14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalExplozie de viroze respiratorii

Explozie de viroze respiratorii

Un nou tip de viroza respiratorie si-a facut aparitia in acest sezon. Boala afecteaza in special copiii, provocând, pe lânga simptomele obisnuite, si varsaturi, diaree sau dureri abdominale.


Numarul imbolnavirilor respiratorii a cunoscut in ultima vreme o adevarata explozie in judetul Dolj. Persoanele stresate, bolnavii cronic, persoanele care petrec mult timp in colectivitati si indeosebi copiii cad victima imbolnavirilor, fie ca este vorba de viroze sau infectii respiratorii.


Cazurile cele mai grave, cu complicatii, necesita tratament spitalizat. Numai in aceasta luna numarul copiilor internati la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova a ajuns la 107, spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, când s-au inregistrat doar 27. Reprezentantii unitatii sanitare atrag atentia ca virusul raspunzator de aceste imbolnaviri este destul de puternic, producând, pe lânga simptomele cunoscute, si simptome digestive. „Viroza se manifesta prin rinoree (scrugere nazala abundenta), tuse, lipsa poftei de mâncare, febra la care se adauga alte simptome atipice cum ar fi varsaturi, diaree si dureri abdominale. La toate cazurile internate s-au constatat forme de gravitate medie, pâna acum neinregistrându-se nici un deces“, a declarat dr. Manuela Musa, medic epidemiolog, purtatorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova.


Dr. Musa a mai spus ca numarul imbolnavirilor nu este totusi foarte mare, iar cazurile au fost inregistrate izolat, astfel ca nu poate fi declarata o epidemie. Imbucurator este insa faptul ca pâna acum nu a fost internat nici un pacient cu gripa.


Copiii infofoliti se imbolnavesc mai repede


Cauza numarului foarte mare de imbolnaviri este pusa de medici pe seama schimbarilor bruste de temperatura. „Este un anotimp capricios cu variatii bruste de temperatura. Avem zile prea calduroase pentru aceasta perioada care alterneaza cu zile friguroase. In plus, parintii, dorind sa-si protejeze copiii de imbolnaviri, exagereaza, infofolindu-i atunci când ies afara, iar in casa nu le asigura o temperatura constanta. In mod normal, o camera nu trebuie sa fie supraincalzita, dar nici prea rece, cu o temperatura care sa se incadreze intre 22 si 23 de grade Celsius, iar aerul din incapere nu trebuie sa fie uscat“, a mai spus dr. Musa.


La aparitia primelor simptome, parintii sunt sfatuiti sa mearga imediat cu copiii la medic. Daca se confirma diagnosticul de viroza respiratorie, copilul trebuie retras de la scoala sau gradinita si trebuie tratat acasa potrivit indicatiilor medicale (antitermice pentru scaderea temperaturii, analgezice, ceaiuri, vitamine etc). Medicii avertizeaza ca este o mare greseala tratamentul virozelor respiratorii cu antibiotice. Antibioticele nu au efect asupra virozelor respiratorii, dar pot sa produca reactii secundare destul de serioase cum ar fi distrugerea florei intestinale sau sa duca la instalarea rezistentei organismului la un tratament ulterior cu acelasi antibiotic. „Sugarii trebuie protejati in mod deosebit de aglomeratie. Mama nu trebuie in nici un caz sa plece cu bebelusul la cumparaturi in hipermarket, trebuie sa permita mai rar cunostintelor sa-l viziteze acasa si sa respecte intocmai calendarul de vaccinari stabilit de medicul de familie“.


Medicii de medicina scolara au in aceasta perioada responsabilitatea de a identifica elevii si prescolarii bolnavi din unitatile de invatamânt si sa-i trimita acasa pâna la insanatosire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS