15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPremieri fara numar in Primaria Craiova

Premieri fara numar in Primaria Craiova

Meseria de functionar public a meritat toti banii la sfârsitul anului 2006, când angajatii Primariei Craiova au incasat premii, stimulente si al 13-lea salariu, astfel ca, in decembrie, unii au primit din buget peste 100 de milioane bonus.


Toate eventualele nemultumiri salariale ale functionarilor publici din administratia Baniei au fost eliminate pe final de an, când angajatii primariei au incasat premiul anual plus al 13-lea salariu, adica, in total, intre zece si 50 de milioane de lei vechi fiecare, in functie de postul ocupat si parerea sefilor, in afara de venitul aferent lunii decembrie pe statul de plata. Peste zece miliarde de lei vechi au iesit astfel din bugetul Craiovei, pentru a le indulci viata celor 390 de salariati din aparatul public al Baniei. Potrivit sefului Serviciului resurse umane, Ioan Acrivopol, al 13-lea salariu, acordat tuturor functionarilor, s-a calculat in functie de salariul de baza, cifrându-se intre cinci si 16 milioane de lei vechi de caciula. Ce a ramas din alocatia de premiere s-a impartit sub forma de premiu anual, care s-a situat la valori intre cinci si aproape 30 de milioane de lei vechi de om. „Daca incasarea celui de-al 13-lea salariu nu este conditionata de aprecierile sefilor de directii si exista o metoda de calcul precisa, in cazul premiului anual s-au stabilit cuantumurile in cadrul fiecarui compartiment, directorii fiind aceia care au avut ultimul cuvânt, conform legii“, a spus Acrivopol. Astfel, un referent s-a ales cu cinci – sase milioane de lei vechi, poate chiar sapte, in vreme ce un sef de serviciu a ajuns la 25 de milioane, iar un director la 30.


Dintre cei 390 de angajati ai Primariei Craiova, 72 au de luat, pe lânga al 13-lea salariu, si premiul anual, si stimulente. Este vorba despre functionarii Directiei Taxe si Impozite locale, care urmeaza sa se infrupte din cadoul de 4,5 miliarde de lei vechi, adica 62,5 milioane de lei de fiecare, in medie, drept rasplata, permisa legal, pentru ca si-au facut treaba de zi cu zi.


Legislatia in vigoare prevede majorarea procentului din recuperarile datoriilor catre bugetul local, din care se pot constitui fonduri de stimulente, de la 5 la 15% din valoarea sumelor strânse. Solicitarea Directiei Taxe si Impozite a fost motivata de „activitatea sustinuta pe linia executarii silite, a recuperarii sumelor in cadrul procedurii de reorganizare judiciara si a falimentului, precum si din sumele stabilite suplimentar, peste nivelul celor declarate de contribuabil“.


Un calcul simplu arata ca directorii, sefii de servicii si inspectorii cu grad maxim din cadrul Directiei Taxe si Impozite au primit cu totul peste 100 de milioane de lei vechi, in afara de salariul aferent lunii decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS