24.3 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRachetă coreeană lansată în timpul summit-ului NATO

Rachetă coreeană lansată în timpul summit-ului NATO

Coreea de Nord a lansat ieri o rachetă cu rază lungă de acţiune, care a traversat teritoriul Japoniei, fapt care a determinat imediat reacţii internaţionale de condamnare şi o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate.

 

Presa oficială a celui mai izolat şi mai închis stat din lume a anunţat cu emfază că Phenianul a reuşit plasarea pe orbită a unui satelit care gravitează în jurul Pământului şi transmite cântece patriotice. „Cercetătorii şi inginerii noştri au trimis cu succes pe orbită satelitul Kwangmyongsong-2 cu ajutorul rachetei Unha-2", a anunţat agenţia oficială KCNA. Satelitul transmite „Cântecul generalului Kim Ir-sen" şi „Cântecul generalului Kim Jong-il", potrivit KCNA, care se referă la fondatorul statului comunist şi la fiul său, care i-a urmat la conducere. Presa de la Phenian a subliniat că tehnologia este pur nord-coreeană.

Analiştii cred că lansarea acestei rachete îl va ajuta pe Kim Jong-il, de 67 de ani, să obţină o şi mai mare susţinere internă, după ce s-au făcut speculaţii legate de starea sa de sănătate şi au apărut întrebări legate de cine îi va urma la putere. Tirul cu rachetă intervine imediat după reuniunea aniversară a NATO, în ziua în care se desfăşoară summit-ul UE-SUA. Racheta balistică are o rază de acţiune ce ar putea atinge Alaska.

Consiliul de Securitate, întrunit de urgenţă

Aflat la Praga, preşedintele Barack Obama a cerut ieri Phenianului să renunţe la acţiunile de dezvoltare a armelor nucleare, susţinând că lansarea rachetei constituie o ameninţare globală, care necesită un răspuns din partea Consiliului de Securitate al ONU. Coreea de Nord, care în 2006 a testat un dispozitiv nuclear, a încălcat rezoluţiile ONU prin acest act „provocator", riscând o şi mai mare izolare pe scena internaţională, a spus Obama, care a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate.

Dând curs solicitării Japoniei şi a SUA, Consiliul de Securitate al ONU urma să se întrunească de urgenţă aseară, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României). Analişti citaţi de Reuters erau de părere că Japonia şi SUA ar putea încerca adoptarea unei rezoluţii ONU care să condamne acţiunea Coreei de Nord, dar totuşi se aşteaptă ca o eventuală înăsprire a sancţiunilor să fie respinsă de China, aliata Phenianului, care are drept de veto în Consiliul de Securitate. China, dar şi Rusia au evitat să condamne tirul nord-coreean şi au preferat să cheme toate părţile la calm şi reţinere.

Coreea de Sud calificase lansarea rachetei drept un „act nesăbuit", Japonia a spus că e „regretabil", iar Uniunea Europeană a condamnat „ferm" tirul.

SUA, Coreea de Sud şi Japonia susţin că în realitate tirul reprezintă o testare a rachetei Taepodong-2, care poate zbura pe o distanţă de 6.700 de kilometri. Japonia a declarat că a încetat să mai monitorizeze racheta Taepodong-2 după ce a trecut la 2.100 de kilometri est de Tokyo. Primul etaj al rachetei pare să fi căzut în Marea Japoniei, la 280 de kilometri vest de coastele nordice ale arhipelagului nipon. Al doilea etaj a căzut în Oceanul Pacific.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS