20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJaf armat, comis de romi mascaţi

Jaf armat, comis de romi mascaţi

Procurorii din Filiaşi au reuşit să dea de urma unui grup de romi din Craiova, ai cărui membri au comis, fiind mascaţi şi dându-se drept poliţişti, un jaf armat asupra unei familii din localitatea Răcarii de Jos.

Conform conducerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi, totul a început pe 5 martie, când unul din multele grupuri de romi craioveni, care se ocupă cu sustragerea de bunuri de la doljeni prin metoda distragerii atenţiei, a pus ochii pe un seif ţinut în casă de o familie din Răcarii de Jos. Romii, printre care se afla şi Costinel Serdaru, au bătut la poarta lui Constantin Dumitrănoiu şi, sub pretextul că vor să cumpere ceapă, au profitat de neatenţia proprietarului şi au pătruns în casă pentru a sustrage bunuri, însă au descoperit un seif. Au încercat să-l deschidă, dar, cum nu au reuşit, au plecat cu mâna goală. Anchetatorii bănuiesc că „vizita“ grupului de romi nu a fost întâmplătoare, mai ales că Dumitrănoiu este directorul CAR Filiaşi. Fiind convinşi că în acel seif este o sumă mare de bani, aceştia au decis să „vândă“ pontul altor romi craioveni.

 

Au acţionat mascaţi şi cu mănuşi

 

Procurorii din Filiaşi care au anchetat cazul au stabilit că Serdaru Costinel, de 22 de ani, din Craiova, a vândut pontul unui grup de romi craioveni, format din Ion Dumitru, zis „Gilbert“, Gheorghe Dumitru, zis „Romeo“, Ilie Miclescu, zis „Salvis“, Marian Miclescu şi Florin Dumitru, zis „Rodrigo“. Tot Serdaru este cel care s-a dus în „recunoaştere“ pe 6 martie, în Răcarii de Jos. În noaptea de 6 spre 7 martie, cei cinci romi, împreună cu încă unul, neidentificat până acum de anchetatori, s-au dus la Dumitrănoiu pentru a fura banii din seif. Aceştia au pătruns mascaţi în casa victimelor, purtând mănuşi şi dându-se drept poliţişti în misiune. După ce au intrat în casă, i-au imobilizat pe proprietar şi pe soţia acestuia şi au căutat seiful. Auzind zgomot, fiul proprietarilor a ieşit să vadă ce se întâmplă, însă a fost împuşcat de romi cu un pistol cu bile de cauciuc în mâna dreaptă. Agresorii nu au încercat să deschidă seiful pe loc, ci l-au luat cu totul. Tânărul împuşcat a necesitat 14 zile de îngrijiri medicale pentru vindecarea rănii provocate de bila de cauciuc. În seiful cu care a fugit grupul de romi se aflau 10.000 de lei şi 1.900 de dolari, conform declaraţiilor păgubiţilor.

 

Anchetă grea pentru o faptă gravă

 

Marin Rogoveanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi, a precizat că încă de a doua zi după jaf s-au stabilit identităţile autorilor, însă nu au putut fi săltaţi din cauza lipsei probelor. „Pe lângă faptul că este o faptă foarte gravă, fiind vorba de jaf armat, este şi una greu de probat, mai ales că autorii au fost foarte bine organizaţi, au acţionat mascaţi şi au folosit mănuşi“, a explicat procurorul Marin Rogoveanu.

Procurorii din Filiaşi au început ancheta în acest caz şi au reuşit să strângă probe suficiente pentru reţinerea autorilor jafului armat. Marţi dimineaţă a fost reţinut Costinel Serdaru, care este cercetat pentru comiterea infracţiunii de complicitate la tâlhărie. Acesta a fost prezentat ieri-dimineaţă, Judecătoriei Filiaşi care a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Avocatul lui Serdaru a făcut recurs, care va fi judecat la Tribunalul Dolj, cel mai probabil în această dimineaţă.

Procurorii au solicitat emiterea de mandate de arestare în lipsă pentru ceilalţi cinci romi, care se sustrag cercetării penale. Anchetatorii au informaţii că ei au părăsit ţara la scurt timp după comiterea faptei. Cererea va fi analizată mâine, la prânz, de magistraţii de la Judecătoria Filiaşi.

 

Romii acţionează în grup

 

În aprilie, poliţiştii doljeni au prins un grup format din Laviniu Serdaru, Iona Stoican, Ioana Văduva, Georgeta Bîcan, Persida C., Ioana Serdaru şi Fluturică Ştefan, toţi din Craiova, care au sustras din locuinţa lui Gheorghe Şarpe, din Drănic, 400 de lei, prin metoda distragerii atenţiei.

În aceeaşi lună, au fost prinşi Ioana Miclescu, Ioana Lupeanu, Ancuţa Serdaru, Eugenia Stoica, Speranţa Lupeanu, Denisa C., Ludemis Chiciu şi Viorel Chiciu, care abordau locuitori din Măceşu de Sus, sub pretextul că doresc să cumpere alimente şi le sustrăgeau bunuri din casă.

După câteva zile, poliţiştii i-au identificat pe Laviniu Serdaru, Ionel D., Fluturică Ştefan, Persida C., Ioana Văduva, Ioana Serdaru, Ioana Stoican, Lăcrimioara C. şi Speranţa Lupeanu, care au furat 4.950 de lei, 96 de euro şi mai multe bijuterii din aur de la o familie din comuna Pleniţa, prin aceeaşi metodă.

Tâlhăria

 Conform Codului Penal, furtul săvârşit prin întrebuinţare de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra se pedepseşte cu închisoare de la trei la 18 ani. Dacă este săvârşită, printre altele, de două sau mai multe persoane împreună, de o persoană având asupra sa o armă, mascată, deghizată sau travestită, în timpul nopţii, într-o locuinţă sau în dependinţe ale acesteia, tâlhăria se pedepseşte cu închisoare de la cinci la 20 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII