor în spaţiul Uniunii Europene pentru cetăţenii moldoveni, prin acest document Chişinăul obligându-se să ridice regimul vizelor pentru toate statele UE, inclusiv pentru cele două nou-intrate, România şi Bulgaria. Documentul prevede, de asemenea, posibilitatea ca România să acorde gratis vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
 
Parlamentul rus vorbeşte în numele Moldovei

Momentul arborării steagului României şi al Uniunii Europene pe sediul preşedinţiei moldovene i-a scos din sărite pe comunişti. Poporul moldovenesc a avut de suferit pe 7 aprilie cea mai mare umilinţă din toată perioada independenţei sale, consideră preşedintele Voronin. „Ceea ce s-a petrecut ieri reprezintă o ruşine iremediabilă pentru politicienii noştri, pentru toată democraţia noastră. Pentru prima dată, tot poporul moldovenesc a văzut cea mai mare umilinţă a independenţei şi a democraţiei sale, când bastonul portdrapel al parlamentului şi administraţiei prezidenţiale a fost smuls, iar în locul lui a fost arborat drapelul României“, a spus preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, al cărui mandat a expirat marţi. În ajutorul lui a sărit şi Duma de Stat a Rusiei. Aceasta a cerut României să adopte o poziţie lipsită de echivoc faţă de situaţia de la Chişinău, arătând că desfăşurarea acţiunilor de protest de la Chişinău sub drapelul României şi al UE „reprezintă o provocare directă la adresa suveranităţii şi statalităţii Moldovei“. Duma de Stat a făcut apel către autorităţile României şi instituţiile UE să ia poziţie clară, care nu ar lăsa extremiştilor moldoveni posibilitatea de a folosi factorul extern în această situaţie ce ţine exclusiv de competenţa internă, se arată într-o declaraţie adoptată ieri de forul legislativ de la Moscova, anunţă RIA Novosti. Parlamentarii ruşi menţionează că evenimentele din ultimele zile din Republica Moldova, stat prieten al Rusiei, se dezvoltă conform unui scenariu periculos pentru instituţiile democratice şi suveranitatea acestei ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII